Acasă » Paraty, orașul colonial din sudul Braziliei

Paraty, orașul colonial din sudul Braziliei

by Anca

Paraty e un orășel colonial la sud de Rio, cu un centru istoric încântător, case albe cu uși și ferestre colorate, străzi pietonale care și-au păstrat pavajul original și zeci de magazine și cafenele.

Micul dejun pe plajă

Am stat la Geko Hostel & Pousada pentru un mic răsfăț de vacanță: micul dejun pe plajă, la una din mesele înfipte în nisip. Plajele din Paraty nu sunt extraordinare, dar poți lenevi într-un hamac dimineața, când răsare soarele, sau poți mânca pește cu pirão, un piure de manioc, la unul din multele restaurante de pe malul apei. Iar dacă începe vreo ploaie tropicală nu-i nimic, te muți repede sub o umbrelă și te uiți la ocean. Este bine, totul e bine.

Paraty01.jpgParaty02.jpgParaty03.jpgParaty04.jpgParaty05.jpgParaty06.jpg

Între ocean și munți

Paraty a fost pe Caminho do Ouro, o autostradă a aurului care lega Paraty de Diamantina și Tiradentes, via Ouro Preto, după ce în munții din apropiere s-a descoperit, în secolul 17, cea mai mare mină de aur din lume din care se exporta aur în Portugalia.

Acum Paraty trăiește din turism și nu trăiește rău deloc: centrul istoric e plin de turiști străini și brazilieni, e o atmosferă relaxată și te simți în siguranță să te plimbi seara.

Paraty07.jpgParaty08.jpgParaty09.jpgParaty10.jpgParaty11.jpgParaty12.jpg

Centrul istoric

Eram un pic sceptică când am ajuns în Paraty: un orășel colonial…hm, mai văzusem așa ceva, nu era prea mult să stau două zile acolo?! Seara, însă, când am ajuns în centrul istoric am fost instantaneu fermecată! Casele albe cu uși și ferestre vopsite în culori vii, străzile pietruite din crăpăturile cărora ies la iveală, după ploaie, mici crabi, florile și verdeața, magazinele cu produse autentice, bijuterii din ceramică sau obiecte făcute de populațiile indigene din Brazilia (căutați C.A.N.O.A Arte Indígena), hamacele țesute din fibre vegetale, plus toate cafenelele și restaurante care păstrează stilul orașului.

Pe străzi sunt tarabe-cofetării ambulante, ca o vitrină pe roți: ridici capacul și îți alegi dulcele preferat: brigadeiro e o prăjitură tipic braziliană, din lapte condensat, cacao și tăvălită prin fulgi de ciocolată. După ploaie un grup de indigeni a început să cânte ceva tradițional și m-am oprit în dreptul unei uși colorate să îi ascult, cu un brigadeiro lipicios în mână, genul de experiență pe care n-o poți programa, trebuie doar s-o trăiești.

Există și un centru cultural în care poți admira artă indigenă, dar și un Mouse-Dracula uriaș care te pândește după ușă. Însă cel mai grozav lucru pe care îl poți face în Paraty e să hoinărești pe străzi, până pe malul apei și înapoi, să încerci mâncărurile necunoscute și să fotografiezi clădirile coloniale. Există un tur gratuit cu care m-am intersectat accidental și din care am aflat câte ceva despre istoria sclavilor negri și a coloniștilor portughezi care au fondat Paraty.

Lucruri utile

Am ajuns în Paraty cu un transfer Green Toad Bus din Ilha Grande (barcă + microbuz, 38 USD). În Paraty e un singur exchange, dar poți plăti cu cardul și sunt destule bancomate peste tot. Sunt multe atracții turistice în apropiere, iar pentru plaje spectaculoase poți merge în Trindade, 40 minute cu autobuzul.

Paraty13.jpgParaty14.jpgParaty15.jpgParaty16.jpgParaty17.jpgParaty18.jpgParaty19.jpgParaty20.jpgParaty21.jpgParaty22.jpgParaty23.jpgParaty24.jpgParaty25.jpgParaty26.jpgParaty27.jpgParaty28.jpgParaty29.jpgParaty30.jpgParaty31.jpgParaty32.jpgParaty33.jpgParaty34.jpgParaty35.jpgParaty36.jpgParaty37.jpgParaty38.jpgParaty39.jpgParaty40.jpgParaty41.jpgParaty42.jpgParaty43.jpgParaty44.jpgParaty45.jpgParaty46.jpgParaty47.jpgParaty48.jpgParaty49.jpgParaty50.jpgParaty51.jpgParaty52.jpgParaty53.jpgParaty54.jpgParaty55.jpgParaty56.jpgParaty57.jpgParaty58.jpgParaty59.jpgParaty60.jpgParaty61.jpgParaty62.jpgParaty63.jpgParaty64.jpgParaty65.jpgParaty66.jpgParaty67.jpgParaty68.jpgParaty69.jpgParaty70.jpgParaty71.jpgParaty72.jpgParaty73.jpgParaty74.jpgParaty75.jpg

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment