Podul din Mostar

Podul din Mostar

by Anca @ 1001 călătorii
1270 views

Vizita mea în Mostar a început cu lupta cu un bancomat de lângă autogară. Eu trebuia să ajung a doua zi la Dubrovnik și aveam ceva emoții pentru că pe internet găsisem informația cum că de la Mostar la Dubrovnik nu circulă niciun autobuz.

De fapt circulau vreo 8, la diferite ore ale zilei, dar cum îmi mai trebuiau vreo 10 KM (mărci bosniace) pentru bilet m-am îndreptat spre primul bancomat din zonă. Oroare: după ce mi-a scuipat bancnota afară blestematul de aparat a prins un colț al hârtiei în gura sa hapsână. Și dă-i, trage, luptă-te cu matahala, până când, după ce am sacrificat un pix în timpul luptei, am reușit să îmi iau banii, biletul și să mă îndrept spre oraș.

Dacă în Sarajevo urmele războiului nu prea se mai vedeau (de fapt eu nu le-am zărit deloc), în Mostar ele erau încă vizibile: clădiri abandonate ciuruite bine sau clădiri încă în folosință, dar cu urme clare de gloanțe. Ce s-a întâmplat acolo a fost crunt: orașul a fost asediat timp de 9 luni în anul 1993 de către forțele croate, orașul fiind divizat în două: de o parte forțele croate, de alta cele bosniace. Podul din Mostar (Stari Most), care avea rol simbolic, legând cele două părți ale orașului, a fost distrus complet în timpul luptelor din acel an, rămășițele sale prăbușindu-se în râul Neretva, cel verde ca un smarald.

Ar trebui să fi fost acolo ca să înțelegeți ce frumos este podul ăsta. „Este”, pentru că după 11 ani de la distrugerea sa a fost reconstruit exact la fel. S-a mers până acolo încât s-a folosit aceeași tehnică de îmbinare a blocurilor de piatră și același tip de rocă pentru a obține exact același rezultat. Podul construit inițial de către un arhitect otoman între 1557 și 1566 a reînviat la fel de frumos ca înainte, datorită UNESCO și celor cinci țări care au donat bani: Croația (sic!), Franța, Italia, Olanda și Turcia.

Urmele războiului nu se mai văd în centrul vechi, totul a fost renovat și e plin de magazine sau taverne care își așteaptă clienții, în timp ce grupurile de turiști se plimbă în grup compact de colo-colo. Prin zonă patrulează și soldații, căci se pare că au mai fost conflicte între localnicii din Mostar, chiar dacă nu de dimensiunea celor din anii ’90.

Distracția cea mare, însă, e să îi urmărești pe băieții care sar de pe pod în apa râului Neretva. Nu sare niciunul din pură plăcere, este un business local – până nu se strânge suma necesară de la turiștii prezenți nu sare niciunul în apă. Și de multe ori nu se strâng banii, iar săritorul dă un adevărat spectacol de „teasing” ca să îi determine pe turiști să plătească: se preface că vrea să sară, apoi se retrage, se plimbă pe marginea podului și tot așa. Eu l-am zărit mai mult întâmplător pe unul sărind, apoi următorii 10 s-au tot fâțâit pe acolo fără să sară deloc, ba chiar bodogăneau la adresa celor care voiau să îi urmărească, dar nu se scotoceau prin buzunare.

M-a prins noaptea în Mostar și cred că am admirat Podul cel Vechi din toate locurile posibile – de oriunde l-ai privi este la fel de frumos. Pentru cine vrea să viziteze Balcanii Mostar ar trebui să fie undeva sus pe listă – merită să bați drumul până acolo!

Cum se ajunge acolo: din Sarajevo, cu trenul, drumul durează 2 ½ ore, iar biletul costă 10 KM (5 Euro) sau din Dubrovnik, cu autobuzul, drumul durează 3 ore, iar biletul costă 25-28 KM (14 Euro).

Mostar01.JPGMostar02.JPGMostar03.JPGMostar04.JPGMostar05.JPGMostar06.JPGMostar07.JPGMostar08.JPGMostar09.JPGMostar10.JPGMostar11.JPGMostar12.JPGMostar13.JPGMostar14.JPGMostar15.JPGMostar16.JPGMostar17.JPGMostar18.JPGMostar19.JPGMostar20.JPG

8 comentarii
1

8 comentarii

Mirel 25 noiembrie 2012 - 5:26 pm

Foarte frumos articolul. Si imaginile sunt superbe. Felicitari!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 26 noiembrie 2012 - 1:24 pm

Multumesc 🙂

Răspunde
dana 28 noiembrie 2012 - 12:52 pm

de vis 🙂 numai idei minunate imi vin dupa ce te citesc :))) timp sa fie sa le vad pe toate ..

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 28 noiembrie 2012 - 2:11 pm

E bine daca va dau idei 🙂

Răspunde
doru popa 22 ianuarie 2013 - 9:16 pm

am vizitat si este unul dinte orasele de care m-am indragostit la prima vedere

Răspunde
Mircea 21 mai 2014 - 4:00 pm

Fost acolo si daaaaaaaaaa e un vis….. as vrea sa ma intorc.

Răspunde
Laur 4 martie 2015 - 11:47 am

Autocarul de la Sarajevo la Mostar costa 10 euro si are aer conditionat. Drumul este superb.
De la Mostar, la 7 dimineata este un autocar ce vine din Sarajevo (cred) si pleaca catre Dubrovnik, unde ajunge pe la pranz si avand destinatia finala Budva, in Muntenegru, undeva a ajunge pe la 4-5 dupa-amiaza. Biletul Mostar-Dubrovnik-Budva costa 71KM (36 de euro). Pe cat posibil sa luati loc in partea dreapta a autocarului, de la Neum veti avea ce vedea.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 martie 2015 - 4:47 pm

Multumesc pentru informatii, am scris si eu in articolul despre buget. Eu am mers cu trenul de la Sarajevo la Mostar – drumul este, intr-adevar, superb! 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: