Sunt multe locuri în care poți sta pe Riviera Maya, Playa del Carmen e o alegere pentru cei care vor să stea în afara resort-urilor și lanțurilor hoteliere mari: sunt multe plaje, conexiuni bune de transport cu restul peninsulei, o arteră animată cu cafenele și magazine, un cartier cu vile elegante și orașul modest în care stau localnicii.
Playa del Carmen și plajele sale
În Playa străzile și bulevardele sunt numerotate, așa că e simplu să îți dai seama unde este o stradă anume. La Quinta este al cincilea bulevard pornind de la plajă, e o zonă pietonală cu multe restaurante și cluburi, magazine și cafenele. E plin de turiști și prețurile sunt pe măsură, dacă vreți să vedeți cum trăiesc mexicanii n-o să vedeți asta acolo, însă veți vedea călători din lumea largă la o cafea, uneori cu laptopul în față.
Mamitas e o plajă centrală, cu nisip alb, pe care poți închiria un șezlong sau poți sta pe prosopul tău: în Mexic toate plajele sunt publice și te poți bucura de apele azurii oriunde vrei tu.
De la Playa Mamitas, dacă pleci în direcția Tulum, dai peste tot felul de colțuri pitorești și bușteni acoperiți cu vietăți interesante. În unele locuri marea are alge ruginii care se strâng la mal – iarna e încă bine, dar vara se pare că sunt multe alge și creează probleme.
Imediat după terminalul de feribot de la care se pleacă spre Cozumel e o plajă publică, fără nume. Am nimerit acolo după o furtună și am dat peste un cer senzațional și o mare splendidă: până și un ananas rătăcit admira marea, așezat pe nisip 😊 Nu poți programa astfel de momente care te umplu de bucurie, ele vin și pleacă, precum valurile.
Citește și: Cancún & Isla Mujeres: așa arată paradisul
Playacar
Playa del Carmen, numit de către mayași Xaman-Ha (apele din nord), a fost doar un sat de pescari care a început să se dezvolte în anii ’80. La marginea orașului s-a construit un cartier rezidențial cu vile elegante și hoteluri de lux, cartier care poate fi vizitat de către oricine, deși nu are decât câteva puncte de acces.
Playacar nu are nicio legătură cu orașul în care locuiesc localnicii, e atâta opulență acolo încât te poți crede ușor în altă țară: străzi largi, case elegante, grădini, ba chiar și un parc cu câteva ruine. Poți intra în Playacar de pe plaja publică de după terminalul de feribot sau de pe autostradă, dar nu prea mai ai cum să ieși după aceea.
Am mers până în capăt crezând că voi găsi o altă ieșire spre plajă ca să îmi continui plimbarea și după câțiva kilometri a trebuit să mă dau bătută: erau doar resorturi și hoteluri pe partea dinspre plajă și nu m-au lăsat să trec, așa că a trebuit să mă întorc înapoi, până la Xaman Ha, ruinele lângă care e ieșirea spre plajă.
Citește și: Tulum: aș putea trăi așa toată viața
Playa Punta Esmeralda
Mi-am ales locuința din Playa del Carmen după distanța față de mare și bineînțeles că tocmai pe plaja de lângă mine m-am dus ultima dată. Playa Punta Esmeralda e o plajă lungă, neamenajată, mărginită de o zonă verde. Spre deosebire de celelalte plaje din Playa, acolo nu sunt hoteluri și baruri, e doar viața simplă de pe malul apei.
Într-una din zile am prins nori, ploaie și apoi plajă. Esmeralda e una din cele mai frumoase plaje din oraș, are și un mic cenote cu apă dulce și multe colțuri pitorești. Am făcut acolo unele din cele mai dragi fotografii, trăind pur și simplu momentul și bucurându-mă de norii spectaculoși.
E senzația aceea de libertate pe care ți-o dă un loc încântător, că lumea întreagă e ta și te primește cu brațele deschise. Nu reușesc întotdeauna să trăiesc în prezent, să mă bucur de clipa care îmi este dată, să fiu acolo cu mintea și cu sufletul, în loc să le las să hoinărească aiurea. Dar în unele zile înnorate și ploioase am reușit.
Citește și: Chichén Itzá & Cenote Ik Kil
La plajă în Puerto Morelos
Sunt atâtea plaje în lumea asta largă și atât de puțin timp ca să le vezi pe toate…😅 Puerto Morelos e un sat de pescari la 40 de minute de Playa del Carmen, cu o plajă frumoasă și un mic far care stă câș (victimă nevinovată a uraganului Beulah din 1967). Prea multe nu sunt de făcut pe acolo, dar poți să închiriezi o barcă sau să faci scufundări.
Pentru că e mai liniștit și mai retras decât Playa sau Tulum, sunt mulți turiști care îl preferă, e locul ideal în care să uiți de lumea agitată și să pierzi toată ziua pe plajă. Asta am făcut și eu într-o după amiază cu soare blând – mi-a luat mai mult ca să ajung acolo decât am stat pe plajă, dar a meritat să bat drumul 😊
Cum ajungi în Puerto Morelos din Playa se poate ajunge în Puerto Morelos cu autobuzele ADO, bilete se iau doar de la autogară. Autobuzul te lasă pe autostradă, la intersecția cu strada care duce pe plajă – de acolo mai sunt vreo 2-3 kilometri, dar circulă un colectivo până aproape de plajă.
Pe ruta Playa del Carmen-Puerto Morelos circulă și colectivos. La întoarcere nu știam de unde să iau autobuzul de pe autostradă, dar n-a fost nevoie să merg prea mult și am văzut două colectivos așteptând, așa că e foarte simplu de ajuns.
Citește și: Valladolid, Mexicul colonial
Cenote Azul
Cenote Azul e la mica distanță de Playa del Carmen și se poate ajunge ușor cu colectivo care merge la Tulum, intrarea e chiar din autostradă.
E un spațiu mai deschis decât alte cenote – la Cenote Azul poți sta la soare să te uiți la mulțimea de pești de toate mărimile care vin curioși la picioarele tale și te gâdilă cu gurile lor mici și lacome. E un loc bun pentru snorkeling în ape mici, dar poți și înota sau sări în apă unde a adâncimea mai mare.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 120 pesos, iar drumul cu colectivo costă 20 pesos.
Cum ajungi la Cenote Azul: dacă plănuiți să vă plimbați prin regiune cu transportul public, e mai bine să închiriați ceva aproape de autogară, ca să nu trebuiască să bateți drumul până acolo cu colectivos, cum fac eu. Din păcate nu m-am gândit la asta și pierd în jur de 30 minute doar ca să ajung de acasă la Terminalul ADO.
Citește și: Ce frumos e și la Mérida!
Cazare în Playa del Carmen
Nu am fost în vacanță în Playa del Carmen și nu am stat într-un resort de lux, ci într-un Airbnb la marginea orașului Playa del Carmen, am mers cu ”colectivo”, lucrând de la distanță.
Cazarea nu e foarte ieftină pe Riviera Maya, am stat într-un cartier obișnuit, cu localnici, la un kilometru de plajă și la câțiva kilometri de Centro. În garsonieră am avut o mică chicinetă, dar nu am putut găti mare lucru într-un cuptor cu microunde.
Apa de la robinet nu se poate bea, localnicii o fierb și pentru unii e ok, dar apa din Playa del Carmen are un gust neplăcut, așa că am preferat să cumpăr apă la bidoane.
Citește și: Buget pentru o lună pe Riviera Maya, Mexic
Ce am vizitat în Mexic
- Cancún & Isla Mujeres: așa arată paradisul
- Tulum: aș putea trăi așa toată viața
- Chichén Itzá & Cenote Ik Kil
- Valladolid, Mexicul colonial
- Piramida din Cobá
- Ce frumos e și la Mérida!
- Uxmal: vulturi și ruine
- Izamal, orașul galben
- Snorkeling și plajă în Cozumel
- Insula Pasion. O insulă doar pentru mine, vă rog!
- Insula Holbox, albul infinit
- Buget pentru o lună pe Riviera Maya, Mexic
- Îndepărtatul și splendidul Cabo San Lucas, Baja California Sur
- Todos Santos, pueblo mágico
- Guadalajara, Guadalajara…
- Un loc fermecat: San Miguel de Allende, în inima Mexicului
- Plajele din Puerto Vallarta
- Marele Mexico City
- Valea cu piramide: Teotihuacan