Acasă » Petra: beduini, djini și scări care duc la cer

Petra: beduini, djini și scări care duc la cer

by Anca

Am auzit prima dată de Petra în copilărie, dintr-un vechi album National Geographic, cu coperte vișinii, cartonate. Erau 5-6 volume groase cu fotografii din toată lumea: locuri și oameni și culori, aproape că simțeam aromele Orientului când deschideam coperțile grele. Acolo, printre multe alte imagini, era și Petra cu a sa Trezorerie și culoarul aproape mistic (Siq) care duce la ea, printre pereții verticali ai munților. Fotografii din anii ‘60-‘70, când turismul în masă nu se inventase încă și nu oricine ajungea acolo.

Fast-forward, mulți ani mai târziu, deja adult și cu ceva experiență într-ale călătoritului, am ajuns la Petra în carne și oase, eu și alte mii de turiști atrași de biletele ieftine Ryanair și de mirajul, câteodată facil, al Orientului. Am stat doar câteva zile în Iordania, dar nu aveam de gând să ratez locul pentru care țara este faimoasă în lumea întreagă: Petra.

De la Amman la Wadi Musa

De la Amman la Wadi Musa, orășelul care s-a dezvoltat în coasta Petrei, circulă un autobuz zilnic care pleacă la 6.30 dimineața din Amman și ajunge la 9.30 în Wadi Musa. Autogara e fix lângă Petra Visitor Center, așa că e foarte ușor să vizitezi Petra pe cont propriu, mai ales că biletele pentru autocar se pot cumpăra și online (trebuie să vă faceți cont, iar la completarea formularului, la nume, au niște cerințe ciudate, trebuie să treci patru cuvinte, așa că eu am adăugat Ms și încă ceva la numele meu ca să nu-mi dea eroare sistemul).

Autocarele Jett au mai multe puncte de plecare din Amman, majoritatea turiștilor pleacă de la Abdali Office. Puteți cumpăra bilete și de la fața locului, dar riscați să nu mai găsiți locuri, mai ales în plin sezon. Eu am luat un taxi de la hotel până acolo (2 JOD pentru 4-5 km), cei de la Jett au și o sală de așteptare în care poți sta până vine autocarul. Lângă biroul celor de la Jett un întreprinzător locale avea o tarabă la care vindea sandvișuri (surprinzător de bune) și cafea parfumată, cum se bea în Orientul Mijlociu. Au picat la fix! Autocarul a fost unul supra-etajat și, pentru că mi-am luat biletele online cu câteva săptămâni înainte, am avut loc în față, cu vedere panoramică asupra drumului care străbate deșertul. Să tot călătorești așa 😊

Când am ajuns în Wadi Musa inițial m-am gândit să merg la hotel, dar am realizat că pierdeam vreo două ore doar cu asta și nu avea rost, bagajul meu era minimalist, așa că mi-am cumpărat bilet pentru Petra pentru două zile și am plecat să explorez locul.

Traseul principal. The Siq – The Treasury (Al Khazna)

Petra se poate vizita și într-o singură zi pentru cei super-grăbiți, erau turiști care făceau asta, luau autocarul de dimineață din Amman și se întorceau cu cel de după masă, care pleacă la ora 16 din Wadi Musa spre Amman, dar nu vă recomand să faceți asta, Petra e foarte mare și e păcat să nu vedeți mai mult decât traseul principal pe care se înghesuie toată lumea.

În total sunt 8 trasee de lungimi diferite prin Petra – traseul principal pornește de la Petra Visitor Center, ajunge în The Siq, la Treasury și continuă până la Qasr al-Bint. Acesta este traseul ușor, plat, pe care oricine îl poate face. Celelalte trasee sunt prin munți, iar dacă vrei să le faci, nu prea mai timp să prinzi autocarul de la ora 16 înapoi spre Amman. Imediat cum intri în Petra te uimește peisajul, cu acele stânci erodate în care nabateenii au sculptat și modelat diverse peșteri naturale și roci. Sunt și explicații în limba engleză din loc în loc, despre rocile cubice care se numesc blocuri Djin, despre care nabateenii credeau că sunt locuite de spirite.

Mergi 1-2 kilometri în teren deschis până ajungi la Siq, acel culoar îngust prin munți pe care îl știe toată lumea din filmul Indiana Jones (film pe care e musai să îl revăd într-o zi, nimic nu se compară cu aventurile lui Indiana 😊). Siq este fabulos, chiar și cu aglomerația care se creează uneori: nu am fost niciodată în Arizona, dar și pe acolo sunt niște peisaje similare cu munți roșiatici care filtrează lumina. Cum o fi fost pe vremea nabateenilor, când Petra era un centru al comerțului din zonă, și veneau acolo negustori din tot Orientul cu mirodenii și mărfuri rare? Nu întâmplător Al Khazna, Trezoreria, a fost sculptată la sfârșitul acestui pasaj: oamenii din vechime știau să creeze un efect asupra vizitatorului.

Petra01.JPGPetra02.JPGPetra03.JPGPetra04.JPGPetra05.JPGPetra06.JPGPetra07.JPGPetra08.JPGPetra09.JPGPetra10.JPGPetra11.JPGPetra12.JPGPetra13.JPGPetra14.JPGPetra15.JPG

Strada Fațadelor

Următoarea bucată de traseu este mai largă și treci pe lângă tot felul de fațade sculptate în stâncă, de nu mai știi la care să te uiți mai întâi, multe având sculptată o scară care duce la cer. Există și un teatru care arată ca unul roman, dar nu este roman, în schimb este singurul teatru din lume sculptat în stâncă.

Petra16.JPGPetra17.JPGPetra18.JPGPetra19.JPGPetra20.JPGPetra21.JPGPetra22.JPGPetra23.JPGPetra24.JPG

Traseul Al-Khubtha

După teatru începe traseul Al-Khubtha care urcă în munți până la un punct de belvedere de la care poți vedea, de sus, Trezoreria. Pentru poze cu Al Khazna văzut de sus există și o variantă de traseu foarte scurt în care urci niște trepte de lângă celebra fațadă până în vârful unor stânci (nu vă luați după localnicii care se oferă să vă fie ghizi, nu e nevoie de ghid pentru asta).

Al-Khubtha este altceva, este un traseu mai lung și mai solicitant (urci sute de trepte sculptate în stâncă), dar îți oferă alte priveliști, și e mai puțină puțină lume acolo comparativ cu restul Petrei. La final, după ce ți-ai dat duhul urcând, ajungi la un punct de belvedere de la care se zărește teatrul. De acolo mai e de mers cam 10 minute până la punctul de belvedere pentru Trezorerie: trebuie să cobori printr-o vale până ajungi la niște stânci de pe care se zărește fațada. În cel mai bun loc pentru fotografii a pus monopol un localnic care a întins un cort și face bani vânzând cafea și sucuri la suprapreț, dar tipul nu se supără dacă doar treci prin ”curtea” lui ca să faci poze. Dacă vrei să te odihnești acolo (căci locul e fain și te invită la așa ceva), trebuie să comanzi ceva. Deh, negoțul…

Petra25.JPGPetra26.JPGPetra27.JPGPetra28.JPGPetra29.JPGPetra30.JPGPetra31.JPGPetra32.JPGPetra33.JPGPetra34.JPGPetra35.JPGPetra36.JPGPetra37.JPGPetra38.JPGPetra39.JPG

Lucruri utile

Biletele pentru vizitarea Petrei sunt printre cele mai scumpe din lume, un bilet pentru două zile costă 55 JOD (70 EUR), diferența dintre biletul de o zi și cel de trei zile fiind foarte mică. E mai avantajos să îți cumperi de acasă Jordan Pass, care are incluse taxa de viză și intrarea la Petra pentru 1-2-3 zile. Eu am cumpărat biletul de la fața locului; nu se poate plăti cu cardul, doar cash, dar există un bancomat în apropiere, în caz că nu aveți cash. Biletul de intrare are inclusă o plimbare cu calul, restul se plătește (plimbări cu măgărușul, cu cămila etc.)

În Petra se găsesc comercianți care vând apă și snacks-uri la suprapreț, dar mai bine veniți pregătiți, măcar cu apă, dacă nu și cu mâncare. Sunt câteva toalete gratuite pe traseu, am găsit chiar și wifi într-un loc. Pe traseul principal e plin de suveniruri ieftine, fără valoare, și de așa ziși ghizi care se oferă să te ducă până sus, să vezi Trezoreria din vârful muntelui, lucru pe care îl poți face ușor și singur.

Când vă planificați vizita acolo luați în considerare că Petra e foarte mare, solul destul de bolovănos și soarele arde chiar și primăvara, la început de martie, când am fost eu.

Altfel, da, Petra e foarte frumoasă și suntem norocoși că încă există și o putem vizita 😊

Petra40.JPG

S-ar putea să îți placă și

3 comentarii

Rozalia martie 28, 2019 - 3:56 AM

Multumesc!

Reply
Cristina martie 31, 2019 - 4:05 AM

Într-adevăr scumpuț biletul, dar merită. Un loc tare fain, e pe listă demult :DCred că cel mai scump bilet de intrare l-am plătit la Angkor, am văzut că acum e 37USD pentru o zi. E mai convenabil un pass de câteva zile (7 zile puțin peste 70USD), dar tot e scumpuț. Însă, din nou, merită din plin. PS: faine poze!

Reply
Anca aprilie 1, 2019 - 8:35 PM

Pff, Angkor e chiar ieftin 😀 Iordanienii plătesc muuuult mai puțin pentru vizitarea Petrei, dar deh, Petra e comoara lor, pot să înțeleg de ce vor mulți bani de la străini pentru vizitarea ei.

Reply

Leave a Comment