Reguli viață bună Reguli viață bună

Regulile mele pentru o viață bună

Cât timp m-am recuperat după accident am primit multe urări de bine, dar și întrebările clasice: mi s-au dat peste cap prioritățile, o să fac lucruri pentru care nu mi-am făcut timp până acum, am un bucket list pe care o să-l transform, în sfârșit, în realitate?

Reguli pentru o viață trăită în prezent

Răspunsul meu a fost că nu. Nu vreau să trăiesc altfel, ci să mă întorc la fosta mea viață care a fost foarte bună până acum. Am trăit mereu știind că ”viața este în prezent” și se poate termina oricând, am vânat cu încăpățânare locuri, trăiri și momente pe care să le sărbătoresc în felul meu.

Și le-am depozitat pe toate ca un hârciog pe blog, în fotografii și în minte pentru vremea când n-o să mai am toate astea. Și bine am făcut, pe 18 iunie anul ăsta aproape că am murit într-un accident de mașină – dacă aș fi așteptat momentul potrivit să mă bucur de viață, ce aș fi avut acum?

În viață încerc să mă ghidez după câteva reguli – era bine să le fi știut mai demult, m-ar fi scutit de multe bâjbâieli.

Trăiți în prezent

Trecutul ne învață lecții importante, iar viitorul poate fi planificat, dar viața se desfășoară acum, nu începe într-un moment viitor pe care îl stabilim noi (o să fac asta când x, y, z). Timpul pe care îl primim pe acest Pământ este inevitabil limitat și Universul nu pare afectat că nu suntem de acord cu asta.

Nu e nimeni dator să îți ofere un rost în viață

Rostul ți-l faci singur, nu faci copii să ți-l dea ei, nu te căsătorești ca să găsești un rost în viață, e responsabilitatea fiecăruia să și-l găsească. A avea un rost (=menire, justificare, motivare) e un proces intern, presupune a munci ca atunci când lucrezi o grădină, nu e ceva frivol pe care îl primești cadou de la o terță persoană.

Fericirea nu depinde de altcineva

Am crescut băgându-mi-se în cap ideea asta – de către societate, cultură, oameni – că fericirea personală depinde de alții. O aiureală de proporții. De abia când am încetat să aștept să mă facă alții fericită am putut fi astfel cu adevărat.

Fiți stăpâni pe propria viață

A fi stăpân pe propria viață înseamnă să nu trăiești cu proptele la infinit. Să ai venitul tău, o profesie de care poți fi mândru(ă), să nu aștepți să primești lucruri sau afecțiune ca un burete emoțional, să poți trăi tu cu tine în primul rând, să nu fii la mâna altora, oricine ar fi ei.

Nu e nimeni dator să îți umple golurile emoționale

”Sunt singur / sunt singură”… zău, toți suntem. Începe prin a oferi altora, nu prin a cere altora. Și după ce oferi, oamenii îți vor oferi singuri mai mult. Nu e nimeni dator să îți îndeplinească dorințele și să umple golurile cu care vii din copilărie sau alte relații.

Nu așteptați să se întâmple lucruri

Nu stați la locul vostru, așteptând să se întâmple lucruri. Lucrurile se întâmplă pentru că cineva acționează asupra lor, așa că e mai bine să acționezi chiar tu și să alegi o direcție. Cei care așteaptă nu își asumă niciun rol activ în viața lor, culeg doar resturile lăsate de cei mai curajoși. Pe mine nu a venit nimeni să mă întrebe: ”Anca, ți-ar plăcea să călătorești full-time și să lucrezi de la distanță din cele mai frumoase locuri din lume? Ce pot să fac ca să fii de acord asta?” Yeah, right.

Fiți curajoși

Toate deciziile importante pe care le-am luat în viața asta au avut un risc asociat. Absolut toate! De la schimbarea jobului până la alegerea cartierului în care voiam să locuiesc. De la oamenii pe care îi alegeam să fie în viața mea până la plecarea în lume ca să lucrez de la distanță din America de Sud sau mai știu eu ce loc ”paradisiac”. Riscul poate fi mai mare sau mai mic, dar e acolo și nu-ți garantează nimeni că la sfârșit va fi bine.

Nu fiți pasivi

E un risc să călătorești singur(ă), dar mie mi se pare mult mai riscant (în sensul negativ) să stai pe loc. Să fii pasiv. Să te temi să iei decizii. Să îi lași pe alții să îți conducă viața (rude, guverne, necunoscuți). Suntem responsabili pentru viața noastră în primul rând și dacă facem asta bine îi putem ajuta și pe alții.

”Locus of control” este intern

Oamenii se raportează la control în două feluri: cei care știu că își pot controla singuri viața și cei pentru care ”locus of control” este exclusiv extern – știți genul, sunt cei care dau vina pe guvern, pe părinți, pe iubiți pentru toate evenimentele care au mers rău în viața lor. Nu e adevărat, noi suntem în controlul propriilor vieți și o dată ce înțelegi asta lucrurile încep să meargă cum îți dorești tu, nu la voia întâmplării.

Înconjurați-vă cu oameni de care puteți fi mândri

Cercul de oameni între care trăiești are puterea de a te trage în jos sau a te ridica mai sus decât propria ta natură. Nu ne alegem familia în care ne naștem, dar ne alegem partenerii, prietenii, organizațiile pentru care lucrăm, chiar și cei cu care ne asociem în social media. Mediul în care trăiești influențează enorm parcursul vieții.

Stabiliți-vă standarde înalte

Dacă ai așteptări mici de la tine, vei avea același nivel și pentru ceilalți, și pentru propria viață. A-ți stabili standarde înalte nu înseamnă a visa cai verzi pe pereți, ci a lucra constant cu propria persoană pentru a fi una mai bună și a nu accepta mizeriuțe de la alții.

Nu există termen limită pentru schimbare

Sunt oameni care au făcut o a doua facultate la 40 sau 70 de ani, alții și-au schimbat profesia sau au început o viață nouă la 60. Dacă spui că ceva nu se poate, înseamnă că ai abandonat deja lupta.

Nu rămâneți blocați în universuri mici

Traiul în locuri diferite decât cel de baștină te forțează să înțelegi culturi diverse și îți stimulează mintea cu mici probleme pe care trebuie să le rezolvi în fiecare zi, de la învățarea unor cuvinte străine până la cum se mănâncă un fel nou de mâncare. Toate astea te ajută să crești și să fii mai tolerant și să nu iei de bune ce debitează unii în social media. Călătoriile pe cont propriu permit exact asta: să cunoști lumea și oamenii care trăiesc în ea.

Cultivați-vă un hobby

Oamenii cu preocupări nu să te plictisesc niciodată, pentru că au o viață suficient de plină și prea puțin timp neutilizat pe care să îl omoare cu activități inutile. Hobby înseamnă pasiune pusă într-o activitate, ceva care îți permite să crești și să înveți, nu să flendurezi pe tik tok și să pierzi ore în șir în fața televizorului.

  1. Buna Anca,
    Ne bucuram ca ai revenit „in emisie”.
    Iti dorim recuperare rapida si noi calatorii spre destinatii superbe!
    Multa sanatate si toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *