Prima dată la Cluj

Prima dată la Cluj

by Anca @ 1001 călătorii
1288 views

Mi-am dorit să vizitez Clujul de o grămadă de vreme: dacă celelalte orașe le mai știam cât de cât, Clujul mi se strecurase printre degete de fiecare dată, până când devenise o mică obsesie pe harta orașelor de vizitat în România. De asta când mi s-a oferit ocazia să mă plimb pe la noi prin țară nu mi-a fost greu să îl aleg pentru al doilea city-break românesc, după ce nu cu mult timp în urmă am redescoperit Brașovul.

Pentru cei care stau în București Clujul este aproape la fel de îndepărtat ca Viena, mai ales dacă ținem cont și de întârzierile foarte mari ale trenurilor de călători. Așa un drum lung nu am mai avut demult, dar drept să spun întârzierea de aproape 3 ore mi-a convenit – în loc să ajung acolo cu noaptea-n cap (la propriu!), am ajuns ca tot omul pe la 8 dimineața și am găsit un oraș liniștit și neașteptat de frumos.

Nu știu dacă de vină a fost vacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie, dar m-a cucerit calmul de acolo, mi-au plăcut la nebunie clădirile din centru (ah, ce păcat că nu știu deloc arhitectură! Tare mi-ar fi plăcut să pot “povesti” o clădire care-mi place…) și graiul tărăgănat al ardelenilor. În Cluj nu e nicio grabă și asta îți permite să vizitezi orașul pe îndelete.

Totul se învârte în jurul Pieței Unirii care se fălește cu Biserica Sf. Mihail și statuia lui Matei Corvin. Pe undeva prin apropiere am degustat o cafea la ibric care mi-a amintit de Sarajevo și serviciile lor minuscule de cafea și am încercat (și am eșuat!) să mănânc un linzer uriaș cu mac, o prăjitură cu origini austriece. Linzerul ăsta mi-a amintit de Banatul în care m-am născut – și acolo macul este la mare căutare, nu știu de ce bucureștenii îl disprețuiesc pe nedrept.

În Cluj nu prea începuseră pregătirile pentru Crăciun sau poate târgurile astea nu sunt la modă acolo, ca în Sibiu. Nu mi-a părut rău, am apucat să văd orașul așa cum este el în realitate, neîmpopoțonat cu beculețe. Nu ratați o vizită la Grădina Botanică, elegantă chiar și în prag de iarnă. Foarte frumos este și sus la Cetățuie – se urcă ușor, iar apusul privit de acolo e grozav, nu-i de mirare că e un loc iubit de localnici. Dacă mi-a plăcut Clujul? Da, de 3 ori da! Mi-a plăcut foarte mult și la Salina Turda, dar despre asta intr-un episod viitor.

Cluj01.JPGCluj02.JPGCluj03.JPGCluj04.JPGCluj05.JPGCluj06.JPGCluj07.JPGCluj08.JPGCluj09.JPGCluj10.JPGCluj11.JPGCluj12.JPGCluj13.JPGCluj14.JPGCluj15.JPGCluj16.JPGCluj17.JPG

Grădina Botanică din Cluj

Zilele cu ploaie și cu vreme urâtă au avantajul că te îndeamnă la introspecție și plăceri mai de…interior, ca cititul, vizitarea librăriilor și a cafenelelor, shopping-ul. Când e soare e suficient să stai în piața centrală a unui oraș și ai impresia că altceva nici nu-ți mai trebuie. După ce cu nu foarte mult timp în urmă vizitam Grădina Botanică din Iași, azi am fost să mă plimb prin cea din Cluj, pe ploaie. Era „în plan”, mi-era un pic ciudă pe vremea de afară care de obicei strică fotografiile cu lipsa de lumină, dar s-a dovedit că mă înșelam și că ploaia a adăugat un plus de farmec Grădinii Japoneze. Mai lipsea o umbrelă, una roșie, și ar fi fost perfect. Nu de alta, dar într-o anumită zi dintr-un anumit an mă voi plimba printr-o grădină japoneză din țara grădinilor japoneze. Și îmi permit să mă bucur de pe acum de lucrul ăsta ca de un secret știut doar de mine.

