Acasă » Palatul Versailles, un pic cam supraevaluat

Palatul Versailles, un pic cam supraevaluat

by Anca

Acum 5 ani, când am fost prima dată la Versailles, cel mai mult mi-a plăcut Domeniul Reginei. Acum parcă nici ăsta nu mi-a plăcut așa de mult… Versailles este o oprire obligatorie pe traseul unui turist aflat prima dată la Paris: este un palat celebru, în care s-au perindat regi celebri și s-au întâmplat întâmplări celebre – toată lumea merge acolo, deci mergi și tu.

Experiența asta deosebită începe cu statul la coada de la intrare, un șarpe uriaș încolăcit pe mai multe rânduri ca să nu ocupe prea mult spațiu. Am stat la coadă cel puțin o oră, mi-a ieșit os pe os. Pe mama am expediat-o pe o bancă, dar mai aveam un pic și mi se făcea și mie rău. Când am ajuns la niște bariere am văzut că unii care aveau bilete luate online treceau fără să stea la coadă. Bilete online aveam și noi, dar nu mai era nimic de făcut.

În sfârșit, am intrat! Acolo alte cozi, altă înghesuială, și toate camerele alea ticsite cu mobilă veche au darul să te îmbolnăvească de claustrofobie. Aș plăti să văd ceva nou și nemaivăzut în materie de decorațiuni interioare, dar de mobilă stil și fotolii tapițate m-am cam săturat. Cu mare greutate ne-am strecurat prin Sala Oglinzilor și până am ajuns în grădină eram deja epuizate. În plus ne era și foame.

Nu aveam mâncare la noi, speranța noastră stătea într-unul din buticurile alea care vindeau mâncare la suprapreț. În cele din urmă am cumpărat niște pizza, nu cea mai fericită alegere, dar nu prea aveai de ales. Din difuzoare susura muzica – aia pentru care plătisem un bilet mai scump pentru weekend (se numeau bilete muzicale sau așa ceva), iar pe alei trebuia să te ferești de gropile umplute cu apă. Hai, poate exagerez și eu, n-a fost chiar așa de rău, dar nici nu am căzut pe spate, așa cum nici la prima vizită n-am fost foarte impresionată.

Când a văzut mama ce distanțe sunt până la Domeniul Reginei mai că n-a mai vrut să meargă, cu greu am convins-o în ideea că acolo e cel mai frumos. Dar parcă nici mie nu mi s-a mai părut așa grozav ca prima dată, sunt simpatice căsuțele, dar nu prea mi-am regăsit entuziasmul de acum cinci ani. Între timp am vizitat mai multe locuri – niște căsuțe și niște iepurași nu mi se mai par așa o mare găselniță. Ne-am întors cu greutate spre ieșire, bucuroase că am scăpat și de asta. Versailles bifat, mai rămăsese doar Turnul Eiffel pentru a doua zi. Iar vremea nu se anunța deloc bună! Deh, doar eram la Paris!

Lucruri utile

Cum se ajunge acolo: din Paris se ajunge la Versailles cu RER C, un bilet costă 3,4 Euro.

Vizitare: biletele le-am cumpărat online, un bilet a costat 25 de Euro, varianta de weekend. În timpul săptămânii sunt un pic mai ieftine.

Versailles01.jpgVersailles02.jpgVersailles03.jpgVersailles04.jpgVersailles05.jpgVersailles06.jpgVersailles07.jpgVersailles08.jpgVersailles09.jpgVersailles10.jpgVersailles11.jpgVersailles12.jpgVersailles13.jpgVersailles14.jpgVersailles15.jpgVersailles16.jpgVersailles17.jpgVersailles18.jpgVersailles19.jpgVersailles20.jpg

S-ar putea să îți placă și

11 comentarii

Mirela Savulescu octombrie 21, 2014 - 11:08 AM

Am fost de doua ori la Versailles si de fiecare data m-am simtit mai bine in Hameau de la Reine, unde nici nu prea se duce lumea. Mor dupa casutele alea vechi:)

Reply
Adrian Damian octombrie 21, 2014 - 12:34 PM

daca este un pic cam supraevaluat, ce alt palat baroc ne-ai recomanda. unul care sa fie corect evaluat?

Reply
Larisa octombrie 21, 2014 - 12:47 PM

Daca iti vine sa crezi n-am fost niciodata la Versailles, desi nu-i departe. Imi mai aduc aminte de el din cand in cand, ca acum cand citii articolul tau si imi zic ca trebuie sa merg si eu candva, dar tot nu reuseste sa devina o prioritate :D. La aceeasi categorie mai intra Disneyland si Luvru :))
PS: eu mi-as pune si acasa mobilier din ala stil si tapitat :p

Reply
Anca octombrie 21, 2014 - 5:05 PM

Nici eu n-am fost la Disneyland si Luvru. Mai degraba m-as duce la Disneyland ca sa ma prostesc pe acolo 🙂

Reply
Raluca Vicoleanu octombrie 21, 2014 - 2:04 PM

Când aţi fost? Eu am fost în iulie anul ăsta şi era îngrozitor,nu am fost deloc impresionată…mă întreb dacă aşa e tot timpul ;))

Reply
Alexandra S octombrie 21, 2014 - 2:17 PM

Bucura-te ca erau balti si ca nu ti s-a urcat praful pana la genunchi! 🙂 Domeniul Reginei pare sa arate oricum mult mai bine decat restul gradinilor… din pacate noi nu am mai ajuns la el.

Reply
Anca octombrie 21, 2014 - 2:24 PM

Aha, deci vremea ploioasa a fost un avantaj…

Reply
Alexandra Roşu octombrie 22, 2014 - 12:31 PM

Hmm… eu n-am fost pe Domeniul Reginei, pare interesant. In schimb am fost vara si aproape am lesinat de cald prin gradini, si am stat de asemenea la coada pana mi-a iesit pe nas (cred ca 2 ore), nu de alta dar pe vremea aia maica nu existau bilete online 😛

In schimb am fost la Louvre si la Disneyland.
La Louvre daca nu esti pasionat de arta, te duci ca tot turistu sa casti ochii la Monalisa, unde e o gloata de oameni de abia o mai vezi. Intri, te duci la Monalisa, si iesi 😛 Altfel pierzi vremea de pomana, ca oricum nu intelegi nimic.
De 2 ori am fost. Prima data in 2001 (vara) cand am stat tot asa la o coada de 2-3 ore (numai pt mama am rezistat, ca eu nu stateam nici sa ma pici cu ceara) si a doua oara in 2006 cand am ajuns intr-o seara si era gratuit pentru <26 de ani si nu era nici un om la coada (!?! mai mult ca sigur pentru ca era in jur de 2 decembrie, low season).

La Disneyland e cel mai fun. Eu aveam 17 ani cand am mers, si mi-au trebuit cateva ore ca sa intru in starea aia de copil flower power care se distreaza in orice chestie (el e facut in special pt copii mici…) dar pe urma m-am distrat de minune. Recomad 🙂

Reply
Anca octombrie 22, 2014 - 2:15 PM

Bun, deci Disneyland ramane pe lista 😛

Reply
Mircea octombrie 22, 2014 - 4:27 PM

Bun articol mnai ales ca am simtit la fel… poate daca nu te calci in picioare cu alte persoane, mult prea multe, ar fi mult mai frumos. Asa am simtit in toate locurile super celebre excesiv de aglomerate dar la Versailles era parca peste tot, nici nu puteai sa stai sa admiri ceva ca erai impins de la spate de gloata de oameni care inainta. La Luvru e aproape la fel + selfieuri cu Mona Lisa. La fel a fost la Vatican si mai ales in Capela Sixtina pe care nu poti sa o admiri fiind extrem de aglomerata… claustrofobic. Asta nu inseamna ca nu merita sa mergi in locurile astea (ai lasat si tu de inteles asta).

Reply
Anca octombrie 22, 2014 - 5:38 PM

Un motiv sa mergem si in locuri mai putin celebre, pana nu devin si ele supraaglomerate.

Reply

Leave a Comment