Râmnicu Vâlcea Râmnicu Vâlcea

Râmnicu Vâlcea: primiți cu narcisele?

Un city-break fain poate fi oriunde te simți bine, într-un oraș mic pe care l-ai trece cu vederea sau într-un oraș mare în care te pierzi în mulțime, tot ce îți trebuie e un strop de curiozitate să vezi ce se ascunde pe acolo și o rămășiță de bucurie în suflet cât să observi lucrurile frumoase care-ți ies în cale.

Biserica Sfinții Voievozi, Fostul Schit Cetățuia

Fostul Schit Cetățuia nu se numără printre obiectivele turistice din Râmnicu Vâlcea, pur și simplu m-am împiedicat de el în drumul spre pensiune, am ezitat o secundă dacă să urc în ziua aia sau să las totul pentru a doua zi, dar am zis hai, că tot eram acolo.

Habar nu aveam că urma să găsesc un loc atât de frumos și încărcat de flori, cu cea mai faină priveliște spre oraș! M-au încântat mica biserică în care cineva aranja flori, colivia uriașă cu păsări albe și iepurele mare, alb, din spatele bisericii. Peste tot ghivece cu un soi de maci bătuți, în toate culorile, de ți-era mai mare dragul să te uiți la ei.

Cu siguranță fostul schit e un loc iubit de cei care îl au în grijă. Eram o străină în trecere prin Râmnicu Vâlcea, bucurându-mă de ceea ce vedeam, când omul care se ocupa de florile din biserică a venit la mine și mi-a dăruit un buchet de narcise, urându-mi un ”Bine ați venit pe la noi!”. Ce să mai spui la așa ceva? 😊

Râmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu Vâlcea

Arhiepiscopia Râmnicului

A doua zi am luat-o spre centrul orașului, cu oprire la Arhiepiscopia Râmnicului, că tot era duminică. Acesta e alt loc care nu e un obiectiv turistic, dar merită vizitat, mai ales când e slujbă și poți asculta cântecele de afară. Eu m-am împrietenit cu doi căței mici și am lenevit la soare, prea era frumos și acolo.

Râmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu Vâlcea

Muzeul de Artă ”Casa Simian”

Râmnicu Vâlcea are un muzeu de artă cu surprinzător de multe tablouri bune – Muzeul de Artă ”Casa Simian”. Găsești acolo picturi de Pallady, Ghiață, Ciucurencu, dar și Grigorescu, Tonitza sau Petrașcu. Casa care adăpostește muzeul a aparținut familiei Simian care n-a locuit decât câțiva ani în ea: cele două ferestre dinspre stradă au vitralii făcute din fundul unor sticle de șampanie, iar la intrare sunt un șemineu superb și o sculptură masivă, cam tot ce s-a păstrat de pe vremea foștilor proprietari.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 5 lei.

Râmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu Vâlcea

Monumentul Independenței – Releu

De la Monumentul Independenței urcă o potecă prin pădure, care te duce până la un releu din vârful dealului. Sus vederea e blocată de tot felul de tufe, dar e o plimbare lejeră pe care o poți face în circuit.

Râmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu Vâlcea

Casa Memorială ”Anton Pann”

Casa Anton Pann mi s-a părut mai puțin interesantă decât Muzeul de Artă: intrarea se face printr-o pivniță cu gârlici unde sunt expuse tot felul de poze care descriu viața lui Anton Pann, iar etajul are patru încăperi mobilate cu obiecte din perioada respectivă. Anton Pann a locuit acolo în chirie doar 4-5 ani, în perioada modernă casa fiind translatată 37 de metri până pe actualul amplasament. Mai există o Casă Memorială Anton Pann și în București.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 5 lei. Trebuie să plătești 50 de lei ca să faci poze în interior.

Râmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu Vâlcea

Parcul Zăvoi

Ultima oprire a fost în Parcul Zăvoi, unul dintre cele mai vechi parcuri din țară, înființat la dorința domnitorul Barbu Știrbei. În acest parc s-a cântat pentru prima oară viitorul imn al țării – Deșteaptă-te, române! – de către corul condus de Anton Pann.

Râmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu VâlceaRâmnicu Vâlcea

Lucruri utile

Am stat la pensiunea Riviera Vâlceană, cazarea este ieftină și simplă, au și un restaurant cu mâncare bună și nu foarte scumpă. Ca localizare, e la vreo doi kilometri de Muzeul Satului din Bujoreni, înspre oraș.

Râmnicu VâlceaRâmnicu Vâlcea

Ce locuri mai poți vizita în România:
La Curtea de Argeș totul este frumos
Culele din Măldărești: Cula Duca și Cula Greceanu
Prin livezi, la Mănăstirea Hurezi

  1. Primim cu narcisele, cum să nu primim? 🙂 Mai ales că-s așa frumoase și luminoase. Mi-ar fi plăcut să pui și poze cu cățelușii pe care i-ai întâlnit la Arhiepiscopia Râmnicului. Muzeul de Artă „Casa Simian” m-a dus cu gândul la Muzeul Zambaccian din București.

    1. Pe căței nu i-am pozat, nu stăteau locului 🙂 Da, cele două seamănă, dar doamna de la Casa Simian e muuult mai prietenoasă decât doamna pe care am întâlnit-o la Zambaccian, când am fost eu acolo.

  2. Îmi place mult că îți place și ție și te bucuri și tu de orice ieșire, că mereu găsești locuri și experiențe interesante și că ni le împărtășești și nouă. Mă inspiri și mă ghidezi în călătoriile mele. Voi ajunge în București luna aceasta și mi-aș dori să explorez și alte orașe/locuri la 1-2 ore de mers cu trenul/autobuzul. Ce îmi recomanzi și de cât timp aș avea nevoie pentru acele recomandări? Am deja pe listă Târgoviște.

    1. Cel mai ușor e să te uiți pe harta călătoriilor mele, am pus pin-uri pe unde am fost, articolele le găsești pe blog sub meniul România. Ai putea merge în zona Ploiești, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Curta de Argeș – doar câteva idei de locuri în care poți ajunge ușor din București cu transportul public 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *