Imediat ce intri pe poarta Palatului de la Ruginoasa te năucesc niște zgomote păsărești: ciripeli, țipete, tânguiri. Și, pe lângă ele, croncănit indiferent de ciori. Este aparatul instalat în grădina parcului menit să alunge păsăretul croncănitor care s-a obișnuit așa de bine cu banda audio încât nici nu o mai bagă în seamă. Prin copaci sunt agățate căsuțe nelocuite de păsări, construite de elevii de la școala din sat comună și, după ce treci de ele și de grupul statuar cu tot felul de eroi români (Decebal e dublat de Traian, ceilalți sunt singuri) ajungi la palat, alb și proaspăt renovat.
Palatul de la Ruginoasa a fost reședința de vară a lui Cuza și toate încăperile poartă amprenta familiei acestuia. Bașca fantoma lui, de fapt o hologramă care începe să îți vorbească din senin, de te și sperii și te pufnește apoi râsul. Palatul a fost redeschis anul ăsta în februarie și față de anii trecuți s-au făcut modificări și modernizări care te surprind prin grija față de detalii (de exemplu draperiile sunt similare cu cele din epoca aceea, un muzeograf a studiat eșantioanele de pe timpuri ca să se păstreze aceleași culori și materiale).
Mai în fundul grădinii se găsește și o biserică, care nu a fost renovată și care am înțeles că acum ține de sat comună. Partea mai puțin bună, cum remarca unul dintre vizitatori, e că nu prea mai ai ce face prin zonă, chiar dacă ai vrea – eventual se poate merge la Iași sau la Miclăușeni, unde se poate vizita castelul și mănăstirea.
Program de vizitare: Luni: închis. Marți – duminică: 10 – 17. Accesul în muzeu: din 30 în 30 de minute (la oră fixă și la jumătatea orei).
Bilet de intrare: 12 lei pentru adulți. Elevii și studenții 3 lei, pensionarii 6 lei.
Ghidaj: 35 lei / oră în limba română, 50 lei / oră într-o limbă străină, 10 lei / persoană ghidaj căști audio.
Fotografierea: fără blitz, pe holuri, la evenimente speciale, 150 / oră în timpul orelor de program.
Cum se ajunge acolo: cu mașina de la Iași pe DN28 / E583 (62 km, drumul spre Pașcani, prin Târgu Frumos) sau cu trenul regional din Iași, Bacău sau Suceava.
In primul rind ,daca tot tii un blog de calatorii ar trebui sa te informezi un pic,chiar n-ar strica…Ruginoasa nu-i sat,e comuna.Dar ma rog,poate era un pic mai greu sa te informezi preocupat de aparatul care alunga ciorile..ma bucur ca din toate cite zint acolo asta ti-a "sarit " in ochi.E adevarat ca in afara de Palat nu prea ai ce sa mai vizitezi,dar pina la urma Ruginoasa e o comuna,nu un oras gen Iasi,Brasov,Sibiu,sau Suceava..
Sat, comuna, care-i diferenta?
Anca,poate pt tine nu conteaza daca-i sat sau comuna asa cum pt unii cintareti nu are importanta daca-i Bucuresti sau Budapesta…dar daca faci un blog,daca pe acest domn l-a impresionat cel mai mult niste ciori ,si eu din acest articol am inteled doar aceasta eroare d geografica..
Este fortata comparatia intre greseala mea si cea cu Budapesta/Bucuresti. Am corectat satul-comuna. Nu am inteles cine este “domnul” impresionat de ciori – articolul este scris de mine si din cate stiu eu nu sunt “domn”.
Acum e rindul meu sa-mi cer scuze,n-am stiut ca Blogul e scris de tine Anca,adica de o fata..E o greseala pe care mi-o asum ,ar fi trebuit si eu sa ma informez mai bine.:) Poate am exagerat un pic ,am fost rautacios ,la fel ca si articolul tau.Mi s-a parut ca vezi doar partile negative.Poate n-ar fi fost rau sa te informezi de istoria acestui Palat,de faptul ca el a fost distruns complet in 1944 de rusi ,ca ramasitele lui Cuza si ale familiei sale au fost salvate de niste soldati din comuna care au ascuns de rusii secriiele fostului domnitor.Ca totul a fost renovat in anii 60' de oamenii din comuna..
Nu este un articol rautacios.
Ok..si daca tot ai corectat, ar fi fost frumos sa faci si acordul 😀 Ca sa fiu si eu rautacioasa :)))