Paraty e un orășel colonial la sud de Rio, cu un centru istoric încântător, case albe cu uși și ferestre colorate, străzi pietonale care și-au păstrat pavajul original și zeci de magazine și cafenele.
Centrul istoric din Paraty
Paraty a fost pe Caminho do Ouro, o autostradă a aurului care lega Paraty de Diamantina și Tiradentes, via Ouro Preto, după ce în munții din apropiere s-a descoperit, în secolul 17, cea mai mare mină de aur din lume din care se exporta aur în Portugalia.
Acum Paraty trăiește din turism și nu trăiește rău deloc: centrul istoric e plin de turiști străini și brazilieni, e o atmosferă relaxată și te simți în siguranță să te plimbi seara.
Eram un pic sceptică când am ajuns în Paraty: un orășel colonial…hm, mai văzusem așa ceva, nu era prea mult să stau două zile acolo?! Seara, însă, când am ajuns în centrul istoric am fost instantaneu fermecată! Casele albe cu uși și ferestre vopsite în culori vii, străzile pietruite din crăpăturile cărora ies la iveală, după ploaie, mici crabi, florile și verdeața, magazinele cu produse autentice, bijuterii din ceramică sau obiecte făcute de populațiile indigene din Brazilia (căutați C.A.N.O.A Arte Indígena), hamacele țesute din fibre vegetale, plus toate cafenelele și restaurante care păstrează stilul orașului.
Pe străzi sunt tarabe-cofetării ambulante, ca o vitrină pe roți: ridici capacul și îți alegi dulcele preferat: brigadeiro e o prăjitură tipic braziliană, din lapte condensat, cacao și tăvălită prin fulgi de ciocolată. După ploaie un grup de indigeni a început să cânte ceva tradițional și m-am oprit în dreptul unei uși colorate să îi ascult, cu un brigadeiro lipicios în mână, genul de experiență pe care n-o poți programa, trebuie doar s-o trăiești.
Există și un centru cultural în care poți admira artă indigenă, dar și un Mouse-Dracula uriaș care te pândește după ușă. Însă cel mai grozav lucru pe care îl poți face în Paraty e să hoinărești pe străzi, până pe malul apei și înapoi, să încerci mâncărurile necunoscute și să fotografiezi clădirile coloniale. Există un tur gratuit cu care m-am intersectat accidental și din care am aflat câte ceva despre istoria sclavilor negri și a coloniștilor portughezi care au fondat Paraty.
Praia de Fora, Trindade
La 45 de minute de Paraty e un orășel cu plaje spectaculoase: Trindade. E plin de turiști care se înghesuie într-un capăt al plajei, unde valurile sunt mai domoale și sunt și pensiuni și magazine aproape de plajă. După ce te îndepărtezi de zona asta aglomerată nu mai e aproape nimeni, doar peisaje de carte poștală și valuri sălbatice.
Praia de Fora e o plajă lungă cu nisip fin, roci gigantice și valuri agitate și periculoase. Pe cea mai mare porțiune din plajă nu poți intra în apă, ar însemna sinucidere chiar pentru cei mai buni înotători: valurile sunt foarte mari, curenții sunt puternici și te trag spre ocean chiar și când apa e până la genunchi. Dar este atât de frumos!
Pe la ora 2 a început să plouă torențial și am plecat înapoi spre Paraty.
Cum ajungi la Praia de Fora
De la Paraty la Trindade circulă un autobuz care face 45 de minute până acolo, biletul costă 5 reali și se plătește șoferului. Trebuie să fii la autogară din timp, autobuzul e foarte aglomerat cu localnici și turiști, mulți nu mai prind loc și trebuie să aștepte altă mașină. Eu am așteptat 30 de minute la coadă la autobuz.
Alte locuri din împrejurimi: Praia do Cachadaço, Praia do Meio, Piscina Natural (o piscină naturală ascunsă în jungla de lângă Trindade).
Cum ajungi în Paraty
Am ajuns în Paraty cu un transfer Green Toad Bus din Ilha Grande (barcă + microbuz, 38 USD). În Paraty e un singur exchange, dar poți plăti cu cardul și sunt destule bancomate peste tot. Sunt multe atracții turistice în apropiere, iar pentru plaje spectaculoase poți merge în Trindade, 40 minute cu autobuzul.
Am stat la Geko Hostel & Pousada pentru un mic răsfăț de vacanță: micul dejun pe plajă, la una din mesele înfipte în nisip. Plajele din Paraty nu sunt extraordinare, dar poți lenevi într-un hamac dimineața, când răsare soarele, sau poți mânca pește cu pirão, un piure de manioc, la unul din multele restaurante de pe malul apei. Iar dacă începe vreo ploaie tropicală nu-i nimic, te muți repede sub o umbrelă și te uiți la ocean. Este bine, totul e bine.
<
Ce am vizitat în Brazilia