Primăvara la Madrid

Primăvara la Madrid

by Anca @ 1001 călătorii
672 views

Primăvara aceasta am început-o în Madrid. Pe când la București iarna încă nu își dăduse sufletul, în Madrid copacii înfloriseră pe lângă Muzeul Thyssen-Bornemisza.

Dar să încep cu începutul … cu noaptea lungă petrecută pe aeroport, cu dimineața îngemănată cu noaptea, cu străzile întunecate, cu răcoarea zilei care îmi înghețase respirația, cu pustietatea de pe străzi. Oamenii care nu se lăsau văzuți, doar vaci la fiecare colț de stradă, vaci pictate, vaci stilizate, vaci cu aripi angelice. Singurul local care era deschis și care promitea să aibă mâncare era, straniu, plin ochi cu oameni gălăgioși a căror bună dispoziție m-a făcut să îi consider prea agresivi, iar orașul neprimitor.

În acea primă parte a zilei am văzut o bună parte din Madrid: de la Plaza Mayor, îngropată încă în noapte, la Plaza de la Cibeles, de la Plaza de la Puerta del Sol, pe străduțele înguste cu plăcuțe pictate și casele colorate până când, dintr-o dată străzile s-au aglomerat brusc: de oameni, de tarabe, de lucruri, lucrușoare, obiecte vechi, noi și fără vârstă – El Rastro, bazarul în aer liber. Stradă după stradă pe care era din ce în ce mai greu de trecut, unde puteai găsi orice, de la colivii la măști de gaze, papuci, tablouri, cărți, oglinzi și miniaturi.

Plaza Mayor, de data aceasta un spațiu strălucitor, cu cafenele pline de turiști, cu buchiniști, artiști, colecționari de cărți poștale prezentându-și marfa, turiști fotografiind Casa de la Panaderia. Apoi muzeele: Muzeul Prado, unul dintre cele mai faimoase muzee din lume, este căminul lui Velasquez și Goya. Muzeul Reina Sofia găzduiește pictură contemporană și nu numai. Guernica lui Picasso atrage toate privirile, dar un alt tablou mi-a rămas în minte, Hope – o pânză complet albă tăiată în două de o crăpătură neagră. Aceasta e speranța – nonculoare, nonentitate. Însă adevărata încântare a fost Muzeul Thyssen-Bornemisza: pictură flamandă, Monet, Van Gogh… cel mai frumos Van Gogh din Spania.

Duminică am fost în Parque del Buon Retiro: soare, lume, muzică, plimbări cu barca pe lac, muzică, multă muzică, fotbal, dans, copaci înverziți, rațe, picnic, Español, parc de distracții, tinerețe, primăvară. Toate la un loc, în același timp. Palatul de Cristal cu straniile sale sfere – ciorchine – fulgi de nea îmi amintesc de Solaris.

Palacio Real îți ocupă câteva ore bune: sala tronului, curtea imensă și panorama asupra orașului – poți vedea munții în zare, cu crestele înspumate. În Campo del Moro ești întâmpinat de păuni croncănitori care mătură aleile cu coada lor pictată cu ochi eliptici. Sus, către palat, o caleașcă se plimbă pe alei, însoțită de câțiva călăreți. Ziua se încheie în Principe Pio, mall și stație de metrou cu trenuri plecând în toate direcțiile.

Ultima zi: soarele arde, o iau din nou pe la Principe Pio, mă rătăcesc în jurul gării încercând să găsesc drumul spre parcul din vârful dealului, Parque del Oeste cu al său Templo de Debod adus din Egipt. Închei cu Plaza del Toros, unde se țin coridele. Seara mai am timp să îmi iau rămas bun de la Plaza Mayor și o întind spre aeroport.

Madrid01.jpgMadrid02.jpgMadrid03.jpgMadrid04.jpgMadrid05.jpgMadrid06.jpgMadrid07.jpgMadrid08.jpgMadrid09.jpgMadrid10.jpgMadrid11.jpgMadrid12.jpgMadrid13.jpgMadrid14.jpgMadrid15.jpg

2 comentarii
0

2 comentarii

danarozmarin 16 octombrie 2016 - 3:52 pm

Chiar acum ma gandeam sa fac un weekend la Madrid in ianuarie si cautam de zor pe net sa vad daca s-au mai incumetat si altii. Sper sa arate bine si iarna, nu doar primavara 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 16 octombrie 2016 - 3:53 pm

Sigur e mai bine decat in Bucuresti – temperaturile medii in ianuarie sunt intre 6 si 10C. Pe plus! 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: