George Town, Penang, Malaezia George Town, Penang, Malaezia

Penang: artă urbană și bucătărie locală

Penang și George Town, orășelul de pe insulă, pot fi o excursie drăguță de minim două zile cu plecare din Kuala Lumpur: o zi pentru Penang Hill și o alta pentru centrul istoric au fost suficiente pentru mine.

Insula Penang

George Town e pe insula Penang, dar se suprapune oarecum cu toată insula, practic nu le prea desparți acum, orașul și insula fiind dezvoltate atât de mult, încât au rămas fără pământ și au început să construiască insule artificiale în apropiere.

Am ajuns pe insulă cu feribotul, dar există și un pod care leagă insula de continent, și dacă vrei, ai opțiunea să mergi acolo cu mașina sau cu autobuzul. Drumul cu feribotul e scurt, maxim 10 minute, și cursele sunt la fiecare jumătate de oră.

Lucruri utile: biletul pentru feribot costă 2 ringgit, se plătește doar cu cardul.

George Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, Malaezia

Penang Hill

Insula Penang are în centrul său Dealul Penang, în vârful căruia poți urca cu funicularul. E un loc turistic, dar cu o vedere frumoasă; într-o zi senină poți vedea aproape toată insula de sus.

După ce m-am adăpostit de ploaie într-un pavilion, a trebuit să o șterg de acolo după ce m-a fugărit o maimuță.

Lucruri utile: biletul pentru funicular costă 30 ringgit; pe deal sunt și câteva trasee de hiking, dar și The Habitat Penang Hill, pentru care se plătește intrare separată.

George Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, Malaezia

Templul Kek Lok Si

Mi-ar fi plăcut să traversez dealul și să ajung la Templul Kek Lok Si, dar nu există niciun drum până acolo; trebuie să cobori cu funicularul și apoi să mai mergi un kilometru și ceva pe stradă, după care să urci până la templu.

Până la templu e și un lift înclinat, dar biletul se plătește doar cash. Oricum, templul nu e foarte sus, așa că poți urca ușor și pe scări.

Templul Kek Lok Si e cel mai mare templu budist din Malaezia și un important loc de pelerinaj. Cea mai importantă construcție din complex e Pagoda celor Zece Mii de Buddha, o clădire de 30 de metri înălțime, care îmbină stiluri chinezești, thailandeze și birmaneze. E turnul care se vede în fotografii și pentru care se plătește bilet separat.

George Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, Malaezia

Cat Cafe

Asiaticii sunt înnebuniți după animale de companie, doar în Penang am fost în două astfel de cafenele: lângă cazarea mea era Hamcup, o cafenea cu hamsteri și porcușori de Guineea (nu erau în afara cuștii când am fost acolo să mănânc), iar în altă parte mi-a ieșit în cale o cafenea cu pisici.

Există o procedură pentru vizita acolo: întâi am comandat ceva de băut, mi-am lăsat încălțămintea la intrare și am urcat sus, unde erau pisicile.

Erau diverse porți în cafenea, ca să nu fugă, și pisicile erau într-o sală creată pentru ele. La cafenea vin atât adulți, cât și copii, copiii erau cei care trăgeau de pisici în toate părțile.

George Town, Penang, Malaezia

Blue Mansion

Dă-mi un perete colorat și scot repede trepiedul pentru o fotografie acolo 🙂

Blue Mansion a fost casa unui chinez bogat din Penang, iar acum este muzeu-hotel de lux; te poți caza într-o altă parte a clădirii.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 25 ringgit.

George Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, Malaezia

Centrul istoric din George Town

În Malaezia, cam 20% din populație e de origine chineză, dar în Penang 50% sunt chinezi, și asta se observă pe stradă din prima clipă: sunt mulți chinezi peste tot, clădiri chinezești și mâncare cu influențe chinezești.

George Town, oraș numit după regele George al III-lea al Marii Britanii, a trecut printr-o perioadă mai proastă în anii 1970 și 1980, dar s-a transformat într-un oraș turistic în ultimele decenii.

E patrimoniu UNESCO din 2008, s-au păstrat clădirile de pe vremuri (nu toate în stare bună) și are arhitectură colonială și artă stradală care îl fac fermecător. O plimbare acolo presupune vizitarea unor restaurante și cafenele (e plin de ele!) și a magazinelor.

Există artă stradală, cu multe graffiti; unele sunt faimoase și vezi turiști înghesuiți să facă poze, în special la Kids with Bicycle, o lucrare creată de “Banksy al Malaeziei”, Ernest Zacharevic, un artist lituanian.

În George Town, la fel ca în alte orașe malaeziene, restaurantele se închid între 2:30 și 5:00 (aproximativ), așa că, dacă te gândești să iei masa de prânz după ora 2, cum am făcut eu, s-ar putea să nu găsești decât câteva deschise.

George Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, Malaezia

Promenada

Deși George Town e pe o insulă, locurile principale de vizitat sunt în interior. Pe malul oceanului e un ceas victorian drăguț și o promenadă, dar nimic deosebit.

George Town, Penang, MalaeziaGeorge Town, Penang, Malaezia

Unde mănânci în George Town

Sunt multe restaurante bune în George Town. În prima zi, am ajuns întâmplător la Kyrin Izakaya, un restaurant japonez cu foarte multe opțiuni care mi-au făcut poftă de o altă vizită în Japonia. Am ales pește și tempura, și totul a fost foarte bun.

Cristina mi-a recomandat Tek Sen Restaurant, dar când am ajuns acolo, închiseseră și mai deschideau peste o oră și ceva, așa că n-am reușit să văd cât de bun e tofu la ei.

Dar, indiferent unde veți merge, e puțin probabil să dați greș.

George Town, Penang, Malaezia

Cum ajungi în Penang

Din Kuala Lumpur, poți ajunge în Penang cu autobuzul în aproximativ 5 ore. De la Terminal Bersepadu Selatan, mașina te lasă la autogara din Butterworth, iar feribotul e la distanță de mers pe jos, sunt grupate toate în același terminal.

Unele autobuze merg direct pe insula Penang, dar nu mi se pare o opțiune mai bună – autogara de pe insulă e departe de oraș, pe când feribotul oprește în centrul orașului.

Poți ajunge în Penang și cu avionul, AirAsia are zboruri ieftine. Am folosit cursele lor pentru a ajunge din Penang direct în Langkawi, biletul de avion luat pentru a doua zi a costat puțin mai mult decât unul de autobuz.

Transport pe insulă

Pe insulă se călătorește ușor cu autobuzul. Biletul se plătește cash la șofer, dar trebuie să ai bani mărunți, un bilet costă 1.4 ringgit.

Ce am vizitat în Malaezia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *