Polonnaruwa e un Angkor Wat mai mic din Sri Lanka, un sit UNESCO plin de ruine bine păstrate din vremea când era a doua capitală a regatului singalez.
Prin centrul insulei Sri Lanka
Nu mai îmi amintesc cum am ajuns să pun Polonnaruwa pe lista de locuri de vizitat în Sri Lanka. Am făcut atâtea modificări ale traseului, încât, la un moment dat, am pierdut șirul și devenise prea târziu să mă întreb ce voi vizita acolo. Nu de alta, dar eram deja în autobuz.
După Sigiriya, am luat-o spre Polonnaruwa, via Dambulla, și am mers câteva ore până am ajuns la un lac mare și apoi la încă unul – Parakrama Samudra. Polonnaruwa nu vede același influx de turiști ca alte locuri de pe insulă; cei care vin cu grupuri mari (și erau câteva grupuri de genul ăsta) au, probabil, cazare în altă parte.
După check-in, am ieșit să mănânc ceva, dar nu era nimic în jur. Un hotel din apropiere se lăuda cu restaurant, dar nu aveau turiști atunci, deci nici mâncare. Au întrebat la bucătărie pentru mine: ar fi putut face niște curry, dar dura minim 45 de minute. Puteam să aștept? Puteam.
Cu bunăvoința aceea specifică sri-lankezilor, toți angajații de la hotel s-au dat peste cap să îmi fie bine și, în mai puțin de 45 de minute, am primit cinci curry diferite, fiecare în câte un bol. Sri-lankezii sunt simpatici, dar le place să mănânce picant – nu exagerat, dar oricum mai mult decât pot suporta eu. Cel puțin un bol a rămas neatins, dar mâncarea a fost bună!
Situl arheologic de la Polonnaruwa
M-am dus a doua zi să văd situl. E destul de mare, așa că e bine de știut:
- Casa de bilete este la vreo 800 de metri de intrarea în sit, în clădirea muzeului de lângă lac.
- Vizitele se fac cu tuk-tuk-ul sau cu bicicleta, monumentele sunt împrăștiate.
- Biletul de intrare costă 30 USD și poate fi plătit cu cardul.
Pe lângă muzeu își făceau veacul șoferii de tuk-tuk, și acolo am negociat un preț pentru un tur cu un șofer. Mi-a cerut 7000 de rupii, am negociat la 5000. Mi-a explicat că vom merge vreo 15 kilometri cu tuk-tuk-ul printre monumente și că distanța e foarte mare (nu e chiar așa de mare). Nu vreau și ghid? Nu voiam, dar, după multe insistențe, am cedat.
Polonnaruwa a devenit capitala regatului Sri Lanka în secolul al XI-lea, sub domnia regelui Vijayabahu I, care a alungat invadatorii Chola. În timpul regelui Parakramabahu I (1153–1186), orașul a atins apogeul dezvoltării, ajungând un centru politic, religios și economic.
Apoi au venit indienii din sudul Indiei și au ars tot, din dorința de a-și impune propria religie – sri-lankezii erau budiști, indienii hinduși. Au distrus aproape tot, dar au rămas destule temple și construcții cât să îți poți imagina cum era în secolul al XI-lea.
Acum e sit UNESCO; sunt mai multe monumente acolo, grupate în câteva locuri principale, printre care te plimbi cu tuk-tuk-ul. Situl seamănă mult cu Angkor Wat, dar e mai mic. Ghidul zicea că la Polonnaruwa veneau și muncitori din Cambodgia, de la Angkor Wat.
Când vizitezi situl, trebuie să ții cont că la intrarea în temple sunt reguli specifice. De exemplu, trebuie să ai umerii și genunchii acoperiți și, cum aveam o rochie mai scurtă, a trebuit să îmi scot pelerina de ploaie ca să îmi acopăr genunchii.
Tot în temple nu ai voie să stai cu spatele la Buddha, inclusiv când îți faci poze. Trebuie să te așezi lateral, ca să nu cumva să se supere Buddha. Sunt și câteva stupas acolo – structuri religioase budiste care adăpostesc relicve sacre, legate de Buddha sau de alți sfinți budiști. Au formă de dom sau clopot, simbolizând cerul, iar partea de sus reprezintă drumul spre iluminare.
Budiștii merg în jurul lor în sensul acelor de ceasornic, ca semn de respect, și aduc flori (am primit și eu una pe care am lăsat-o acolo). Nu poți intra în stupa; cel puțin cele din Polonnaruwa nu erau deschise, dar erau mici altare de jur împrejur.
Mi-a plăcut Polonnaruwa; e o vizită un pic altfel decât plantațiile de ceai și alte locuri din Sri Lanka. Vizita a durat cam două ore, iar șoferul m-a lăsat tot lângă muzeu, după ce m-a plimbat și pe un atelier de artizanat.
Lucruri utile: biletul de intrare a costat 30 USD, se poate plăti cu cardul. Turul cu tuk-tuk-ul plus ghidajul a fost 10.000 rupii (34 USD), negociat de la 14.000. În realitate, cred că prețul e mult mai mic; un alt șofer de tuk-tuk a încercat să mă tragă de limbă despre cât am plătit pentru turul cu tuk-tuk-ul, întrebând dacă a fost 2500 rupii.
Cum ajungi în Polonnaruwa
La Polonnaruwa poți ajunge cu autobuzul sau cu trenul. Din Sigiriya, am mers cu autobuzul, via Dambulla; la plecare, am luat trenul spre Colombo. E convenabil pentru a încheia o călătorie în Sri Lanka, fără să te zdruncine autobuzul pe drumuri cu sute de viraje.
Așa se scrie „Anca” în singaleză 🙂
Am stat la Sudu Neluma Home Stay, o cameră simplă într-un homestay cu o gazdă ok (dar cam mulți țânțari în cameră; s-au strecurat și sub plasa de țânțari).
Ce am vizitat în Sri Lanka
Colombo, capitala Sri Lanka: startul unei luni pe insulă
Tangalle, plajele din Sri Lanka
Galle: între fortul istoric și plaje
Mirissa și musonul
Hikkaduwa: victoria soarelui asupra musonului
Turnul Ambuluwawa, spirala din Gampola
Nuwara Eliya, tărâmul ceaiului
Cu trenul în Sri Lanka
Ella, un arc pe cer și nouă pe pământ
Să fie Kandy!
Sigiriya, 1200 de trepte deasupra junglei