Am dat o tură prin jurul Bucureștiului, de la Potlogi la Ghergani și apoi la Snagov. E un traseu de o zi, destul de lejer, dar pentru care îți trebuie mașină.
Palatul Potlogi
Potlogi e aproape de București și e tot mai popular, erau mulți vizitatori, mai mulți decât și-ar fi dorit angajații muzeului, care trebuiau să facă ghidajul pentru mai multe grupuri sosite în același timp. Ghergani e între Potlogi și Snagov, dar nu e pe traseul turistic, domeniul fiind acum proprietate privată. Snagov e o oază de verdeață, dar ca să poți vizita și palatul trebuie să te pregătești din timp cu o cerere scrisă către RAPPS.
De multă vreme vreau să vizitez Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, restaurat recent cu fonduri europene. Potlogi a fost palatul lui Constantin Brâncoveanu în care acesta se oprea în drumurile lui de la București la Târgoviște. Palatul a fost distrus de turci, în căutarea banilor de aur pe care aceștia credeau că Brâncoveanu i-a ascuns în pereții casei.
Am avut noroc de un ghid cu har, care ne-a spus povestit multe despre palat – despre sistemul de încălzire prin pereți, despre cuhnia (bucătăria) construită la distanță de palat și unde încă se păstrează un vas imens în care se ținea uleiul cu măsline. Cum transportau vasul de colo-colo e un mister pentru mine.
Potlogi are și o clădire în care se pot caza turiștii, dar lucrul ăsta se va întâmpla de abia peste câțiva ani – palatul a fost restaurat cu fonduri europene, iar una dintre interdicții e ca timp de cinci ani să nu folosească domeniul pentru a face bani. Au voie doar să încaseze bani pentru biletele de intrare.
Alături de palat se găsește biserica, înconjurată de o grădină de trandafiri. Spre deosebire de palat, unde există o grădină care arată jalnic, cea a bisericii e un colț încântător: trandafirii au toate culorile posibile și sunt foarte parfumați 😊 Biserica a fost construită înaintea palatului și păstrează o parte din picturile originale, inclusiv portretele familiei Brâncoveanu – tatăl cu cei patru fii și soția alături de cele șapte fiice.
Accesul și vizitarea: biletul de intrare pentru Palatul Brâncovenesc de la Potlogi costă 10 lei.
Domeniul Ghica de la Ghergani
În Ghergani se găsește fosta moșie a lui Ion Ghica, un parc sălbăticit de anii în care a fost neglijat. Domeniul a fost retrocedat și este în momentul de față un șantier – se lucrează la restaurarea palatului, care e într-o stare destul de proastă. Dar nu palatul e atracția domeniului, ci vechea capelă, frumoasă ca o bijuterie de odinioară. Scările largi amintesc de capela de pe domeniul Stirbey din Buftea, iar în fața acesteia se găsesc mormintele membrilor familiei Ghica – Nicolae, aviator, și Irina, fiica lor moartă la 37 de ani.
Mănăstirea Snagov
Am încercat să intrăm la Palatul Snagov, dar am aflat că pentru a-l vizita trebuie să faci o cerere scrisă către RAPPS. Ceea ce și am de gând să fac, pentru următoarea vizită. După o plimbare prin pădure unde nu am găsit decât țânțari, ne-am dus la Mănăstirea Snagov. Acolo am avut plăcerea de a da peste niște ponei prietenoși care au încercat să ronțăie un colț de rochie și niște căței și mai prietenoși, cu care am făcut o poză de grup 😊
Accesul și vizitarea: Mănăstirea Snagov se poate vizita vara de la 8 la 21.30, intrarea este gratuită. La Hanul Vlăsiei am văzut un anunț cu ”plimbări cu șalupa” și am fost curioasă să aflu cât costă. Prețul este 350 de lei pentru jumătate de oră, telefon 0749.114.778.