Palatul de Vară (Summer Palace)
Printre obiectivele turistice importante din Beijing e și Palatul de Vară pe care, dacă l-aș fi sărit, n-aș fi regretat foarte mult. Nu pentru că ar fi urât, ci pentru că l-am găsit extrem de aglomerat: erau atâția chinezi acolo într-o zi din timpul săptămânii, încât cu greu găseai unde să stai și tu două minute la umbră.
Palatul de Vară e pe malul unui lac pe care te poți plimba cu barca, dar pe canicula aia (au fost 36˚C la sfârșit de iulie) nu părea o idee strălucită. Am preferat să urc un deal până la un pavilion de pe care se zărea lacul. La fel ca în alte locuri din China, biletul de intrare era doar pentru intrarea în incinta palatului; ca să vezi teatrul sau pavilionul trebuia să plătești alte două bilete.
Lucruri utile: biletul de intrare în complex costă 30 yuani, biletul pentru teatru costă 5 yuani, iar cel pentru pavilion 10 yuani.
Shopping în Beijing
Dezamăgită de Palatul de Vară am plecat la cumpărături. Voiam neapărat o rochie qipao, dar la un preț mai accesibil, cele din mătase naturală îmi depășeau bugetul. Am ajuns la Pearl Market, un centru comercial care vinde produse tradiționale chinezești, un fel de bazar în care te poți târgui cu vânzătorii (prețurile nu sunt afișate).
Mall-ul e popular printre turiști, erau mulți pe acolo, dar marfa nu era foarte diferită de la un raion la altul. M-am oprit la un magazin unde vânzătoarea mi s-a părut mai drăguță (majoritatea te agasau imediat ce treceai pe lângă ei) și mi-am găsit și rochia dorită (negociată la 150 yuani de la 400), după care mi-am mai luat și o bluză cu 100 yuani. Mai târziu mi-a părut rău că nu am luat mai multe lucruri, erau niște prețuri bune pentru China, în alte orașe cereau mai mult pentru o marfă mai proastă.
Dacă tot vizitasem Pearl Market m-am oprit și în Xidan, o zonă comercială cu multe mall-uri, practic treci din unul în altul până te lasă picioarele. Au toate brandurile în China, plus multe altele care nu sunt în Europa, dar cel mai interesant tot la mâncare a fost – în ziua aia am descoperit pasiunea chinezilor pentru frigăruile picante, diverse tipuri de carne, fructe de mare sau legume înfipte în bețe subțiri și tăvălite printr-un sos foarte picant. Am regăsit frigăruile astea prin toată China, vândute în stradă sau în mall-uri, iar la marginea străzilor vedeai câteodată munți de bețe folosite 😊 Yam!
Pearl Market