Panorama Ridge, Tadjikistan Panorama Ridge, Tadjikistan

Pamir, ziua 4: drumeție la 4777 metri pe Panorama Ridge

Pamir, ziua 4. O zi cu lacuri alpine, o drumeție la 4777 metri, la Panorama Ridge, și prima întâlnire cu granița dintre Tadjikistan și Afganistan, în Coridorul Wakhan.

Lacuri alpine

După Alichur, te întâmpină o serie de lacuri alpine răspândite pe drum. Zona este atât de izolată, încât unele dintre ele sunt greu de identificat chiar și pe Google Maps.

Panorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, Tadjikistan

Unul dintre cele mai spectaculoase lacuri (Tuzkŭl?), aflat într-o vale largă și liniștită, avea o pojghiță de sare care, de la distanță, arăta ca o suprafață înghețată.

Panorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, Tadjikistan

Bulunkul și Yashikul, două lacuri mari, sunt așezate unul lângă altul. La lacul Yashikul, ni s-a cerut o taxă de 10$ într-un sat, așa că am renunțat la vizită. A fost singura dată când ni s-au cerut bani pentru a vizita un loc natural din Pamir.

Bulunkul poate fi vizitat fără nicio taxă și te poți plimba în jurul lui pentru priveliști frumoase.

Citește și: Issyk-Kul, lacul dintre munți

Panorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, Tadjikistan

Ultimul lac e în drum spre Panorama Ridge.

Panorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, Tadjikistan

Panorama Ridge

Panorama Ridge e un traseu de 3-4 ore, care urcă de la 4247 la 4777 de metri. De sus, ai parte de o priveliște spre lanțurile muntoase Hindu Kush și Pamir-Alay, plus Coridorul Wakhan din Afganistan.

La altitudine mai joasă traseul ar fi fost considerat ușor, dar la peste 4000 de metri urcușul e mult mai lent pentru majoritatea oamenilor. Dacă băieții din grupul meu au ajuns sus rapid (și apoi au trebuit să mă aștepte vreo două ore jos), alții au avut probleme.

Secretul, se pare, e să faci pași foarte mici, ceea ce te încetinește destul de mult, dar îți menajează plămânii care țin pasul mai greu din cauza oxigenului redus.

Am ajuns acolo ultima și am coborât ultima. Cineva din alt grup m-a așteptat sus o vreme, dar era frig și n-a mai rezistat.

Când am ajuns la 4777 de metri, am fost doar eu în imensitatea aceea de peisaj, eu și marmotele portocalii care au început să se strige una pe alta (probabil își spuneau: „Hei, uite o turistă pe muntele nostru, când are de gând să plece și ea?”).

În spatele meu era Coridorul Wakhan și priveliștea munților din Afganistan, ceva ce nu vezi în fiecare zi.

Am stat vreo 10 minute sus, apoi am început coborârea. Cum grupul meu trebuia să mă aștepte, doi dintre băieți au mai urcat o parte din traseu să vadă dacă e totul în regulă.

Citește și: Salkantay Trek: cinci zile prin Anzii peruvieni până la 4600 metri altitudine

Panorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, Tadjikistan

Coridorul Wakhan

Când călătorești pe Pamir Highway, o bună parte din drum este paralel cu granița Afganistanului, în Coridorul Wakhan. Toată lumea e curioasă să vadă ce e acolo, cum arată oamenii, cum trăiesc și cum e granița asta, de fapt.

Intrarea în Valea Wakhan se face trecând pe la niște puncte de control în care se verifică permisele GBAO. Când am ajuns noi acolo, nu era niciun soldat la punctul de control; a trebuit să așteptăm vreo 10 minute să vină câțiva.

Șoferul nostru le-a explicat ceva despre Panorama Ridge, bănuiesc că am ajuns târziu la checkpoint din cauza întârzierii mele cu drumeția și tadjicii nu se mai așteptau să treacă cineva la ora aia.

Unul dintre soldați ne-a întrebat de unde suntem. Eu: Romania. Ceilalți trei: Italia, Franța, Statele Unite. Soldatul, comunicând în walkie-talkie cu altcineva și enumerând țările: Italia, Francia, Germania, America.

Eu, corectându-l din mașină: Romania. El, continuând în walkie-talkie: Italia, Francia, Germania, America. Cred că nu auzise niciodată de o țară numită România și Germania a fost singura care s-a potrivit ca nume cu ce spuneam eu.

Drumul șerpuiește de-a lungul râului Panj și imediat ce am ajuns la râu am văzut niște cămile sălbatice la adăpat pe malul opus. Era la apus, cu o lumină aurie învăluind totul, așa că momentul a avut un strop de magie.

Pe o distanță de 70 km după aceea, nu a fost niciun sat pe niciunul dintre maluri. Drumul de la intrarea în Coridorul Wakhan, în partea de est, mi s-a părut cel mai periculos drum din Pamir.

Este pe marginea unei văi adânci, un drum lat cât pentru o singură mașină, neasfaltat, cu multe curbe. La un moment dat, am ajuns la un pod dărâmat, așa că a trebuit să trecem prin apă, peste bolovani.

Timp de câteva ore n-a scos nimeni niciun sunet în mașină. Speram ca șoferul nostru să fie odihnit și să se poate concentra la drum, orice greșeală mică ne-ar fi aruncat într-o prăpastie adâncă pe acest drum îngust, neasfaltat, cu o mie de viraje strânse.

Ne-am întâlnit cu o singură mașină din direcția opusă și am trecut printr-un loc puțin mai lat. În depărtare se zăreau munții înzăpeziți din Afganistan, dominând orizontul. Ireal de frumos să poți vedea toate astea într-o viață.

Citește și: Două luni prin Asia Centrală. Buget și lucruri utile

Panorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, TadjikistanPanorama Ridge, Tadjikistan

Cum am călătorit în Pamir

Am călătorit cu Visit Alay, au multe grupuri OshDușanbe sau Dușanbe – Osh la intervale frecvente, excursia se poate face în 9 sau 7 zile, eu am avut 9 zile, cu câteva opriri suplimentare pe drum.

Toată seria Pamir Highway

Pamir Highway: 9 zile pe cel mai epic drum din lume
Două luni prin Asia Centrală. Buget și lucruri utile
Pamir, ziua 1: Vârful Lenin, Lacul Tulpar și cazare la iurtă
Pamir, ziua 2: trecerea graniței în Tadjikistan, Karakul și Murghab
Pamir, ziua 3: tadjicii prietenoși din Alichur
Pamir, ziua 4: drumeție la 4777 metri pe Panorama Ridge
Pamir, ziua 5: Valea Wakhan și satul Zong
Pamir, ziua 6: castele, temple și sosirea în Khorog
Pamir, ziua 7: drumeție în Valea Jizeu
Pamir, zilele 8 & 9: afganii de la Afghan Bazaar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *