Palermo: palazzi & cannoli

Palermo: palazzi & cannoli

by Anca @ 1001 călătorii
470 views

Sicily is not Italy

24C la început de noiembrie înseamnă vacanță, plimbări, soare și cannoli. Fără să am cine știe ce așteptări de la capitala Siciliei, m-am trezit literalmente printre palate și grădini cu flori, mici piețe cu cafenele și străzi pline de oameni ieșiți la plimbare. Ce să spun, nu mi s-a părut rău deloc: e multă frumusețe acolo și oamenii știu să se bucure de viață: poate fi vorba doar de un espresso cât un degetar și cu croissant cu cremă de fistic (yam!), de compania cuiva sau de soarele care mângâie clădirile vechi.

Via Roma

În Palermo nu poți rata Via Roma, stradă pietonală cu zeci de cafenele și magazine, unde până și curtea obișnuită a unei clădiri cât se poate de obișnuite arată ca un palazzo. Din Via Roma se ajunge ușor la Catedrala din Palermo, ornată ca un tort de nuntă, unul din locurile în care merită să te oprești mai mult timp – fără nici un motiv, zău, doar așa, pentru că poți.

Până la urmă cel mai mult mi-a plăcut să hoinăresc pe străzi, la întâmplare, căscând gura la clădiri, arbori contorsionați și priveliști: toate stâncile care se zăresc încă de la aeroport dau orașului un aer exotic, sălbatic, un pic provocator.

Palermo01.jpgPalermo02.jpgPalermo03.jpgPalermo04.jpgPalermo05.jpgPalermo06.jpgPalermo07.jpgPalermo08.jpgPalermo09.jpgPalermo10.jpgPalermo11.jpgPalermo12.jpgPalermo13.jpgPalermo14.jpgPalermo15.jpgPalermo16.jpgPalermo17.jpgPalermo18.jpgPalermo19.jpgPalermo20.jpgPalermo21.jpgPalermo22.jpgPalermo23.jpgPalermo24.jpgPalermo25.jpgPalermo26.jpgPalermo27.jpg

Muntele Pellegrino

Dealul care se vede din centrul orașului este Monte Pellegrino – sus sunt un hotel și Sanctuarul Sfintei Rosalia, până la care ajunge autobuzul 812, care circulă extrem de rar, o dată la 100 de minute. După ce m-am plictisit așteptându-l aproape o oră, am luat alt autobuz până la baza muntelui și de acolo am urcat pe jos. E un traseu pietruit amenajat pentru pietoni care se intersectează din loc în loc cu șoseaua și care ajunge până la Sanctuarul Sfintei Rosalia.

Palermo28.jpgPalermo29.jpgPalermo30.jpgPalermo31.jpgPalermo32.jpgPalermo33.jpgPalermo34.jpgPalermo35.jpgPalermo36.jpgPalermo37.jpgPalermo38.jpgPalermo39.jpgPalermo40.jpgPalermo41.jpgPalermo42.jpgPalermo43.jpg

Lucruri utile

Am zburat cu Ryanair, biletul a costat 75 euro. Transferul de la aeroport costă 10 euro dus-întors (autobuz Prestia e Comandè).

Cazarea a fost la Papillon BnB, 60 de euro pentru 3 nopți. Proprietara fusese de mai multe ori prin România, avea o grămadă de magneți cu locuri de la noi – Brașov, Râșnov, Săpânța. Micul dejun italian e de regulă prea meschin pentru gustul meu, așa că mai completam cu câte un cannoli sau un espresso în oraș.

Alte locuri din împrejurimi

La Catedrala din Monreale se poate ajunge cu autobuzul din Palermo. Alte locuri: Cefalù, Mondello, Agrigento (se ajunge cu trenul), Corleone.

Palermo e curat (nu seamănă deloc cu Napoli, cum mă temeam eu), e prietenos și are prețuri accesibile. Asta a fost a doua mea vizită în Sicilia, însă nu și ultima 🙂

Palermo44.jpgPalermo45.jpg

2 comentarii
3

2 comentarii

Ana Cinileanu 9 noiembrie 2019 - 10:16 pm

Foarte frumoase fotografiile iar ce este in ele e si mai frumos.Am pe lista sa vizitez Sicilia, imaginile de mai sus sunt foarte elocvente si arata, cred, doar o parte din ce se poate vedea. Multumesc pentru postare si pentru informatii.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 noiembrie 2019 - 6:23 pm

Îți doresc să ajungi cât mai curând acolo, și nu doar la Palermo. Taormina e minunată și ea 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: