Răul de mişcare

Răul de mişcare

by Anca @ 1001 călătorii
786 views

Este o glumă proastă din partea vieții să îți placă să călătorești și să suferi de rău de mișcare, dar astfel de lucruri se întâmplă și nu poți controla felul în care reacționează corpul tău la zborurile cu avionul sau la călătoriile prea lungi cu autocarul, trenul sau mașina. Vestea bună este că aceste stări rele se pot preveni și ne putem bucura de zilele de vacanță. În copilărie era suficient să mă urc într-un tren pentru ca la prima mișcare a roților să mi se facă rău. Foarte rău, în așa măsură încât uram orice deplasare indiferent de destinație. Apoi undeva în adolescență răul de mișcare a dispărut brusc și fără vreun motiv anume. Eram, în sfârșit, capabilă să călătoresc mai multe ore cu trenul sau cu mașina fără ca asta să reprezinte o suferință sau neplăcere. Am crezut, cu naivitate, că scăpasem.

Dar asta numai până când am reînceput să zbor cu avionul. După fiecare călătorie cu avionul mă durea capul și vomitam, apoi mă simțeam perfect, ca și cum nimic nu se întâmplase. Multă vreme nu m-am gândit că sufăr, din nou, de rău de mișcare – călătoream cu antinevralgicele la mine (nu aveau niciun efect, se înțelege), mă convinsesem că sunt susceptibilă să fac toxiinfecții alimentare de la orice și la fiecare drum cu avionul mă rugam să mă simt bine, măcar de data asta. Uneori rugămințile îmi erau ascultate.

Mi-a luat câțiva ani ca să observ legătura, de altfel foarte evidentă, între călătorii și stările de rău. O vizită la doctor mi-a confirmat că da, sunt o călătoare ce suferă de rău de mișcare – rău de avion, rău de autocar, rău de viraje și de orice altceva care poate afecta urechea internă.

Vestea bună e că răul de mișcare se poate trata și voi putea călători liniștită de acum înainte, atâta vreme cât îmi iau medicamentele înaintea unui zbor sau drum mai lung. Înainte de fiecare drum cu mașina, avionul, autocarul iau o pastilă de Emetostop și am scăpat de probleme. Nu știu dacă medicamentul ăsta își face treaba la fel de bine în cazul oricui, dar pe mine m-a salvat de la multe zile de concediu ratate.

Dacă aveți probleme cu răul de mișcare vă recomand să faceți întâi o vizită la medic, eventual la mai mulți medici, că se pare că fiecare are alte idei despre cum se tratează una și alta, și apoi încercați să vedeți cu ce medicament vă înțelegeți mai bine. Răul de mișcare nu este o afecțiune imaginară, iar simptomele pot apare la câteva ore după încetarea mișcării, cum mi se întâmplă mie, de exemplu – în timpul unui zbor mă simt perfect, rău mi se poate face și după 10 ore de la zborul cu pricina. Iar pe tren sau feribot nu am nimic, culmea, cu toate că și acolo există un balans / tangaj mai mult sau mai puțin sesizabil.

6 comentarii
0

6 comentarii

Liliana Oprişan 27 aprilie 2012 - 9:51 am

N-aş fi spus! Sincer … credeam, în ignoranţa mea, fie că-i şoferul prost, fie că-i drumul agresiv, fie că-i omul prea sensibil. Mulţumesc de pont, nu de alta, dar am pe cineva în preajmă care ar avea nevoie de astfel de pastile magice.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 27 aprilie 2012 - 10:01 am

Sper sa-i fie de ajutor, atunci.

Răspunde
Claudia Mihaila 27 aprilie 2012 - 11:45 am

Si eu cunosc problema raului de miscare, in cazul meu se manifesta numai la masina sau autocar . Si nu e cu dureri de cap ci cu rau la stomac. Eu am gasit o varianta mai naturala: pastilele de ghimbir . Se gasesc in farmacii, sunt naturale si chiar isi fac treaba! 🙂

Răspunde
Bia 29 aprilie 2012 - 11:38 am

Da, eu cred ca este şi o chestie psihica si sa va povestesc de ce.

Eu efectiv mor aproape, asa de rau imi este pe masina si autocar/autobus/microbus. Pe tren si avion imi place cel mai mult si nu am absolut nimic, dar pe masina si celelalte e groaznic. Asa a fost mereu de la 2 (cand am mers cu ai mei catre mare) pana in prezent. Am luat tot felul de pastile pana cand am renuntat caci luam cate doua/trei si nu aveau niciun efect.

La raul de masina mica am gasit rezolvarea: CONDUC (asa am deja mii de km fara rau de masina, cand sofez nu am nici cel mai mic simptom, am calatorit pana in Grecia asa, canducand doar eu desi mai mai aveam soferi in masina) :))

La autobus si celelalte încerc sa dorm si … sa nu mananc mai nimic inainte de a urca. Asa am facut cel mai lung drum al meu fara sa vomit (desi stare de rau am avut, dar nu asa puternica).

Ideea este ca aici mai intrevine un aspect: daca drumul nu este plictisitor si daca trec prin zone interesante s-ar putea sa uit ca am probleme si sa ma concentrez pe peisaj… De aceea spun ca ceva e de la "mansarda", am trait si experinete de genul sa-mi fie rau inca inainte de a urca in masina/bus/autocar etc, sau sa mi se faca rau daca un taxi in care urcam avea "braduleti" din aia de masina, am patit sa schimb taxiul va rog sa ma credeti :))

Tot ma bucur ca mijloacele mele de transport preferate: trenul si avionul nu imi provoaca stari nasole, nici psihice nici fizice 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 aprilie 2012 - 4:49 pm

Curios… Bine ca ai gasit niste remedii pentru problemele astea. Si in cazul meu e o componenta psihologica: la zborul de intoarcere acasa nu mi-e niciodata rau – poate e si din cauza oboselii sau la dus am emotii, nu stiu, cert e ca numai la plecare am probleme.

Răspunde
Horia 4 iunie 2012 - 7:37 am

Recomand tuturor cu rau de masina pastilele de EMETOSTOP. Recunosc,sufar de acelasi rau de…miscare,iar inainte sa plec intr-o calatorie,e de ajuns o singura pastila (fara sa exagerez,la mine functioneaza perfect) si nu am griji toata ziua.De exemplu am avut de facut o calatorie mai demult pana la Bacau,cu autocarul pana la Brasov si apoi cu masina mica pana la Bacau.Nu am avut nicio problema,si am putut sa si mananc.Sfatul meu este insa sa nu se incerce mancaruri…exotice inainte de plecarea in calatorie,iar daca cineva sufera cu…nervii,a nu se lua medicamente gen Extraveral/Distonocalm/Diazepam sau antidepresive/antipsihotice,altfel exista riscul ca in masina sa adormiti si sa va treziti cu vesnicul rau.Sper ca sfatul meu v-a fost de ajutor!

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: