Planurile mele pentru vara aceasta

Planurile mele pentru vara aceasta

by Anca @ 1001 călătorii
1187 views

Inițial mă gândeam să renunț la vacanța ”mare” de anul ăsta, dar s-a dovedit a fi o decizie prea drastică pentru cineva ca mine, pentru care timpul și felul în care îl petreci au mai multă valoare decât realizările materiale. Am zis, totuși, ”pas” la idei de vacanță prea costisitoare sau prea complicate, pentru că:

  • Îmi doresc o vacanță odihnitoare, în care să nu am parte de provocări logistice deosebite, ca acum doi ani, când am fost în Caucaz
  • Nu vreau să cheltui foarte mulți bani pe lucruri care se pot găsi și la prețuri mai mici (transport până la destinație, cazare decentă)
  • Să fie în UE, pentru că vara asta îmi expiră pașaportul și în momentul de față pentru mine nu e o prioritate să îmi fac pașaport nou
  • Să fie un loc în care nu am mai fost, să fie frumos, prietenos, cu un grad de securitate acceptabil (fără atentate recente și jihadiști urâcioși)

Problema e că am vizitat aproape toată Europa, mai puțin Elveția (prea scumpă), Malta (prea mică), Republica Moldova (prea la îndemână), Islanda (prea puține orașe), Kazakhstan (prea nu în Europa), San Marino, Andora și Liechtenstein (cine își face vacanța acolo?!), așa că nu mi-a rămas decât să mă duc într-o țară în care am mai fost, dar pe care am vizitat-o prea puțin: Grecia.

Ironia face că după ce am ocolit Grecia de-a lungul anilor, pentru că toată lumea se ducea acolo, țara asta a rămas terra incognita pentru mine, care am călătorit, totuși, destul de mult. E drept că am fost la Atena acum câțiva ani, dar Atena e doar un oraș, și poate nici cel mai reprezentativ.

În Grecia, firește, sunt foarte multe de văzut, iar timpul meu liber este, ca întotdeauna, destul de limitat. După ce inițial îmi făcusem un plan pentru Grecia continentală, cu plecare cu trenul din București, via Sofia, și sosire la Salonic, la un moment dat mi-am zis ”dar de ce nu în insule?” și la insule am rămas. Pe insule sunt și orașe, și plaje, și locuri istorice, și mâncare și vreme bună. Problema nu e asta, ci că… sunt prea multe și nu știi ce să alegi!

Mi-ar fi plăcut să petrec o săptămână în Karpathos, dar legăturile cu alte insule sunt foarte proaste (a se citi una pe săptămână!), și nu am reușit să o integrez în planurile mele. După mai multe simulări pornind de la insulele din nord, ajungând în Dodecaneze și apoi în Ciclade am rămas, într-un final, la acestea din urmă. Iar cum varianta mea de vacanță odihnitoare presupune să mă mișc de colo-colo și să vizitez cât mai multe, voi face island-hopping prin Ciclade: Mykonos, Syros, Folegandros, Santorini, Ios, Naxos, Amorgos, Paros și Milos. Am avut noroc să găsesc și-un bilet ieftin Ryanair București-Atena la numai 40 de Euro, însă nu am de gând să pun piciorul în Atena – în prima și ultima noapte grecească voi dormi în Pireus. În rest planul e să stau cam două zile în fiecare insulă, suficient, zic eu, ca să văd ce are aceasta mai bun de oferit. În plus ador să mă plimb cu feribotul! Am constatat asta încă o dată anul trecut, când m-am plimbat prin fiorduri, și nu cred că experiența va fi mai neplăcută în Grecia. 😊

Acum nu-mi rămâne decât să aștept să treacă vara, pentru că nu am de gând să merg acolo când e caniculă, ci când se mai răcorește un pic. Dacă ați fost prin Ciclade și aveți recomandări de locuri și mâncăruri de neratat, nu vă sfiiți să le împărtășiți 😊

8 comentarii
1

8 comentarii

eM 6 iulie 2016 - 7:26 pm

Noi tocmai ne-am intors din Islanda si deja ne gandim ca trebuie sa ne intoarcem pentru ca pur si simplu ne-am topit de dragul ei … In Elvetia am fost in Noiembrie anul trecut si e foarte scumpa – dar cu o pregatire adecvata, e manageable. Have a wonderful summer!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 7 iulie 2016 - 6:28 am

Si eu am Islanda pe lista, dar cum anul trecut am fost prin nordul continentului, acum simt nevoia de altceva 🙂 O vara frumoasa si voua!

Răspunde
eM 8 iulie 2016 - 5:00 am

Daaaa, am citit, am citit, am citit despre calatoria ta in nord. Loved it! Si cu siguranta ne vom inspira!

Răspunde
Mihaela 17 iulie 2016 - 11:35 am

Si eu vreau in insule! #vreauvreauvreau 😀 Cam cat faci din una-n alta?
Malta e mica, dar nu atat de mica incat sa n ai ce face intr o saptamana 🙂 Islanda e in plan, cu masina inchiriata, cu stat cel putin 3 saptamani…nu stiu cand, dar e acolo :)))

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 17 iulie 2016 - 12:27 pm

De la o ora pana la cateva ore, depinde de insule, dar si de mijlocul de transport, caci au si ei barci rapide, dar si altele care merg mai incet.

Răspunde
Roxana 18 iulie 2016 - 1:21 pm

Naxos: o vizita prin satuce, mai ales ca pe masura ce altitudinea creste numarul turistilor se diminueaza. Eu m-am deplasat intre sate cu transportul in comun, adica un soi de rata/autocar sau pe jos (Filoti, Halki si altele al caror nume nu mi-l amintesc). Orasul Naxos merita si el macar o jumatate de zi sa te pierzi in labirintul stradutelor, Plaka Beach, o plimbare la apus de-a lungul coastei si taind insula, de la Plaka pana in oras. Santorini: Oia, o plimbare peste munti pe traseul Oia-Fira, cel mai bine am mancat la Roka (in Oia), mancare traditionala greceasca excelenta si cateva preparate mai speciale, un raport calitate pret foarte bun, mai ales pentru Santorini.

Răspunde
Andreea 28 septembrie 2016 - 4:30 pm

Anca, ti-am urmarit pozele din vacanta si mi-as dori ca intr-o zi sa am curaj sa renunt la stresul din Romania si sa ma retrag undeva in oraselele grecesti pe care le-ai vizitat. As trai din pescuit si as dormi pe plaja 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 28 septembrie 2016 - 4:41 pm

Hm, nu stiu daca din pescuit poti trai in insule, mai degraba din turism 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: