Acasă EuropaRomânia Palatul Ghica din Căciulați și o plimbare în jurul lacului

Palatul Ghica din Căciulați și o plimbare în jurul lacului

Publicat: Last Updated on

În Căciulați, Ilfov, este Palatul Ghica, reședință nobiliară istorică construit ca reședință de vară pentru familia nobiliară Ghica. Într-o sâmbătă am ieșit la vânătoare de palate și conace mai aproape de casă și l-am vizitat.

Palatul Ghica din Căciulați

Aici, în satul Căciulați, a hotărât în anul 1830 domnitorul Țării Românești Alexandru D. Ghica să-și clădească o frumoasă reședință în stil romantic de factură neoclasică. Palatul din Codrii Vlăsiei a fost dat în folosință în anul 1834, iar în perioada interbelică el a devenit muzeu dedicat primului domnitor regulamentar al Țării Românești, Alexandru D. Ghica.

Ca să fie aventura completă, m-am dus la Căciulați cu trenul pentru aeroport, care e, de fapt, trenul pentru Slobozia. E un tren cu un singur vagon care în Căciulați oprește și staționează 10 minute. De ce? Habar n-am, gara din Căciulații fiind, la propriu, în mijlocul câmpului.

După ce m-am învârtit pe lângă gară ca să găsesc ieșirea, nimerind de fiecare dată în niște boscheți, am realizat că nu există nici un drum care să ducă acolo. Există o cărare pe lângă câmp, astăzi plină de bălți după ploile generoase din ultimele zile. După vreun kilometru, am ajuns la o șosea asfaltată și apoi pe o stradă lungă din sat, unde un flăcău cu mașină s-a oferit să mă ducă ”până la capătul străzii” 😊

Palatul Ghica e chiar în capătul acestei străzi lungi, la șosea. Nu există bilete de intrare sau vreun program afișat, e un nene care păzește locul și care, când am vizitat eu palatul, s-a văicărit preț de cinci minute că nu l-am băgat în seamă și că ce, el stă acolo degeaba? El șezând, de fapt, pe marginea bordurii, cum stau oamenii la țară, căscând gura la nimic.

Am intrat, am aflat că nu pot vizita interiorul pentru că fata din sat nu e acolo sâmbăta, ci doar în timpul săptămânii. Mi se pare normal, doar turiștii în general vizitează locuri în timpul săptămânii, nu în weekend. Însă probabil e o vreo angajată a primăriei, cu program de luni până vineri – bine că măcar păzesc palatul și au pus un bust al lui Ghica la intrare, plus o plăcuță pe care au numit-o, pompos, ”monument”.

Palatul Ghica e destul de îngrijit. Sunt urme de uzură, bălăriile sunt până la genunchi, însă mie mi-a plăcut locul așa, cu aerul lui părăginit de locuință abandonată. Partea din spate e foarte frumoasă și am putut arunca o privire și în interior, printr-o fereastră spartă – mai multe informații despre palat, plus câteva fotografii din interior, aici.

Pentru că GPS-ul îmi arăta în apropiere o apă, am luat-o printre ierburi spre lac. Apele erau învolburate și albastre, iar vântul bătea a primăvară, așa că am hotărât să mă plimb în jurul lacului, peste câmpiile foarte verzi lângă care se zărea liziera pădurii.

Nu m-am întâlnit în toată zona aia decât cu trei câini, din care unul a venit la mângâiat, iar ceilalți doi și-au făcut datoria de a lătra (apărau nu știu ce baracă). După un picnic improvizat pe malul lacului, unde am și dormitat vreo jumătate de oră că era soare și fain, am mers până la șosea, unde am luat primul maxi-taxi spre București.

Cum se ajunge la Palatul Ghica din Căciulați

Palatul Ghica se găsește pe șoseaua Unirii, în Căciulați, Ilfov. Intrarea este gratuită, dar interiorul se poate vizita doar de luni până vineri, când este cineva acolo.

Alte locuri din împrejurimi

Palatul Potlogi, Capela Ghica din Ghergani & Mănăstirea Snagov, Mănăstirea Căldărușani, Schitul Moara Vlăsiei, Conacul Niculescu-Bujoiu din Balotești, Conacul Procopie Dumitrescu din Petrești. Tot în apropiere de Căciulați se găsește Laguna Verde care oferă cazare la căsuțe și la rulotă, pe malul lacului, și are restaurant.

Palatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, CăciulațiPalatul Ghica, Căciulați

4 comentarii

Eliza 19 august 2017 - 11:09 PM

Buna ziua! Aveti cumva un numar de telefon al cuiva de la Palat? As vrea sa merg sa fac o sedinta foto acolo si ar trebui sa ma interesez sa vad daca e posibil. Va multumesc din suflet!

Răspunde
Anca 19 august 2017 - 11:50 PM

Încercați la Primăria Moara Vlăsiei (care acoperă și Căciulați), s-ar putea să știe ei.

Răspunde
Adrian Curelea 29 iulie 2021 - 2:01 PM

Buna ziua Anca,
Azi 29 iulie 2021 am avut o treaba de servici la Caciulati.
Firma la care m – am dus mi- a dat ca punct de reper de pe strada Unirii,palatul Ghica,de
acolo am intrat pe un drum lung,asfaltat ( Drumul Teilor) ; este chiar drumul pe care ai venit
de la gara Caciulati catre palat.Daca te uiti pe net ai sa vezi ca drumul Teilor in sensul nostru de mers ( plat catre gara ) mai duce ceva dupa ce trece peste calea ferata. Pe acolo era firma unde am fost invitat. De ce iti scriu toate astea ?
Din mai multe motive:

– am aflat de la gazda mea ( persoana care m- a primit la firma), ca Drumul Teilor a fost croit tot de Ghica si ca lega firesc acest palat( Caciulati ) cu cel din Bucuresti pe care il stim GHICA TEI.
– am fost placut surprins cand azi aflam pentru prima data de existenta acestui palat
– timpul gazdei fiind limitat privind info turistice locale, am simtit nevoia sa ma documentez pe net si am descoperit simpatica ta povestioara despre palat.

E bine ca ai trecut ca sugestii de plimbari si alte locuri apropiate sau mai putin ,din care unele
le stiu, altele le voi vizita.

Cum voi sti daca notita mea va fi citita de tine? Am sa caut si adresa de email

La mai multe plimbari ( calatorii )
Ceva din 2021?

Adrian Curelea
urmaritor pe youtube al unor canale de calatorii initiate de romani si straini
emailul meu de firma este si cel ( singurul ), personal

inchiriericompresoare@gmail.com

Răspunde
Anca 30 iulie 2021 - 12:50 AM

Mulțumesc pentru noutăți din Căciulați 🙂 Pentru 2021 există prima pagină cu cele mai recente articole.

Răspunde

Lasă un comentariu