Plitvice, paradisul lacurilor turcoaz

Plitvice, paradisul lacurilor turcoaz

by Anca @ 1001 călătorii
1425 views

Parcul Național Plitvice (Plitvička Jezera) se află la jumătatea drumului dintre Zagreb și Zadar. Frumusețea lacurilor turcoaz se datorează travertinului: în anumite condiții algele și alte organisme extrag carbonatul de calciu din apă și îl depun pe fundul lacului și pe orice altceva se găsește pe acolo. Peste tot în Plitvice vezi pe fundul apei crengi sau alte obiecte pe care s-a depus travertin, creând imagini aproape ireale. Travertinul e poros și alb schimbă și culoarea lacurilor din albastru obișnuit într-un turcoaz splendid; tot el formează bariere în calea izvoarelor, creând cascadele spectaculoase care se văd peste tot.

După ce mi-am luat bilet am coborât spre lacuri; prima dată mi-au ieșit în cale niște pești grăsuni care înotau lângă mal. Sunt trei intrări în Parcul Național Plitvice și toate sunt conectate între ele prin vaporașe și trenulețe, deci nu trebuie să parcurgi toată distanța pe jos. Vaporașele sunt de două feluri: unele care doar traversează lacul de pe un mal pe celălalt și altele care le parcurg pe lungime. La cele din a doua categorie am văzut că se punea o ștampilă pe bilet, am impresia că nu poți merge cu aceste vaporașe decât o singură dată, pentru că sunt, oricum, foarte solicitate.

Recomandarea mea este să ajungeți la Plitvice cât mai devreme posibil (se deschide la ora 8): parcul este foarte mare, sunt foarte multe de văzut, iar la prânz se aglomerează îngrozitor. Eu am ajuns pe la 11 dimineața și am stat câteva minute la traversarea cu vaporașul, dar pe la ora 2, când am vrut să fac același lucru din nou am stat vreo 20 de minute la o coadă uriașă.

Lacurile se împart în Lacurile de jos și Lacurile de sus. În Lower lakes sunt cascadele cele mari și priveliștile spectaculoase din vârf de munte, în Upper lakes sunt multe lacuri mai mici cu tot felul de cascade și stuf și poteci. Nu neglijați nicio parte – este foarte frumos peste tot, dar aveți grijă cum vă împărțiți timpul. Eu am stat vreo 6 ore și, în afară de o pauză de 15 minune pentru masa de prânz, nu am avut timp să lenevesc și să mă bucur de priveliștile parcului pentru că încă mai erau o grămadă de locuri de văzut.

Plivice în plin sezon este foarte aglomerat, ceea ce îi mai taie din farmec. Totuși, nu vă luați după toată lumea, explorați și pe cont propriu – cel mai frumos loc de belvedere din Lacurile de jos era și cel mai prost semnalizat, așa că în afară de câțiva curioși care au luat-o pe o șosea ce părea să ducă nicăieri și apoi pe o cărare plină de bălării, nimeni nu se aventura pe acolo. Luați-vă aparatul foto și multă apă, înarmați-vă cu răbdare și bucurați-vă de frumusețea lacurilor turcoaz. Ah, și nu uitați să aveți niște pâine la voi ca să hrăniți peștii și rațele 🙂

Lucruri utile

Biletul de intrare: biletul pentru un adult costă 110 KN (aproximativ 15 Euro) în sezonul turistic, mai multe informații găsiți la ei pe site.

Cum se ajunge acolo: din Zagreb sunt mai multe autobuze care merg zilnic la Plitvice, mi s-a spus că toate autobuzele care merge la Zadar opresc și la Plitvice. Croatia Bus vinde bilete de autobuz online, o călătorie costă 99 KN (aproximativ 14 Euro). Biletele se pot cumpăra și de la fața locului, dar dacă vreți să le cumpărați la întoarcerea din Plitvice și autobuzul este deja plin veți fi nevoiți să așteptați următoarea cursă, care poate fi peste câteva ore. Verificați orarul autobuzelor ca să nu rămâneți blocați în Plitvice.

Hoteluri: chiar lângă intrarea în parc există câteva hoteluri unde puteți dormi dacă vreți să vizitați Plitvice pentru mai multe zile. Hotelul Jezero oferă turiștilor veniți cu bagajul după ei posibilitatea să își lase acolo rucsacul, ca să nu se plimbe toată ziua cu el în spate. Serviciul este gratuit pentru oaspeții hotelului și contra cost pentru ceilalți: taxa este 20 KN (aproximativ 3 Euro). Avantajul este că dacă tot îți lași bagajul la ei le poți folosi și toaletele, mult mai curate decât cele din parc, și internetul wifi din hol.

Mâncare: se găsesc cabane în anumite puncte ale parcului unde găsiți de la sucuri și cafea până la mâncare gătită (în special cărnuri prăjite), toate la suprapreț. Nu vă împiedică nimeni să veniți cu mâncare de acasă, ceea ce vă recomand. O Coca Cola rece costa dublu la Plitvice față de centrul Zagrebului. Există și toalete, acestea sunt gratuite.

Echipament: nu aveți nevoie de vreun echipament special, doar încălțăminte comodă. În Upper Lakes majoritatea cărărilor sunt niște podețe deasupra lacurilor făcute din șipci late de lemn. Chiar și cu încălțăminte comodă mi s-a părut dificil să merg pe ele pentru că tot timpul trebuia să fiu atentă să nu cad în apă (un pensionar mi-a dat un ghiont într-o înghesuială de era să alunec în lac).

Plitvice01.JPGPlitvice02.JPGPlitvice03.JPGPlitvice04.JPGPlitvice05.JPGPlitvice06.JPGPlitvice07.JPGPlitvice08.JPGPlitvice09.JPGPlitvice10.JPGPlitvice11.JPGPlitvice12.JPGPlitvice13.JPGPlitvice14.JPGPlitvice15.JPGPlitvice16.JPGPlitvice17.JPGPlitvice18.JPG

13 comentarii
1

13 comentarii

Luana 17 septembrie 2012 - 9:35 am

Recomanzi sa mearga si copii, sau crezi ca nu au nici o sansa sa reziste?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 17 septembrie 2012 - 9:40 am

Se poate merge si cu copiii, erau multe familii pe acolo.

Răspunde
Larisa 17 septembrie 2012 - 10:49 am

Incredibil de faina culoarea lacurilor! Par atat de…exotice :)! Frumos parcul si pare si foarte bine intretinut..si promovat!

Răspunde
Anda 17 septembrie 2012 - 11:54 am

Un loc cu adevarat minunat, desi pretul de intrare mi se pare cam mare. Dar, na, asemenea frumuseti fac toti banii!

Răspunde
Mirel 17 septembrie 2012 - 4:42 pm

Foarte frumos! Am fost si eu acolo, este un parc natural foarte bine organizat din punct de vedere al infrastructurii turistice. Imaginile sunt pur si simplu superbe.

Răspunde
Mira 17 septembrie 2012 - 5:11 pm

Superb loc, tare faine fotografiile, o incantare sa le privesti 🙂

Răspunde
miky 17 septembrie 2012 - 7:17 pm

am avut norocul sa ajung si eu pe acolo. superb. de fapt mie mi-aplacut Croatia in general

Răspunde
Mihai 17 septembrie 2012 - 8:48 pm

Ba din contra, la cat costa biletul (110KN/zi sau 180 o saptamana) sunt cam prost organizati. Dupa cum zicea si Anca, spre pranz e cam buluc, noi am pierdut aproape o ora pana sa ajungem cu "tractorasul" la capatul lacurilor de sus (de la ST1 la ST4, afara fiind cam 38 grade si vagoanele nu erau dotate decat cu niste mici geamuri rabatabile cam ca la vagoanele de tren). Dupa care 3 ore mai tarziu am pierdut inca o ora pt o traversare a lacului de aproximativ 200m (cea de la mijloc, singura modalitate sa ne mai intoarcem la parcare de la P2 la P1). Daca bagau o poteca cum era pana acolo am fi terminat traseul mult mai devreme. Iar toalete nu exista decat acolo unde sunt punctele de statie.
Dar culoarea e turcoaz. Cred ca merita sa-ti iei cazare pe langa (noi am fost cu masina si am vazut destule oferte de cazare prin zona) si bilet de o saptamana, asa ai timp sa faci si traseele de langa lac dar sa mai bantui si prin padure mai departe.
N-am vazut alte lighioane in afara de pesti, ceva rate si gazele obisnuite. Ma asteptam sa fie plin de pasari de apa, broaste, libelule/fluturi si alte cele.

Site-ul oficial sucks big time, am cautat locatia parcarilor sau o harta mai detaliata dar n-am gasit.

Noua ne-au pus stampila de cum am intrat pe traseu, adica la ST4. Pt incaltari cel mai indicat niste bocanci de trekking/adidasi. Desi am vazut pe traseu si niste pisi imbracate cu rochii, si ceva slapi/sandale. Atentie, este foarte mult praf foarte fin, care se ridica cum face cineva un pas mai saltat.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 18 septembrie 2012 - 9:51 am

O ora pentru traversarea aceea scurta? Mda, foarte mult, credeam ca eu prinsesem multa aglomeratie, dar se pare ca se poate si mai rau…

Răspunde
Mihai 18 septembrie 2012 - 11:54 am

Am ajuns la coada undeva pe la 15:30 cred, noroc ca era totusi la umbra. Si era in timpul saptamanii. Am fost luna trecuta, poate atunci e sezonul turistic al italienilor, caci pareau destul de multi. Oricum, ca bonus la intoarcere am luat niste placinte (15kn sau 2E bucata), mi-au adus aminte de cele facute de bunica :).

Ref la dezorganizare, nici parcarea pt masini nu era prea grozava, se parca printre copaci dar trebuia sa tii minte labirintul (stanga, dreapta, dreapta, stanga), caci nu aveau nici un fel de indicii/coduri sa ajungi usor inapoi.

Răspunde
Dudian 23 noiembrie 2012 - 4:57 pm

Un veritabil paradis, am ajuns aici toamna – era la fel de frumos ca in pozele tale. Mare noroc de vreme ai avut…cat despre cazare: din soseaua nationala, se face la un moment dat un drumeag la stanga (cum vii de la Karlovac spre sud) si aici e un mic satuc, Rastovaca, unde se pot inchiria apartamente in fiecare casa cred. Noi am dat pe un apartament cu 2 camere,baie si bucatarie – plus o curte ca in Apuseni de mare cu deal inclus, 14 euro / apartament / noapte in 2007. Poate o fi ceva mai mult, dar tot ieftin ramane, patru persoane pot sta acolo lejer.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 23 noiembrie 2012 - 5:09 pm

Am vazut din autobuz ofertele de cazare, cred ca erau si unele care spuneau “camere”, daca nu ma insel 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: