Acasă » Palatul Huaqing și Muntele Lishan din Lintong, lângă Xi’an

Palatul Huaqing și Muntele Lishan din Lintong, lângă Xi’an

by Anca

Se întâmplă câteodată ca locurile care îmi plac cel mai mult sunt cele pe care le descopăr întâmplător și de care habar nu aveam. Așa a fost și cu Palatul Huaqing de lângă Xi’an: eram în autobuzul care mă ducea la Armata de teracotă, am văzut o telecabină care urca pe un munte și un indicator care zicea ”Hot springs” și m-am hotărât să mă opresc și acolo, la întoarcere.

Cu telecabina pe Muntele Lishan

Palatul Huaqing e un complex mare care se întinde la baza Muntelui Lishan, dar și pe munte, unde sunt multe temple și trasee pe care te poți plimba. Poți urca pe munte pe jos sau, și mai bine, poți lua telecabina. Inițial voiam doar să mă plimb cu telecabina și să văd templele pe care le zărisem de jos, nu realizasem că e vorba de același domeniu al palatului. Sus mi-am cumpărat bilet și pentru palat, fără bilet nu poți vizita altceva acolo.

PalatulHuaqing01.JPG

Templele de pe Muntele Lishan

Era deja de ceva vreme în China și văzusem destule temple, dar cele de pe Muntele Lishan mi-au plăcut mai mult, poate pentru că era o zi frumoasă, în jur era totul verde și nu era acea aglomerație obositoare pe care o găsești la obiectivele turistice prea cunoscute. Aici nu erau grupuri ghidate și niciun european în afară de mine, doar familii de chinezi veniți la plimbare. Iar totul era atât de frumos – templele și priveliștea din vârful muntelui – încât m-am hotărât să-mi petrec toată după-amiaza acolo.

Prima oprire a fost la Lishan Goddess Hall, construit în timpul dinastiei Qin (secolul 3 BC) pentru a o comemora pe Nüwa, zeița-mamă a poporului chinez.

PalatulHuaqing02.JPGPalatulHuaqing03.JPGPalatulHuaqing04.JPGPalatulHuaqing05.JPGPalatulHuaqing06.JPGPalatulHuaqing07.JPGPalatulHuaqing08.JPGPalatulHuaqing09.JPGPalatulHuaqing10.JPGPalatulHuaqing11.JPGPalatulHuaqing12.JPGPalatulHuaqing13.JPGPalatulHuaqing14.JPGPalatulHuaqing15.JPG

Beacon Tower

De la Lishan Goddess Hall am plecat spre la Beacon Tower, în vârful muntelui, până la care îți dai sufletul pe niște scări interminabile. Pe drumul spre turn un țăran vindea piersici și accepta și plăți cu mobilul, avea un cod QR plastifiat pentru asta. Beacon Tower a fost construit prin secolul 11 BC ca turn de apărare, din vârful lui se trimiteau semnale de foc și fum care anunțau apropierea dușmanilor. Toată lumea urca acolo și părea capăt de drum, dar nu și pentru mine, zărisem deja pe partea cealaltă a muntelui o cărare care începea în spatele Beacon Tower și șerpuia până la Pavilionul Luji.

PalatulHuaqing16.JPGPalatulHuaqing17.JPGPalatulHuaqing18.JPGPalatulHuaqing19.JPGPalatulHuaqing20.JPGPalatulHuaqing21.JPG

Pavilionul Luji

Ghicisem corect: nu o lua nimeni pe traseul spre Pavilionul Luji, deși acesta mi s-a părut cel mai frumos drum: cobora pe panta muntelui, traversa izvoare și apoi urca iar până la pavilion. Nici un picior de turist pe drum, doar camere video din loc în loc, iar la mijlocul traseului o toaletă unde o angajată își butona telefonul. De la Pavilionul Luji ai vedere către orașul Lintong și partea cealaltă a muntelui.

PalatulHuaqing22.JPGPalatulHuaqing23.JPGPalatulHuaqing24.JPGPalatulHuaqing25.JPGPalatulHuaqing26.JPGPalatulHuaqing27.JPGPalatulHuaqing28.JPGPalatulHuaqing29.JPGPalatulHuaqing30.JPGPalatulHuaqing31.JPG

La marginea orașului Lintong

Știam că la ora 6 se închide complexul, dar speram să ajung la ieșire la timp. Însă eram undeva pe munte, pe niște cărări întortocheate și până la ieșire mai era ceva de mers. La un moment dat am auzit niște anunțuri în difuzor, se terminase programul. Speram să nu fie o problemă, până la urmă nu mă puteau încuia pe munte, nu? Ei, și pe la 6 și ceva am ajuns la o poartă de metal care era închisă și nu se vedea picior de om în cămăruța de alături. Norocul meu a fost că atunci când am împins un pic poarta, peste care n-aș fi putut să în niciun caz să sar sau să o ocolesc, aceasta…s-a deschis, nu era încuiată! Uf, ce noroc… Dar când am ieșit pe poartă nu mai eram în oraș, se zărea un cartier-favelă și m-am trezit brusc pe o cărare de pământ. Nu prea îmi plăcea vecinătatea, dar îmi făceam griji degeaba, am ajuns repede în oraș, după ce am trecut pe lângă un templu și un chinez care căra niște desagi. Chiar și în locuri de genul acesta m-am simțit în siguranță în China, probabil în altă parte nu ar fi fost la fel.

PalatulHuaqing32.JPGPalatulHuaqing33.JPGPalatulHuaqing34.JPG

Palatul Huaqing

Nu apucasem să vizitez Palatul Huaqing (sau Huaqing Pool), la baza muntelui Lishan, și eram convinsă că era închis, dar când ajuns aproape de intrare am văzut că mai intrau turiști. Biletul meu era valabil și acolo și pe la 6 și jumătate am intrat în palat pentru o vizită scurtă: nu am putut vizita tot, angajații muzeului începuseră să redirecționeze vizitatorii spre ieșire, dar ceva-ceva tot am văzut 😊

PalatulHuaqing35.JPGPalatulHuaqing36.JPGPalatulHuaqing37.JPGPalatulHuaqing38.JPGPalatulHuaqing39.JPGPalatulHuaqing40.JPGPalatulHuaqing41.JPGPalatulHuaqing42.JPGPalatulHuaqing43.JPG

Lucruri utile

Biletul pentru telecabina de pe Muntele Lishan costă 60 yuani dus-întors. Biletul pentru Palatul Huaqing costă 120 yuani. Din Xi’an se poate ajunge la Muntele Lishan cu autobuzul 914, luat de lângă gara din Xi’an – un bilet costă 8 yuani.

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment