Dacă vă bate gândul să lucrați de la distanță din alte țări luați în calcul și Azore, mai ales insula São Miguel. E mai mică decât Madeira, dar asta înseamnă că o poți explora mai ușor, chiar și în timpul unei zile lucrătoare, când îți mai rămân 2-3 ore pentru o plimbare.
Cum ajungi acolo
Ponta Delgada este capitala insulei São Miguel și este poarta de intrare în arhipelag. Există zboruri directe cu Portugalia (Lisabona, Porto, Funchal) și cu celelalte insule din Azore. Biletul de avion Funchal – Ponta Delgada a fost 49 de euro.
Covid
Ca să intri în Azore trebuie să vii cu un test Covid negativ sau să faci un test gratuit la sosire și să aștepți în izolare la hotel până primești rezultatul. Eu am venit din Madeira și am făcut un test gratuit acolo și pentru că urma să stau trei săptămâni în Azore, la câteva zile după sosire a trebuit să mai fac un test Covid. Le-am scris pe email, m-au programat, m-am dus la spital și în 30 de secunde am făcut testul. A doua zi am primit rezultatul pe email.
Și pentru că îmi place atât de mult să fac teste Covid, am mai făcut unul înainte de plecare, ca să pot intra în Maroc. De data la asta la o clinică privată, pentru că aveam nevoie de rezultat printat și în limba engleză. Vă recomand clinica Germano de Sousa, dacă aveți nevoie de așa ceva cât sunteți în Azore. La spitalul din Ponta Delgada pot da rezultatul doar în limba portugheză.
Voucher
Pentru că am venit în Azore cu un test Covid făcut înainte, am primit pe email un voucher de 35 de euro care se poate folosi la oricare dintre partenerii programului (agenții, hoteluri, restaurante). Cu voucherul ăsta am achitat o parte din costul excursiei de ”whale watching” – totul online, ușor și simplu.
Transfer de la aeroport
La aeroport nu mai circulă autobuzul care face legătura cu orașul, dar aeroportul e foarte aproape de Ponta Delgada, iar orașul e și el destul de mic. Un taxi de la aeroport la hotel m-a costat în ambele dăți 10 euro.
Cazare
Am stat la Casa do Teatro, chiar în centrul vechi al orașului Ponta Delgada. Dintre toate cazările încercate în cinci luni de ”workation”, asta a fost cea mai potrivită cazare pentru așa ceva: camere moderne și confortabile, internet bun, locație centrală, self check-in.
Dar cel mai tare m-a bucurat bucătăria: nici măcar nu știam că o voi avea acces la una, când am văzut cât de mare e și că are toate dotările necesare, mai că n-am sărit în sus de bucurie! Plus, în holul exterior e un rând de boxe cu cheie în care îți poți lăsa produsele neperisabile, precum cafeaua, pâinea etc.
De când cu pandemia, hotelul nu mai are recepție, dar are un sistem de coduri de intrare și casete cu chei – intri, îți iei singur cheia și te cazezi în camera ta. În afară de femeile care făceau curățenie (în cameră făceau o dată la trei zile) și un tip de la întreținere, în rest nu am văzut pe nimeni din administrația hotelului, mai vorbeam pe whatsapp cu cineva de la hotel când aveam nevoie de ceva. Am avut noroc de o cameră cu vedere spre curtea verde și casele albe din jur, cu păsări mici, azorene, care ciripeau necontenit pe antena hotelului.
Turiști
Erau destul de mulți turiști în hotel, dar majoritatea stăteau doar câteva zile. Nici în restul insulei nu era aglomerație, pentru mine a fost perfect așa.
Restricții
În afară de obligativitatea testului Covid, nu au fost alte restricții în Azore: magazinele, restaurantele, sălile de sport și cafenelele au fost deschise ca de obicei, autobuzele aveau program normal, doar la excursiile organizate, dacă voiai să cumperi, nu prea aveai ce, pentru că nu erau suficienți turiști. La turul pentru balene, de exemplu, am așteptat câteva zile până mi-au putut confirma că s-a strâns un grup minim pentru excursie.
Regulile în insule diferă de cele de pe continent: în timp ce în Lisabona erau restricții și nu puteai să te plimbi în weekend decât până la ora 13, în Azore nu era nimic de genul ăsta. Dar și numărul de cazuri în insule este mult mai mic, în jur de trei sute pe insula São Miguel.
În Azore…fără mașină
Când ești în Azore toată lumea presupune că vei vizita insulele cu mașina, sunt o mulțime de centre de închiriat peste tot. Nu am carnet și nici nu mi-aș permite să închiriez câte o mașină peste tot pe unde umblu, așa că opțiunea asta nu există pentru mine.
São Miguel are o rețea de autobuze suficient de bună pentru a putea vizita insula pe cont propriu: mai iei un taxi, mai mergi pe jos și vizitezi tot ce vrei. Iar distanțele sunt atât de mici încât e ca o comună în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Șoferii de autobuz se salutau cu oamenii din toate satele prin care treceam, taxiul te duce pentru câțiva euro până în mijlocul insulei, până la un miradouro.
Toate liniile au câteva plecări pe zi, astfel încât poți pleca dimineața și să te întorci seara. Oprirea principală este lângă port, la câțiva metri de Oficiul de Turism. Nu vă bazați pe hărțile pe care ți le dau acolo, cea mai sigură și bună sursă sunt programele tipărite din stația de autobuz, nu le-am găsit și online, așa că le-am fotografiat cu telefonul. Un bilet de autobuz costă între 1 euro și 5-6 euro pentru locurile mai îndepărtate.
Vremea
Au fost 16-18C, dar o vreme bipolară, care nu se putea hotărî cum să fie: ba ploua fin ca o dantelă, ba ieșea soarele, după alte două minute iar începea să plouă și tot așa. O singură dată a plouat torențial și ploaia a ținut toată ziua, în rest au fost rafale extrem de scurte și ușoare.
Deși a fost mai frig decât în Madeira, apa oceanului era suficient de caldă pentru o baie. În ultimele zile în Ponta Delgada m-am dus și eu la ”piscină”, o zonă balneară gratuită în care poți înota în ocean: era cam frig și înnorat, am băgat un deget în apă și părea cam rece…hmm…și cum stăteam și mă gândeam ce să fac o doamnă la vreo 50 și ceva de ani a trecut pe lângă mine și țuști în apă! Păi dacă e așa am intrat și eu: apa a fost rece în ziua aia, dar m-am simțit atât de bine după ce am înotat încât mi-a părut rău că nu am mers mai demult acolo.
Portugalia
Mi-a plăcut mult în Portugalia insulară, dacă ar fi să mă specializez în ”workations” pe insule nu mi-ar părea rău deloc, cred că sunt cele mai bune locuri pentru așa ceva, sunt compacte și le poți vizita ușor, ai plajă peste tot, iar dacă ai noroc și de munte în aceeași zonă, ai tras biletul câștigător. Plus, au niște vinuri bune și ieftine în Portugalia încât e păcat să nu le încerci!
Fus orar
Azore are o diferență de trei ore față de România, așa că programul meu de lucru începea la șase dimineața, asta dacă reușeam să mă trezesc. Cel mai ciudat a fost să încep să lucrez când afară era încă întuneric, așa că mai bine nu mă uitam pe fereastră până nu se lumina.
Buget
Și…cât costă trei săptămâni de lucru de la distanță din Azore? Drept să spun, nu știu nici eu. Cazarea a fost 342 euro, biletele de avion le-am luat înainte, am mers cu autobuzul și doar de trei ori cu taxiul, mi-am gătit singură, am făcut cumpărături la supermarket și nu mi-am cumpărat niciun suvenir. Bucuria mea a fost să pot vedea dealurile verzi din Azore, să mă plimb pe drumuri de țară pe lângă vaci care pășteau netulburate, să văd curcubeie, să ratez balenele și să fac baie în ocean în noiembrie.
Și aș vrea să mă întorc acolo cândva, să vizitez și restul insulelor. Poate data viitoare văd și niște balene 🙂