Pe urmele scriitorilor: Fiesta lui Hemingway

Pe urmele scriitorilor: Fiesta lui Hemingway

by Anca @ 1001 călătorii
597 views

Sunt în urmă cu scrisul, atât despre călătorii, cât și despre cărți, fie ele de călătorie sau nu. Am citit mult în ultima vreme, cu poftă și cu drag, redescoperind scriitori care mai demult mă lăsau indiferentă. De exemplu Hemingway, care nu mă entuziasmase niciodată, iar acum, cu Fiesta lui, mi s-a dezvăluit care un mare povestitor. E atât de simplu totul la el încât uneori ești tentat să te crezi în fața unui amator nepriceput, apoi brusc te trezești că te-a condus tiptil în cu totul altă parte. Mi-a plăcut, da, și mi-a făcut poftă de Țara Bascilor, de corrida, Pamplona și călătorii cu amicii.

Am refăcut traseul personajului lui Hemingway din Fiesta de la Paris până la Pamplona și înapoi, din simplă curiozitate de a vedea cum arată pe hartă. Într-o zi, dacă voi ajunge pe acolo, o să-mi amintesc cum se petrecea de San Fermin cu 100 de ani în urmă și cum i s-au părut toate locurile lui Hemingway, acest mare călător și aventurier 🙂

Bayone e un orășel drăguț. E în mod clar un oraș spaniol foarte curat și e așezat pe cursul unui râu mare. Pe podul care traversa râul soarele ardea deja tare, deși era dimineața devreme, foarte devreme.

Am rămas cinci zile la Burguete și ne-a mers bine la pescuit. Noaptea era frig, ziua era dogoritor și întotdeauna bătea un pic de vânt, chiar și în arșița zilei. Era destul de zăpușitor, așa că nu simțeai plăcere mai mare decât să se scalzi în apa rece, după care razele soarelui te zvântau imediat ce ieșeai din șuvoi și te așezai pe mal.

«Afición» înseamnă pasiune. «Aficionado» e cineva pasionat de luptele cu tauri. Toți toreadorii valoroși stau la hotelul lui Montoya – adică toți cei care au afición trag aici. Toreadorii care o fac pentru bani stau, poate, o dată, iar după aceea nu se mai întorc. Cei buni revin în fiecare an.

San Sebastian avea o anumită atmosferă de zori de zi chiar și atunci când afară era arșiță. Copacii dădeau senzația că umezeala nu dispare niciodată complet de pe frunzele lor- străzile creau impresia că tocmai au fost stropite cu apă. Chiar și în cele mai fierbinți zile existau anumite străzi unde era întotdeauna răcoare și umbră.

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: