Panglao e o insulă mai mică de lângă Bohol, Filipine, cunoscută pentru plajele sale frumoase și apele turcoaz, pline de corali: Plaja Alona, Insula Balicasag, Virgin Island.
Plaja Alona
Hei, steluță de mare albastră, unde te-ai ascuns până acum? 😊 Nu știu cum am putut trăi până la vârsta asta fără să știu că undeva pe lume există stele de mare albastre, complet albastre, o nuanță cum numai într-un recif de corali poți să vezi. Noroc că am ajuns pe insula Panglao!
Alona e o plajă destul de populară, dar are nisip alb și apa e numai bună de înotat. Am ajuns acolo pe la amiază, iar după o bălăceală și masa de prânz m-am întrebat ce mai e de făcut prin zonă, căci celelalte plaje sunt cam departe și nu poți ajunge acolo decât cu tricicleta.
Am ginit pe plajă niște băieți care vindeau tururi cu barca și am luat o excursie pentru jumătate de zi, din păcate la un preț cam piperat, dar eram așa de dornică să mai vizitez ceva pe acolo încât n-am stat să mă gândesc mai bine (în El Nido, Palawan, un tur de o zi e la jumătate de preț față de excursia asta din Panglao).
Am plătit și taxa pentru snorkeling și după aia am așteptat vreo jumătate de oră să se întoarcă băiatul cu biletul, că trebuia să plătească taxa nu știu unde, apoi am așteptat să vină altul cu benzina, deja îmi pierdusem răbdarea căci era trecut de ora 2 și nu aveam mult timp la dispoziție, în Asia se întunecă repede.
Insula Balicasag
În sfârșit, am plecat doar eu și doi barcagii, ca o prințesă răsfățată. Pe insula Balicasag ne-am dus să căutăm ghidul care trebuia să mă ducă la locul de snorkeling, dar ghidul nu era nicăieri.
În Filipine toată lumea e relaxată și nu se grăbește, iar dacă fac o greșeală sau uită ceva, râd ca și cum e ceva amuzant care nu înseamnă nimic. Mie-mi place să fiu cât mai eficientă cu timpul meu, așa că mă irită să aștept, l-am zorit pe unul din oamenii de acolo și imediat s-a înființat și ghidul.
M-am urcat într-o barcă atât de mică și de îngustă încât abia aveam unde să-mi pun și rucsacul, apoi ne-am dus în două locuri de snorkeling: în primul am văzut 5 țestoase marine înotând, mai multe decât am văzut în tot anul 2021!
După care a trebuit să mă urc în barcă și asta s-a dovedit dificil la prima încercare, m-am răsturnat ca un sac de cartofi și am aterizat cu fața pe o bucată de lemn.
În al doilea loc am văzut o grămadă de stele de mare albastre, un albastru intens, puțin închis, era plin de ele pe acolo. Ghidul a scos una din apă să o văd mai bine și cât am ținut-o în palmă m-a ciupit ușor cu gura pe care o tot deschidea 😛 Am pus-o repede în apă, să nu moară.
Insula Balicasag e o zonă protejată, așa că nu poți face snorkeling decât cu un ghid autorizat și se plătește taxă separat pentru asta. Pe insulă, care e destul de mică, trăiesc 2000 de oameni și apa e foarte curată tot timpul datorită curenților destul de puternici care cară totul cu ei.
Virgin Island
O altă atracție a locului este Virgin Island, o mini-insulă cu o limbă de nisip care se întinde în larg la reflux. Pe mine nu m-a avertizat nimeni de asta, așa că am ajuns acolo la flux și nu se vedea deloc această fâșie de nisip, era toată sub ape.
Insulița a fost afectată masiv de taifunul Odette: construcții la pământ, copaci doborâți, ceva gunoaie. Era un singur nene singur pe insulă, cred că stătea de pază, dar habar nu am ce păzea. N-am mai văzut stele albastre acolo, dar am găsit una mare roșcovană, cu niște ghimpi pe ea. E straniu să le vezi, căci par jucării din cauciuc, dar sunt în mod evident vii.
Cum ajungi pe insula Panglao
Excursia a costat 2950 pesos (252 lei) cu tot cu taxa de snorkeling. Din Tagbilaran, Bohol, ajungi pe insula Panglao cu autobuzul care merge la aeroport și care trece pe lângă Alona Beach, biletul costă 70 de pesos (6 lei).
La întoarcere era deja târziu și fiind duminică autobuzul nu mai venea (ultimul era pe la 7 seara), așa că am luat o motocicletă cu 200 de pesos (17 lei), drumul a fost incredibil de lung, nu-mi venea să cred cât mergem (se înnoptase deja).