În afară de asta nu am sărbătorit în niciun fel ziua națională: am mâncat pizza, am băut Cola, mi-am cumpărat o carte despre călătorii prin lumea mare și am admirat cocardele purtate în piept de niște tineri. Peste o săptămână se votează, eu nu știu nici care-s candidații, nici cu cine să votez, dar pot să vă spun că în Cluj un glumeț a lipit pe toate afișele electorale în dreptul nasului candidaților un…rât roz de porc 😊 Tinerii ăștia, nu mai știu ce înseamnă respectul…

Cluj18.JPGCluj19.JPGCluj20.JPGCluj21.JPGCluj22.JPGCluj23.JPGCluj24.JPGCluj25.JPG

8 comentarii
0

8 comentarii

Vertange 4 decembrie 2012 - 9:51 am

Imi place foarte mult fotografia nr 13. Contrastul dintre maretia statuii si piticotul cu geaca rosie transforma total imaginea.

Ai surprins frumos Clujul..atat in cuvinte, cat si in imagini. Eu am prins 2 zile de TIFF anul acesta. Mi-au placut frenezia de pe strazi si oamenii cumsecade de care te loveai la tot pasul.

PS: Chiar ieri am cumparat mac sa fac ceva dulce si nici macar nu sunt ardeleanca. Macul rulz 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 decembrie 2012 - 10:42 am

Hm, m-as duce si eu la TIFF, trebuie sa fie fain.

Răspunde
Bia 4 decembrie 2012 - 10:45 am

Ai surprins foarte frumos Clujul, este și va rămâne un oraș cosmopolit și deosebit de atractiv. Totuși, cred că ai avut noroc cu minivacanța de 1 decembrie căci în oricare alte zile ale săptămânii de lucru și chiar în weekenduri, Clujul este aglomerat tare. Eu acum în pozele tale am văzut că pe centru abia se pregătesc să pună luminite căci eu cam evit centrul din cauza faptul că pierd mult timp in trafic.
Dar, am pățit de exemplu să găsesc și eu Clujul destul de gol în zilele libere legale care din diverse motive m-au prins in oraș, de exemplu 15 august din 2011 a cazut lunea, a fost PUSTIU orașul, niciodată nu l-am mai văzut așa.
Da, calmul specific există, nu e un mit și eu mă bucur enorm că e așa și iubesc Clujul odată în plus pentru asta.
Chiar îmi pare rău că nu ne-am văzut, dar mă bucur că nu ai ratat nimic din ce are Clujul mai frumos și ai urcat și la Cetățuie, e locul mei favorit 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 decembrie 2012 - 10:51 am

Mi-am dat seama aseara ca totusi am ratat ceva: Parcul central cu Cazinoul.Nu stiu cum mi-a scapat, insa sambata a plouat urat si am stat mai putin pe afara… Sper sa mai ajung la Cluj, poate vara 🙂

Răspunde
Alex Petrescu 4 decembrie 2012 - 1:53 pm

Eu sunt bucureştean şi nu dispreţuiesc macul ;)….ba din contră (apropos…cunoşti vreun loc in Bucureşti unde se gaseşte linzer?). Faine pozele. Văd că oraşul s-a mai schimbat de când am fost eu ultima dată in Cluj. Foarte interesante şi indicatoarele acelea cu scrisul „decupat” 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 decembrie 2012 - 2:46 pm

Multumesc, Alex 🙂 Din pacate nu-mi amintesc sa fi vazut linzer prin Bucuresti.

Răspunde
gabi8154 4 decembrie 2012 - 11:25 pm

Ca de obicei, fotografiile sunt senzationale! M-ai facut sa indragesc Clujul! De altfel, am o prietena (in virtual, deocamdata), ar fi frumos sa ma intalnesc cu ea si cu orasul Cluj, in acelasi timp! 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 8 decembrie 2012 - 12:48 pm

Sunt mai multe orase faine in zona, sper sa ajung sa le vad si sa-ti dau idei de vacante romanesti 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: