Toate drumurile duc la Kuala Lumpur, Malaezia… dacă ești prin Asia de Sud-Est 😊 E hub internațional de transport, metropolă cu câteva locuri faimoase de vizitat și un loc foarte bun pentru a-ți reface proviziile și a-ți încărca bateriile între două destinații.
Viața de nomad
Duc o viață de nomad de câțiva ani, trec dintr-o țară în alta de parcă schimb cartiere, așa că am fost în Kuala Lumpur, Malaezia, de mai multe ori, de două ori în 2022 și cu o ședere mai lungă în 2024.
În 2022 am zis și eu Hello, vacanță Kuala Lumpur, ne mai vedem în decembrie. Mă bucur că am vizitat orașul, după ce în primăvară, când am avut prima escală acolo, am găsit un aeroport deprimant de pustiu într-o țară cu granițele închise.
De vizitat în Kuala Lumpur: Turnurile Petronas
Turnurile Petronas sunt una dintre cele mai faimoase atracții turistice din lume, au 452 de metri înălțime și 88 de etaje și au fost cele mai înalte clădiri din lume între 1998 și 2004.
Poți vizita Skybridge, pasarela care leagă cele două turnuri la etajele 41 și 42, dar recomand să faceți rezervare din timp. În 2024 am vrut să merg acolo și nu mai era niciun bilet disponibil pentru următoarele cinci zile.
Nu uitați să vizitați turnurile și seara, e cu totul altă atmosferă, mult mai plină de viață – Kuala Lumpur e genul acela de oraș în care centrul se animă după apusul soarelui și e o bucurie să te plimbi pe străzi sau prin parcuri, cu ochii după ceva interesant de fotografiat.
Grădina Botanică
Grădina Botanică e într-o zonă liniștită, cu multe muzee și parcuri. Am făcut o pauză într-un colț verde, în care ferigi gigantice creșteau pe trunchiurile unor copaci. Orașul e imens, dar sunt destule locuri în care poți fi aproape de natură.
Chinatown
Chinatown are câteva locuri cu graffiti frumoase, o stradă comercială foarte cunoscută – Petaling Street, și temple ale diverselor religii de import: templul hindus este vizavi de templul budist, și amândouă își primesc vizitatorii cu brațele deschise.
River of Life
Lângă Chinatown e cea mai plăcută zonă pentru promenadă: River of Life. Acolo este clădirea Abdul Samad, cu arhitectură mogulă și de inspirație maură, cu fântâni și grădini și o atmosferă atât de plăcută încât am mers acolo și într-o altă zi.
Alături e Masjid Jamek, care se vede frumos de pe aleile pietonale de pe malul râului – turnurile Petronas se zăresc și ele, deși sunt la câteva stații de metrou de River of Life.
Jalan Alor Food Street
Jalan Alor e o stradă cu tarabe cu mâncare, o piață de noapte care se animă seara. Găsești acolo de toate, de la durian până la frigărui cu caracatiță. Am stat chiar pe Jalan Alor Street la un moment dat, la SS Grey House – cazarea nu e de top, sunt camere confortabile, dar mici, baia este la comun. Dar ieși din apartament direct printre tarabele cu mâncare, perrr-fect!
O cazare la înălțime
În capitala Malaeziei sunt o mulțime de blocuri-turn cu zeci de etaje și camere sau apartamente de închiriat. Am stat la Neu Suites @ 3rdNvenue, într-un mic studio la etajul 19 și, într-una din zile, m-am dus pe acoperiș, la etajul 42, iar priveliștea a fost grozavă!
Bonus, genul ăsta de clădiri au și piscină și sală de sport pentru locatari, așa că a fost o ședere bună acolo, nici măcar n-am mai ieșit în oraș, am cumpărat mâncare de la magazinul de la parter.
Cazarea asta e mai departe de centru, dar sunt și alte blocuri înalte cu piscine infinity în care poți sta chiar în zona centrală, iar prețurile sunt mai accesibile decât în alte orașe mai scumpe, ca Singapore.
Kuala Lumpur e un oraș grozav: primitor, prețuri decente, mâncare bună, transport public pus la punct – aș mai trece oricând pe acolo și nu m-ar deranja să stau mai mult.
Mâncare
Într-un sejur în Kuala Lumpur, nu uitați să explorați și mâncarea malaeziană, care e foarte bună, mai puțin picantă decât restul țărilor din Asia de Sud-Est, cu influențe chineze și indiene.
Felurile clasice sunt nasi lemak (orez gătit în lapte de cocos, servit cu sambal, ou fiert, arahide și pește uscat), satay (frigărui din carne marinată, servite cu sos de arahide), laksa (supă picantă cu tăieței, pește sau creveți, cu arome de lemongrass și lapte de cocos) și roti canai (lipie prăjită, servită cu curry).
Pentru gustări există 7 Eleven. Am mers atât de des încât fetele de acolo m-au întrebat la un moment dat de unde sunt și dacă am venit să lucrez sau sunt în vacanță. Un mic dejun acolo costa cam 13 lei și, spre uimirea mea, am găsit și mango sticky rice, plus un raft întreg cu medicamente pentru răceală 😊
Transport
Capitala Malaeziei e un oraș ușor de vizitat, există o rețea dezvoltată de trenuri (MRT, LRT, monorail), autobuze și opțiuni de ride-sharing (Grab), așa că e foarte ușor să călătorești cu transportul public.
Toată lumea vorbește engleza pe acolo, o experiență diferită de Bangkok, de exemplu, unde poate fi o aventură să iei autobuzul.
Vremea Kuala Lumpur
Vremea în Kuala Lumpur este tropical ecuatorială, cu temperaturi ridicate și umiditate mare tot anul. Orașul nu are anotimpuri distincte, iar vremea e relativ constantă, așa că e o destinație potrivită în orice moment al anului.
Cum ajungi în Kuala Lumpur, Malaysia
Kuala Lumpur, e unul dintre cele mai importante hub-uri de transport din Asia de Sud-Est, așa că s-ar putea să ajungi pe KLIA (Aeroportul Internațional Kuala Lumpur) cel puțin cu o escală.
Zborul București–Malaezia (Kuala Lumpur) durează 15-20 de ore, cu escală prin Istanbul, Doha sau alte orașe. Românii pot sta 90 de zile în Malaezia fără viză, așa că foarte multă lume ajunge să viziteze capitala Kuala Lumpur, chiar dacă nu merg și în restul țării (deși merită!).
Ce am vizitat în Malaezia
- Hoteluri capsulă din aeroporturi: Capsule Transit din Kuala Lumpur
- Batu Caves, templul hindus din Kuala Lumpur
- Malacca, o surpriză colorată
- Malaezia, Kuala Lumpur: unde să stai pentru o priveliște panoramică
- Penang: artă urbană și bucătărie locală
- Și în Langkawi a nins azi
- Ipoh: locul care te găsește, chiar dacă nu-l cauți
Servus, poți sa îmi spui ce moneda ai folosit în Malaysia? Adică poți plăti în $sau musai sa schimbi în moneda lor?
Prețurile sunt în moneda lor – Ringgit (MYR), schimbi sau plătești cu cardul. Să plătești în USD nu e ceva comun acolo, poate vreo excepție undeva, dar atât.
Cu ce pleci din România, cu $ și schimbi acolo? Schimbi în aeroport ca în majoritatea tarilor asiatice, sunt „case de schimb valutar” în orice colț de oraș ca în Indonezia?
Întrebarile sunt valabile și pt Vietnam.
Mulțumesc mult pt răspuns.
Există bancomate și case de schimb valutar în Malaezia și în Vietnam, de acasă pleci cu ce vrei tu, eu am scos de la bancomat.
Bună seara! Suntem un cuplu care vom pleca peste 2 săptămâni în Malaezia.Trebuie sa ne luăm multe medicamente pt un diagnostic cronic,aveți idee sunt restricții la anumite medicamente? Nu am găsit informația asta, oriunde am căutat.Mulțumesc și succes in continuare!
Am găsit acest LINK, poate te ajută. Personal nu știu, nu prea iau medicamente cu mine.
buna . Am fost in singapore si vreau sa te intreb despre kuala lumpur . O impresie , comparativ cu singapore . Iti multumesc mult
Am scris un articol despre cum mi s-a părut Kuala Lumpur 🙂 E un oraș mai ieftin decât Singapore, o idee mai puține locuri impresionante decât acolo, dar ai ce vedea și cumpăra acolo.