Partea fericită a Marsiliei

Partea fericită a Marsiliei

by Anca @ 1001 călătorii
745 views

Venind dinspre Gara Saint-Charles din Marsilia înspre hotel mi-am amintit de Napoli, un alt oraș-port la Mediterană. Și acolo zona din jurul gării este una insalubră și nesigură, cu o populație pestriță și străzi cam murdare. Trebuie să vezi și cartierele acestea care fac parte integrantă din oraș ca să înțelegi marile orașe-port, porți de intrare în Europa pentru multe populații mai puțin norocoase. Câteva străzi mai departe uiți cu totul de această parte a Marsiliei: în Portul Vechi viața e mai generoasă cu vizitatorii orașului, clădirile vechi se îmbină cu cele moderne și totul respiră o viață bună și fără griji.

Marsilia01.JPG

Bazilica Notre-Dame de la Garde

Bazilica pe care o poți vedea din centrul orașului cocoțată în vârful unui deal este Notre-Dame de la Garde, o biserică catolică construită pe fundația unui fost fort. În general vizitatorii o abordează dinspre intrarea principal, dar venind dinspre Castellane am descoperit un mic parc la baza dealului, cu alei care urcă până sus, oferind priveliști asupra celeilalte părți a dealului.

Marsilia02.JPGMarsilia03.JPGMarsilia04.JPGMarsilia05.JPGMarsilia06.JPGMarsilia07.JPGMarsilia08.JPGMarsilia09.JPGMarsilia10.JPGMarsilia11.JPGMarsilia12.JPGMarsilia13.JPGMarsilia14.JPGMarsilia15.JPG

Plage des Catalans

Plage des Catalans e o mică plajă în care poți să faci o pauză după vizita la Notre-Dame de la Garde. Drumul care coboară de acolo te conduce până pe plajă, de pe care se văd insulițele din Marea Mediterană și Château d’If, construit pe una dintre ele.

Marsilia16.JPGMarsilia17.JPGMarsilia18.JPG

Pharo

Dacă ești în căutarea unui loc cu vedere spre Vechiul Port, Pharo e perfect pentru asta. Mie mi-a amintit de Sliema, Malta – dacă de acolo puteai vedea Valletta în fața ta, în Marsilia ai vedere către fortul Saint-Jean. Palais du Pharo a fost construit de Napoleon III pentru Eugénie de Montijo, iar acum este centru de conferințe.

Marsilia19.JPGMarsilia20.JPGMarsilia21.JPGMarsilia22.JPGMarsilia23.JPGMarsilia24.JPGMarsilia25.JPGMarsilia26.JPG

Vieux Port – Fort Saint-Jean – MuCEM

Dacă nu ai decât câteva ore ca să vizitezi Marsilia poți face o plimbare în vechiul port până la Fortul Saint-Jean (se poate vizita gratuit) și de acolo, pe o pasarelă, la Muzeul Civilizaţiilor Europei şi ale Mediteranei (MuCEM), cu o arhitectură modernă și pereți filigranați prin care se zărește marea. Vieux Port e cea mai frumoasă parte a Marsiliei, cu multe localuri în care îți poți petrece restul serii și străzi animate până târziu.

Marsilia28.JPGMarsilia29.JPGMarsilia30.JPGMarsilia31.JPGMarsilia32.JPGMarsilia33.JPGMarsilia34.JPGMarsilia35.JPGMarsilia36.JPGMarsilia37.JPGMarsilia38.JPGMarsilia39.JPGMarsilia40.JPG

Lucruri utile

Am stat la un hotel din zona Castellane, o alegere bună dacă vrei să vizitezi Les Calanque și să ai legături bune cu mai multe mijloace de transport. În fiecare dimineață pe trotuarele bulevardului intrau în acțiune tarabagiii cu mărfuri ieftine și proaste. E plin de cafenele și restaurante și poți ajunge pe jos de la Castellane la Bazilica Notre-Dame de la Garde.

Am zburat cu Ryanair, biletul a costat 56 de euro. În Marsilia am stat la Ibis Styles Marseille Centre Prado Castellane, cazarea a costat 131 euro pentru 3 nopți. E un hotel care îți oferă minimul necesar și un mic dejun e acceptabil, însă camerele sunt foarte mici, aproape că nu aveam loc să mă mișc în jurul patului.

Marsilia27.JPG

1 comentariu
2

1 comentariu

Adriana 13 noiembrie 2018 - 7:59 am

Încă un loc pe care mi-aș dori să îl vizitez. Din câte vad, orașul e superb în culorile apusului 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: