Toate drumurile duc la Kuala Lumpur….dacă ești prin Asia de Sud-Est 😊 E hub internațional de transport, metropolă cu câteva locuri iconice de vizitat și un loc foarte bun pentru a-ți reface proviziile și a-ți încărca bateriile între două destinații.
Viața de nomad
Duc o viață de nomad de câțiva ani, trec dintr-o țară în alta de parcă schimb cartiere, pot să navighez cu ușurință prin orice oraș, să mănânc orice mâncare locală până mă satur de ea, să schimb SIM carduri și bancnote naționale ca pe șervețele, să răcesc în Vietnam și să mă vindec în Kuala Lumpur și să-mi fac o rutină de viață și de muncă suficient de flexibilă încât să nu o iau razna cu atâtea schimbări.
Uneori uit ce trăiesc, apoi sunt din nou uimită că pot să explorez o lume atât de fabuloasă în care oriunde, la aproape orice pas, e ceva demn de admirat, ceva frumos desenat pe ziduri, ceva fascinant construit de om sau ceva dăruit de natură, un zâmbet sau un ”Hello!” aruncat de un copil. Zic și eu ”Hello, Kuala Lumpur”, ne mai vedem în decembrie, mă bucur că am vizitat orașul, după ce în primăvară, când am avut prima escală acolo, am găsit un aeroport deprimant de pustiu într-o țară cu granițele închise.
Turnurile Petronas
Am stat în Kuala Lumpur o săptămână, dar am avut o răceală sâcâitoare care m-a ținut în mare parte din timp în camera de hotel. Totuși, duminica am dat fuga să văd turnurile Petronas, le-am fotografiat, apoi m-am simțit așa de rău încât m-am întors la hotel, după o oprire în mall să-mi iau o nouă tură de medicamente. Testul antigen a fost negativ, măcar de stresul ăsta am scăpat, căci de tușit am tușit atât de tare încât m-au durut și mușchii abdominali.
La finalul șederii mele am ieșit să văd turnurile și seara. Cu totul altă atmosferă, mult mai plină de viață – Kuala Lumpur e genul acela de oraș în care centrul se animă după apusul soarelui și e o bucurie să te plimbi pe străzi sau prin parcuri, cu ochii după ceva interesant de fotografiat.
Grădina Botanică
Grădina Botanică e într-o zonă liniștită, cu multe muzee și parcuri. Am făcut o pauză într-un colț verde, în care ferigi gigantice creșteau pe trunchiurile unor copaci, iar alături doi guguștiuci se legănau pe ramurile unui bambus sub soarele liniștit al Malaeziei – lecție de ”mindfullness” în care ești în același ritm cu natura și mișcările ei lente și calme.
Chinatown
Chinatown are câteva locuri cu graffiti frumoase, o stradă comercială foarte cunoscută – Petaling Street, și temple ale diverselor religii de import: templul hindus este vizavi de templul budist, și amândouă își primesc vizitatorii cu brațele deschise.
River of Life
Lângă Chinatown e cea mai plăcută zonă pentru promenadă: River of Life. Acolo este clădirea Abdul Samad, cu arhitectură mogulă și de inspirație maură, cu fântâni și grădini și o atmosferă atât de plăcută încât am mers acolo și într-o altă zi.
Alături este Masjid Jamek care se vede frumos de pe aleile pietonale de pe malul râului – turnurile Petronas se zăresc și ele, deși sunt la câteva stații de metrou de River of Life.
Cazare în Kuala Lumpur
Am stat la YWCA Kuala Lumpur, șase nopți de cazare au costat 314 lei. Hostelul este un fel de campus lângă Chinatown – camere simple mobilate Ikea, cu baie și bucătărie comune, chiar și niște săli de ședințe pe care nu le mai folosește nimeni.
Hostelul YWCA e lângă un șantier în care se construiește un alt turn amețitor de înalt unde dimineața devreme vedeam muncitorii sosind la muncă. Campusul are paznici la intrare, e o zonă sigură și relativ centrală pentru o cazare la prețuri bune în Kuala Lumpur.
Mâncare în Kuala Lumpur
În primele zile am fost aproape de hotel, într-o zonă cu multe restaurante, unele asiatice, altele cu mâncare europeană – anul ăsta am stat vreo 6 luni prin Asia de Sud-Est și Extremul Orient, așa că nu mai suport mâncarea asiatică deloc, noroc că în Kuala Lumpur găsești de toate și n-a mai trebuit să mănânc tăiței, orez & co 😀
A trebuit să am grijă de buget zilele petrecute acolo (urmau Australia și Noua Zeelandă), așa că n-am încercat alte restaurante, chiar dacă prețurile din Malaezia mi s-au părut mult mai bune decât în alte țări din zonă (și mult mai mici decât în învecinatul Singapore, de exemplu).
La vreo 10 minute de hotel era un 7 Eleven unde am mers atât de des încât fetele de acolo m-au întrebat la un moment dat de unde sunt și dacă am venit să lucrez sau sunt în vacanță. Un mic dejun acolo costa cam 13 lei și spre uimirea mea am găsit și mango sticky rice, plus un raft întreg cu medicamente pentru răceală 😊
Transport
Mi-a plăcut Kuala Lumpur pentru că e un oraș ușor de navigat, de la stația Pasar Seni ajungi ușor la KLCC, unde sunt turnurile Petronas. Toată lumea vorbește engleza pe acolo, o experiență diferită de Bangkok, de exemplu, unde poate fi o aventură să iei autobuzul.
6 comentarii
Servus, poți sa îmi spui ce moneda ai folosit în Malaysia? Adică poți plăti în $sau musai sa schimbi în moneda lor?
Prețurile sunt în moneda lor – Ringgit (MYR), schimbi sau plătești cu cardul. Să plătești în USD nu e ceva comun acolo, poate vreo excepție undeva, dar atât.
Cu ce pleci din România, cu $ și schimbi acolo? Schimbi în aeroport ca în majoritatea tarilor asiatice, sunt “case de schimb valutar” în orice colț de oraș ca în Indonezia?
Întrebarile sunt valabile și pt Vietnam.
Mulțumesc mult pt răspuns.
Există bancomate și case de schimb valutar în Malaezia și în Vietnam, de acasă pleci cu ce vrei tu, eu am scos de la bancomat.
Bună seara! Suntem un cuplu care vom pleca peste 2 săptămâni în Malaezia.Trebuie sa ne luăm multe medicamente pt un diagnostic cronic,aveți idee sunt restricții la anumite medicamente? Nu am găsit informația asta, oriunde am căutat.Mulțumesc și succes in continuare!
Am găsit acest LINK, poate te ajută. Personal nu știu, nu prea iau medicamente cu mine.