Când am fost la Iași mi-am luat două cărți, să le citesc în timp ce aștept trenul spre București. Una dintre ele, scrisă de un englez, este povestea unui băiețel din Botoșani care, pe vremea legionarilor, e trimis la unchiul său bogat și celebru din Londra, unchiul Rudolf, și rămâne definitiv acolo. Mi-am dorit, prin urmare, să vizitez și eu Botoșaniul în a doua zi de weekend moldovenesc, dar legăturile cu trenul erau proaste și eu nu aveam timp, ca întotdeauna, să schimb trenuri și să aștept. M-am dus în autogara din Iași și am ales destinația cu cele mai dese curse: Pașcani.
Ce este de văzut în Pașcani? Nu știam, în broșurile mele nu era menționat deloc. De la Iași până acolo se face cam o oră, trecând prin Târgul Frumos și niște sate cu peisaje frumoase de toamnă. M-aș fi oprit pe marginea drumului ca să fotografiez niște dealuri, dar nu puteam. De asta regret că nu am mașină, mereu depind de alte mijloace de transport, de orare și trasee stabilite de alții.
Pașcani, așa cum l-am cunoscut eu, este cât o stradă, maxim două care se întâlnesc lângă Casa de Cultură. Pe margine copaci, blocuri, magazine, mai la intrarea în oraș un spațiu verde care, conform unei pancarte, urmează să fie amenajat ca parc municipal, dar din iulie 2011 și până acum nu s-a făcut nimic. Pe o alee frumoasă îmbrăcată în culori de toamnă trebuia să fiu atentă unde calc, pentru că locul era folosit și pe post de toaletă publică.
Păcat, este un oraș plăcut, s-ar putea face mai mult. M-am învârtit pe strada principală și realizând că asta e tot ce se poate vedea am plecat spre autogară. Mi-am amintit de orășelele anonime de provincie și de pericolul de a locui într-unul din ele: ajungi să crezi că asta e tot, că de fapt este bine, că visele mari nu sunt pentru tine.
Am fost in Pascani o singura data si am avut aceeasi impresie.E un oras cu o singura strada. Am vazut statuia lui Mihail Sadoveanu, un conac ascuns intr-un fel de parc si cam atat. Ce e mai interesant este in imediata apropiere, in Ruginoasa, castelul lui Cuza.
Am zarit si eu un conac intr-un parc intr-un sat de langa Pascani, dar cum nu aveam cum sa ma intorc sa il vizitez.
Ala era castelul de la Ruginoasa. Eu sunt de parere ca merita vizitat, este ingrijit si parcul din jurul lui este superb. Tot o singura data am fost, acum cativa ani, cand castelul inca nu se putea vizita in interior. Nici nu mai stiu unde-s pozele de atunci, asa ca trebuie sa ma intorc…
Pe vremuri se făceau perdele la Paşcani, era mare business ceauşist :).
Da, faimoasele perdele de Pascani 😛
Buna anca, ma bucur sa vad astfel de imagini!
De ce?
Pai prefer zonele mici si liniste, cum sta pascaniul cu ordinea publica,legea?
Ca-n marele orase sau practic este vorba de alta tare?
Am stat prea putin ca sa aflu cum sta Pascaniul cu legea si ordinea.
Salutare domnițelor!
În Pașcani m-am născut si am copilărit, apoi am umblat hai-hui printre pământeni. Amintirile mele sunt ca niște acuarele umede ușor estompate de timp, despre locomotive cu abur care pufăiau și șuierau ca cele din filmele western. În împrejurimile zonei Vale (un cartier muncitoresc din preajma gării) erau bălți și heleștee, gârle și canale de drenaj în care ne scăldam și prindeam chișcari. Mna, e nostalgia copilăriei…
Dar revenind la străzile din Pașcani… localitatea a fost ridicată la statutul de municipiu din vanitatea unui fost primar, prin alipirea a 5 sate care astăzi sunt cartiere, dar care și acum au aspect de ,,viață la țară”, cu vaci, oi, porci, găini, case vechi, garduri din scânduri, căruțe cu cai, ogoare cultivate… atmosferă autentic rurală și deloc municipală. S-au crucit cei de la Consiliul Județean Iași când au aflat că în MUNICIPIUL Pașcani există terenuri extravilane! Ridicarea forțată in rang a fost făcută pentru că în județul Iași era doar un municipiu (Iașiul), iar in județul Suceava erau cinci… Suceava, Fălticeni, Vatra-Dornei, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc. Mde, nu dădea bine deloc pentru capitala moldavă…
Pe lângă asta, transformarea in municipiu a însemnat creșterea numărului de consilieri locali, creșterea impozitelor și taxelor locale și… creșterea indemnizației primarului😇.
Daaar… toată stagnarea acestui… municipiu.. din toate punctele de vedere.. este cauzată de punerea în aplicare a principiului formei fără fond. Pașcaniul a fost o urbe mică, un nod de cale ferată și centru industrial modest, ițit dintre niște băltoace rămase in urma revărsării Siretului.
Acum e într-adevăr ,,locul unde nu prea se întâmplă nimic”, dar este o localitate sigură, unde toată lumea e la curent cu toate bârfele, cu supermagazine de toate tipurile, si cu avantajul că poți ajunge dintr-o parte in alta a zonei urbane în circa 30 de minute.
Dar și mai mare avantaj este, dacă ești doritor de liniște și relaxare, să locuiești în împrejurimi unde încă poți găsi natura autentică și aerul curat și poziția fața de Iasi, Piatra-Neamț si Suceava, aproximativ la 70 km de fiecare.
În rest, dacă vă plac aglomerările urbane, cuburile puse unul peste altul, fumul înnecăcios de carburant ars, oamenii stând tolaniți pe canapele prin mall-uri, statul in trafic câte două ore pe zi, străzi multe pe care să te plimbi în ciripit de claxoane și licăr subtil de faruri, nu vă stabiliți în Pașcani!!! Stați acolo unde găsiți ceea ce vă place, căci viața la țară și cea intr-un oraș mic și liniștit sunt pentru oamenii care aleg să fie stăpânii propriului timp, și nu pentru cei care ajung sclavii timpului…
Cu drag pentru tine, dacă ai avut răbdare să citești…
Mulțumesc că ai împărtășit toate astea cu noi 🙂
Adevărat,Pașcani are un potențial uriaș numai că nimeni nu se ocupa de el
adevarat,PASCANI un oras de nimic,ceva dezgustator,dac s ar pastra mai multa curatenie si mai multe legi respectate ar fi un oras cat de cat acceptabil.locuiesc aici si mi se pare ca daca se vrea se pot face multe lucruri.Decand Domnul MARIUS PINTILIE A DEVENIT PRIMAR lucrurile s au mai asezat.Sper sa ramana in continuare primarul nostru deoarece in 2`3 ani daca se vrea se pot face multe.