Îmi spunea zilele trecute o cititoare, vizavi de articolul meu de acum câțiva ani despre Sankt Petersburg, că pare destul de complicat să obții viză pentru Rusia, că îți cer scrisoare de invitație de la o agenție agreată de ei, dar nu au pe nicăieri o listă cu aceste agenții, că e adevărat că se poate comanda scrisoarea asta online, dar dacă o plătești și este țeapă?, etc.
Acum eu nu pot să spun că e simplu ca bună ziua să iei viză pentru Rusia, dar nici așa de complicat nu e. Sunt țări care îți cer și mai multe documente, de exemplu adeverință de la medic și cazier judiciar, iar scrisoarea de invitație este ceva obișnuit prin zona aia de gravitație din jurul fostei URSS. Îmi zicea cineva că indienii cer uneori și copie după contractul de muncă, ceea ce mi se pare deja un pic absurd, mai ales dacă vrei să mergi la ei în calitate de simplu turist.
La ruși e destul de simplu: formular, invitație, asigurare, pașaport, taxă. Azi voi povesti despre taxă, pentru că până și o chestie banală ca asta se poate transforma într‑o mică telenovelă, dacă vrei să plătești o taxă la noi. Am fost azi să depun actele pentru viză pentru Liliana – pentru că documentele au sosit mai devreme decât mă așteptam eu, pe la vreo 10.30, m‑am hotărât să încerc totuși azi, ca să fie gata săptămâna viitoare. Nici n‑am apucat să mă uit pe acte, am înhățat plicul și am plecat, ambasada fiind destul de aproape de Piața Victoriei, unde lucrez eu.
Deci pe la 10.45 am plecat spre Kiseleff, Strada Tuberozelor, unde e consulatul, și în loc să merg pe Kiseleff am luat‑o pe Aviatorilor până la statuia aia cu aviatorii când am început să mă întreb unde naiba e Ambasada Rusiei, că nu o vedeam pe nicăieri. Jur, de la o zi la alta devin mai senilă, altfel nu îmi pot explica de ce fac gafe din astea aproape zilnic…
În fine, m‑a lămurit un nene că ambasada e pe Kiseleff, așa că am traversat și am mers până acolo. După colț e și consulatul unde se depun actele și din fericire azi nu era nici o coadă. Îmi amintesc cu deosebită ”plăcere” cum am stat acum câțiva ani câteva ore la coadă pentru viză pentru că era mijlocul sezonului turistic și zeci de persoane așteptau afară. Dar acum nu era nimeni, după ce mi‑a verificat identitatea jandarmul de la poartă am sunat și am intrat în clădire. Funcționarii erau în curte la o țigară și a trebuit să mai aștept un minut.
M‑a luat în primire un tânăr care vorbea destul de bine română, s‑a uitat pe acte, le‑a așezat în ordine și mi‑a scris o chitanță cu care urma să plătesc la bancă taxa de consulat. Ideea e următoarea: pe site-ul ambasadei scrie că pentru viză trebuie să depui actele X, Y și Z plus chitanța cu care ai plătit taxa pentru viză, dar când te uiți la secțiunea tarife scrie că taxa pentru viză se achită după depunerea actelor, lucru care pentru mine n‑a fost suficient de clar, așa că le‑am dat un telefon zilele trecute și i‑am întrebat (tot în limba română) care‑i ordinea, de fapt. Ordinea e următoarea: te duci acolo și depui toate actele, ei îți dau o chitanță pentru bancă, tu te duci și plătești taxa la bancă și apoi te întorci la consulat cu chitanța primită de la bancă. Simplu, nu?
Toată vizita mea la consulat a durat maxim 2 minute. Angajatul ambasadei s‑a uitat nițel să corespundă numele de pe pașapoarte cu numele de pe invitație, dar n‑a făcut nimeni analiză grafologică și verificat punct și virgulă ce scria peste tot – probabil că vor verifica asta ulterior, când emit viza. Apropo Lili, a trebuit să semnez formularul în locul Irinei, așa a zis nenea de la consulat 😊
Deci am depus actele și am primit o chitanță, cu mențiunea să mă întorc până la 12.30 cu chitanța de la bancă. Era 11.30, o oră ar fi trebuit să fie suficient, mai ales că la 12.30 se termina și programul la consulat. Am plecat spre ING, că acolo au conturi secrete rușii ăștia, și de pe Kiseleff m‑am dus pe Buzești, pentru că știam că este un sediu acolo. Daaar… ghinion! Sediul ING de pe Buzești este un sediu de ”self help yourself” și pus întrebări tâmpite angajaților, pentru că acest ING nu are casă, deci nu poți depune bani. ”Mergeți la sediul din Metropolis, acolo puteți face plăți.” Ok, mai fusesem la sediul din Metropolis acum un an, știam unde e.
Am plecat din Buzești, am traversat Piața Victoriei (pentru cine știe această traversare îți poate lua 10 minute pe puțin, mai ales dacă prinzi un semafor din acela lung), am intrat pe Iancu de Hunedoara și m‑am înfipt în prima clădire cu siglă ING de pe bulevard. Dar nici acolo nu erau ghișee, așa că am ieșit cam nedumerită și am întrebat un nene care păzea vântul unde sunt ghișeele astea pentru plăți?! ”La sediul din Metropolis, 100 de metri mai încolo.” Aha, iar nimerisem aiurea.
O sută de metri mai târziu am intrat victorioasă în sediul ING din clădirea Metropolis și am dat ochii roată după tabela cursului valutar, să fiu sigură că am destui bani la mine. Dar tabela asta nu se zărea nicăieri, așa că am întrebat alt nene care păzea aerul din agenție unde au ascuns dumnealor cursul valutar? ”Nu se face schimb valutar în acest sediu.” Poftim?!? Ce fel de bancă e asta în care nu se poate face schimb valutar?! Neîncrezătoare în informația primită de la omul de pază m‑am dus să întreb la un ghișeu, ca să mi se spună că ei nu au așa ceva, dar să merg eu la intersecția cu Dorobanți că găsesc acolo niște bișnițari birouri de schimb valutar și apoi să vin înapoi cu dolarii.
Am plecat bombănind, de fiecare dată când am de‑a face cu această bancă mă lovesc numai de situații tâmpite, nu degeaba își zic ei ”banca viitorului”! Și mai exista o problemă măruntă și anume că taxa pentru viza pentru Rusia este 46 de USD, iar 46 x 3 = 138 USD. Care erau șansele să găsesc la primul exchange exact suma de 138 de dolari? Nu 140, nu 150, ci fix 138? La primul birou de schimba valutar nu aveau decât fie 108 USD sau 158 USD – ce alegeam? Am cumpărat 108 dolari, am avut noroc să‑i găsesc și pe ăștia, urmând ca restul de 30 să‑i cumpăr din altă parte. La al doilea exchange nu aveau 30 de dolari, doar 50. M‑am dus la o bancă și am găsit acolo (altă bancă, PENTRU CĂ ALTE BĂNCI FAC ȘI SCHIMB VALUTAR!), desigur, la un curs mai puțin avantajos. Ura, aveam exact 138 de dolari 😊
M‑am întors la ING, am completat formularul, am plătit banii și‑am primit chitanța. Din fericire nu mi‑au mai cerut nimic în plus pentru această operațiune delicată, n‑a trebuit să le cedez primul născut și nici să le dau degetul mic de la mâna stângă, a fost ca la o bancă normală în care poți rezolva rapid o problemă normală, atâta doar că NU AU SCHIMB VALUTAR!
M‑am uitat la ceas: 12.25 și eu trebuia să fiu înapoi la ambasadă până la 12.30. Nici vorbă să pot ajunge acolo în 5 minute, decât dacă aș fi putut să zbor, eventual. Totuși, am zis să încerc, și am refăcut același drum înapoi: Iancu de Hunedoara, Piața Victoriei, Guvern, Kiseleff, ambasadă. Am sunat la poartă și mi s‑a spus să aștept – funcționarii erau iar în curte, la fumat (rușii ăștia fumează îngrozitor de mult, zău că nu e bine pentru sănătate, măi băieți…). Jandarmul de afară mi‑a zis că am ajuns foarte târziu, eu m‑am plâns că e cam departe banca asta a viitorului, dar de fapt cât era ceasul acum? Era 12.50.
Un minut mai târziu mi s‑a deschis poarta și am intrat – secțiunea unde sunt ghișeele de depus actele era deja închisă, dar rusul care îmi primise actele mai devreme a ieșit pe hol, i‑am dat chitanța și asta a fost tot, mi‑a spus să revin vinerea viitoare. Sincer putea foarte bine să îmi dea cu flit dacă tot întârziasem așa de mult, că nu‑s obligați să primească toți întârziații după program, dar uite că n‑a fost așa. Că tot ne place nouă să avem o părere proastă despre ei, per ansamblu, pentru că au conducători simpatici și plini de intenții bune precum știm noi cine.
Rezumat:
- ING este o bancă a viitorului, deci să aveți dolari la voi gata pregătiți.
- La ING ”viitorul este roz”, deci nu se pot depune bani la orice sediu! Unul relativ aproape de Ambasada Rusă este ING Bank Metropolis, Strada Grigore Alexandrescu nr. 89‑97, Corp C, București.
- ING Bank este ”[…]o banca universala care oferă o paletă completă de produse și servicii tuturor categoriilor de clienți.” MAI PUȚIN SCHIMB VALUTAR la ghișeele din ING Bank Metropolis!
Dar în rest numai de bine 😊
AI SIMTUL UMORULUI!
fain scris. M-am amuzat ca si eu am patit cam aceleasi chestii, in alte situatii cu "Banca viitorului" 🙂
Deci nu mi se intampla doar mie 🙂
Salut Anca, doream sa te intreb daca poate altcineva sa depuna actele pentru viza in locul meu? eu doresc sa depun actele pentru o viza privata, pentru ca voi primi invitatie de la o cunostinta si tot la ea voi si sta.
Da, se poate, si eu am depus actele unor prieteni.
e rog frumos, daca nu stiu pe nimeni in Rusia, dar vreau sa vizitez Moscova, cum fac sa am o invitatie? Mersi. 🙂
Comanzi o invitatie online – am scris aici cum.
Multumesc, am citit, e clar acum. Grozav si util blog ai! Felicitari! 🙂
Multumesc 🙂
de ce trebuiau platiti 46×3? pe site scrie doar 46..
Pentru ca am platit pentru 3 persoane.
Buna Anca!
In curand voi pleca si eu in Rusia cu niste prietene. Noi nu suntem din Bucuresti si nu avem cum sa ajungem. Am inteles ca actele pot fi depuse de altcineva, asta putem rezolva. Insa plata vizei dupa ce primesti chitanta..se poate face tot de aceeasi persoana sau e musai sa plateasca cel care are nevoie de viza?
Poate plati oricine.
Revin cu o alta nelamurire daca ma poti ajuta. Se poate obtine invitatia pentru viza daca aleg sa rezerv un apartament (airbnb, booking, altele) si nu la hotel?
Multumesc!
Gasesti aici mai multe detalii. Invitatia se poate comanda online. Nu conteaza unde veti sta acolo, nu va cere nimeni rezervarea cand comandati invitatia.
Salut Anca. Articolul tau ajuta mult, multumesc 🙂 Scuze ca insist, dar umbla vorba ca ambasada Rusiei agreeaza cazare doar la anumite hoteluri din lista ambasadei. Deci asta e doar un mit? Prietenii tai au ales cazare la un hotel random? Ne poti spune eventual la care hotel?
Nu am gasit nimic pe site-ul ambasadei care sa faca referire la asa ceva. Mai mult chiar, nu gasesc nici o "lista de hoteluri agreate".
Nici eu nu am gasit o astfel de lista. Dar deja doua persoane mi-au spus asta (o cunostiinta care nu a primit viza candva in 2011 si un domn de la o agentie de turism). Poate ca e un mit, dar eu voiam sa fiu sigura 🙂 Daca totusi are prietena ta o recomandare de cazare, as aprecia.
In 2011, cand am fost si eu in Rusia, am avut rezervare la un hostel care sigur nu era pe nici o lista, reala sau inventata. Cat despre ce spun agentiile, ele poate ca nu lucreaza decat cu anumite hoteluri cu care au contract, nu mi se pare relevant pentru cineva care merge pe cont propriu si isi ia viza singur.
Dar daca vrei sa fii sigura poti da un telefon celor de la Consulat – angajatii lor vorbesc destul de bine limba romana si te pot lamuri.
Multumesc de info 🙂
azi noapte m-am intors de la bucuresti.
am stat doar 4 ore dar am reusit sa fac ce mi-am propus.
chiar daca trenul de noapte de la timisoara a avut intarziere 2 ore, am reusit sa ajung in timp util la ambasada rusiei… cu o escala la cea a mongoliei.
am coborat repede la metrou si am luat o cartela de o zi ca orice provincial venit cu treburi in capitala… am reusit sa ajung la Intrarea Dr. Bobeica nr. 4, Ap. 1 unde m-a intampinat doamna consul (consul onorific al mongoliei in rtomania) rodica pop cu pasaportul in mana si viza de mongolia depusa deja in el… (ii trimisesem cu vreo doua zile actele cu un curier)
un om deosebit! imi pare rau ca n-am avut timp sa mai povestim fiind contra gronometru…
inapoi la metrou fi fuga pe Tuberozelor nr. 4 .
de fapt am luat un taxi sa fiu sigur ca ajung la timp. deja era aproape 11 si nu stiam daca sunt multi oameni la coada…
am ajuns si fara sa fiu pacalit de taximetristii bucuresteni (o alta prejudecata a mea mai veche). era sa intru la ambasada belarus dar militarii din ghereta mi-au aratat urmatoarea poarta…
apasa pe interfon si spun ca am venit pentru depunere acte. bzzzzzzz si intru.
surpriza! doar un om in fata mea. si el si functionarul ambasadei foarte calmi, politicosi si amabili.
mi-a dat un biletel pentru plata taxei, repede la ing-ul ala special (vezi postarile de pe blogul asta), inapoi cu dovada platii si gata. mi-a dat un alt biletel cu programarea pentru ridicarea pasaportului in data de 8 mai (sunt multe libere si sarbatori legale in perioada asta). oricum eu nu ma grabesc… parte cea mai faina e ca poate oricine sa-ti ridice pasaportul daca are biletelul acela special in original. asa ca l-am lasat la un bun prieten din bucuresti si… la bulivar birjar/metrou …
adica gara de nord.
toate bune,
paul
Wow, ce fain! Mongolia si Rusia, deci o sa mergi cu Trans-Mongolian? 🙂
Cand esti in rusia faci ca rusii… mie mi s-a parut usor, mai ales ca am avut toti pasii detaliati aici, pe blog…
Eu totusi is mai greu de cap, daca Ambasada are cont la ING, unde zice ca eu trebuie sa depun banii tot la un sediu ING ? Adica de ce nu as putea sa ma duc la orice banca ( BCR, BRD, etc) cea mai apropiata si sa transfer suma aferenta in contul lor de ING ?
Sau daca am un card ING, fac transferul de pe telefon, apoi intru intr-un selfbank si doar tiparesc chitanta. Nu stiu, doar intreb, imi pare incredibil de complicat sa treci prin asa ceva in secolul in care traim.
Nu poti sa depui suma la alta banca pentru ca depunerea se face doar intr-un cont de ING, nu intr-un cont BCR/BRD/etc. In afara de asta nu poti depune decat daca ai o chitanta de la ambasada in care este trecuta suma de plata, deci nu poti plati online nici macar daca ai cont ING pentru ca ING-ul iti accepta depunerea doar daca ai hartiuta de la rusi. Inteleg ce spui tu, dar e vorba de regulile altei tari.