Palatul Ghica din Căciulați și o plimbare în jurul lacului

Palatul Ghica din Căciulați și o plimbare în jurul lacului

by Anca @ 1001 călătorii
5148 views

Este încă primăvară, deși iarna a presărat puțină zăpadă prin toată țara. Sâmbătă, însă, o dată cu soarele am ieșit și eu la vânătoare de palate și conace, de data asta mai aproape de casă, prin Căciulați, Ilfov.

Aici, în satul Căciulați, a hotărât în anul 1830 domnitorul Țării Românești Alexandru D. Ghica să-și clădească o frumoasă reședință în stil romantic de factură neoclasică. Palatul din Codrii Vlăsiei a fost dat în folosință în anul 1834, iar în perioada interbelică el a devenit muzeu dedicat primului domnitor regulamentar al Țării Românești, Alexandru D. Ghica.

Ca să fie aventura completă, m-am dus la Căciulați cu trenul pentru aeroport, care e, de fapt, trenul pentru Slobozia. E un tren cu un singur vagon care în Căciulați oprește și staționează 10 minute. De ce? Habar n-am, gara din Căciulații fiind, la propriu, în mijlocul câmpului. După ce m-am învârtit pe lângă gară ca să găsesc ieșirea, nimerind de fiecare dată în niște boscheți, am realizat că nu există nici un drum care să ducă acolo. Există o cărare pe lângă câmp, astăzi plină de bălți după ploile generoase din ultimele zile. După vreun kilometru, am ajuns la o șosea asfaltată și apoi pe o stradă lungă din sat, unde un flăcău cu mașină s-a oferit să mă ducă ”până la capătul străzii” 😊

Palatul Ghica e chiar în capătul acestei străzi lungi, la șosea. Nu există bilete de intrare sau vreun program afișat, e un nene care păzește locul și care, când am vizitat eu palatul, s-a văicărit preț de cinci minute că nu l-am băgat în seamă și că ce, el stă acolo degeaba? El șezând, de fapt, pe marginea bordurii, cum stau oamenii la țară, căscând gura la nimic. Dar am intrat, am aflat că nu pot vizita interiorul pentru că fata din sat nu e acolo sâmbăta, ci doar în timpul săptămânii. Mi se pare normal, doar turiștii în general vizitează locuri în timpul săptămânii, nu în weekend. Însă probabil e o vreo angajată a primăriei, cu program de luni până vineri – bine că măcar păzesc palatul și au pus un bust al lui Ghica la intrare, plus o plăcuță pe care au numit-o, pompos, ”monument”.

Palatul e destul de îngrijit. Sunt urme de uzură, bălăriile sunt până la genunchi, însă mie mi-a plăcut locul așa, cu aerul lui părăginit de locuință abandonată. Partea din spate e foarte frumoasă și am putut arunca o privire și în interior, printr-o fereastră spartă – mai multe informații despre palat, plus câteva fotografii din interior, aici.

Pentru că GPS-ul îmi arăta în apropiere o apă, am luat-o printre ierburi spre lac. Apele erau învolburate și albastre, iar vântul bătea a primăvară, așa că am hotărât să mă plimb în jurul lacului, peste câmpiile foarte verzi lângă care se zărea liziera pădurii. Nu m-am întâlnit în toată zona aia decât cu trei câini, din care unul a venit la mângâiat, iar ceilalți doi și-au făcut datoria de a lătra (apărau nu știu ce baracă). După un picnic improvizat pe malul lacului, unde am și dormitat vreo jumătate de oră că era soare și fain, am mers până la șosea, unde am luat primul maxi-taxi spre București.

Lucruri utile

Palatul Ghica se găsește pe șoseaua Unirii, în Căciulați, Ilfov. Intrarea este gratuită, dar interiorul se poate vizita doar de luni până vineri, când este cineva acolo.

Alte locuri din împrejurimi

Palatul Potlogi, Capela Ghica din Ghergani & Mănăstirea Snagov, Mănăstirea Căldărușani, Schitul Moara Vlăsiei, Conacul Niculescu-Bujoiu din Balotești, Conacul Procopie Dumitrescu din Petrești. Tot în apropiere de Căciulați se găsește Laguna Verde care oferă cazare la căsuțe și la rulotă, pe malul lacului, și are restaurant.

Caciulati01.JPGCaciulati02.JPGCaciulati03.JPGCaciulati04.JPGCaciulati05.JPGCaciulati06.JPGCaciulati07.JPGCaciulati08.JPGCaciulati09.JPGCaciulati10.JPGCaciulati11.JPGCaciulati12.JPGCaciulati13.JPGCaciulati14.JPGCaciulati15.JPGCaciulati16.JPGCaciulati17.JPGCaciulati18.JPGCaciulati19.JPGCaciulati20.JPGCaciulati21.JPGCaciulati22.JPGCaciulati23.JPGCaciulati24.JPG

4 comentarii
2

4 comentarii

Eliza 19 august 2017 - 11:09 pm

Buna ziua! Aveti cumva un numar de telefon al cuiva de la Palat? As vrea sa merg sa fac o sedinta foto acolo si ar trebui sa ma interesez sa vad daca e posibil. Va multumesc din suflet!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 19 august 2017 - 11:50 pm

Încercați la Primăria Moara Vlăsiei (care acoperă și Căciulați), s-ar putea să știe ei.

Răspunde
Fotograf Nunta Bucuresti 14 ianuarie 2020 - 2:40 pm

Un loc impresionant. Multumesc pentru articol!

Răspunde
Fotograf nunta 17 ianuarie 2020 - 10:03 am

Sunt foarte frumoase pozele, in special cea reprezentativa – exprima mister – si cea cu interiorul palatului (cred). Frumoasa mai e locatia. 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: