Acasă Asia O altă față a orașului Bethlehem

O altă față a orașului Bethlehem

Publicat: Updated:
Bethlehem, Palestina

Bethlehem e un oraș palestinian la vreo 10 kilometri distanță de Ierusalim. Majoritatea turiștilor merg acolo pentru că este locul în care s-a născut Isus și sunt câteva biserici de mare importanță religioasă, precum Biserica Nașterii Domnului (the Church of the Nativity) sau Grota Laptelui (Milk Grotto), dar Bethlehem are și o altă istorie, mai recentă, care se împletește cu destinul Palestinei.

Ca să ajungi în Bethlehem este simplu: sunt autobuze frecvente din Ierusalim către Bethlehem, drumul durează puțin și trece printr-un punct de control, dar autobuzul cu care am fost eu nu a oprit acolo la dus, ci doar la întoarcere, când ți se verifică din nou pașaportul. Atenție, dacă mergeți în Palestina trebuie să aveți pașaportul la voi și acel ”entry pass” pe care îl primești pe aeroport, pentru că sunt verificate ambele. Nu este interzis să mergi în Palestina și nu m-a întrebat nimeni când am intrat din nou în Israel de ce am fost acolo (m-au întrebat la aeroport, dar asta e altă poveste).

Biserica Nașterii Domnului

Autobuzul oprește în Bethlehem la vreo 1-2 km distanță de Biserica Nașterii Domnului, unde este, de fapt, și centrul orașului. În stația de autobuz își fac veacul mulți taximetriști care sperie turiștii cu informații de genul ”biserica e foarte departe, nu poți merge pe jos până acolo”. Fals, nu e deloc departe.

Eu aveam hartă și GPS pe telefon și deja căutam cea mai scurtă rută, când am observat două turiste intimidate de un taximetrist care le dădea aceste știri apocaliptice, despre cât de greu e să mergi pe jos prin Bethlehem, și m-am oferit să mergem împreună, pentru că știam pe unde trebuie să o luăm. De obicei nu mă amestec în combinațiile altora, dar de data asta am făcut-o, taximetristul mi-a trântit un ”Thank you very much!” zgomotos și m-am gândit că s-ar putea să am probleme la întoarcere, că tot de acolo urma să plec, dar nu a fost cazul.

Într-adevăr, trebuie să știi pe unde să o iei, dar o dată ce găsești străduța corectă, e suficient să mergi drept înainte până ajungi într-o piață mare. Doamnele erau din Germania, iar una dintre ele mai fusese în Bethlehem în tinerețe.

Acum, Bethlehem este un oraș majoritar arab, deși mai există și o comunitate creștină – în piața centrală se găsește atât biserica creștină, cât și o moschee. M-am oprit la un magazin arab și mi-am cumpărat o eșarfă palestiniană, era un pic răcoare și voiam să îmi acopăr umerii când intram în biserică.

Biserica Nașterii Domnului era în renovare, e o construcție ridicată pe locul peșterii în care se spune că s-a născut Isus. În afară de bazilica propriu zisă, mai există o mănăstire ortodoxă, una catolică și una armeană, la fel ca la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sub altar se găsește Peștera Nașterii Domnului, o mică grotă foarte aglomerată. Toată atmosfera de acolo, cu decoruri elaborate și pereți înveliți în mătase albastră cu stele uriașe, m-a dus cu gândul la… Crăciun 😊 Trebuie să fie minunat să îți petreci Crăciunul acolo, chiar în locul în care s-a născut Isus.

Grota Laptelui

Nu foarte departe de Biserica Nașterii Domnului, undeva sus pe un deal, se găsește Grota Laptelui (Milk Grotto), îngrijită de călugări franciscani. Este un loc mai liniștit și mai puțin aglomerat, unde am găsit un loc retras în care să mă odihnesc câteva minute.

În Palestina

Palestina are o istorie complexă, pe care e greu să o înțelegi dacă ești străin de problemele lor. În principiu există un stat palestinian, recunoscut de către 136 de membri United Nations, stat care include West Bank (unde este și Bethlehem), Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est. Aproximativ 11% din West Bank este controlat de Autoritățile Palestiniene (Zona A), o coaliție Israel-Palestina controlează Zona B (28% din teritoriu), iar restul (Zona C) este sub control israelian.

Bethlehem este în Zona A, alături de alte orașe precum Nablus, Jenin, Tulkarem, Qalqilya, Ramallah și Jericho. Cetățenii israelieni nu au voie să intre în Zona A, iar în Zona C, aflată sub control israelian, palestinienii nu au voie să își construiască case fără a avea un permis care e imposibil de obținut (pentru a-i descuraja să mai stea acolo). Fâșia de lângă Marea Moartă este în Zona C, controlată exclusiv de Israel.

Am ajuns în Bethlehem într-o zi de vineri, când arabii palestinieni țin o rugăciune specială afară, în piața centrală. Atmosfera era pașnică, deși erau multe afișe cu palestinieni deținuți politic, iar cu câteva zile mai devreme, pe 15 mai, avusese loc o manifestație în care forțele israeliene folosiseră gaze lacrimogene asupra demonstranților.

Demonstrația a avut loc pentru comemora Ziua Nakba (Ziua Catastrofei), care se referă la expulzarea, în 1948, a 750.000 de palestinieni din teritoriile lor, aceștia găsindu-și refugiu în taberele de refugiați din West Bank, Gaza sau țările din jur.

Ca o particularitate, prețurile din Bethlehem (și din Palestina, în general) sunt mult mai mici decât în Israel, așa că dacă vreți să faceți shopping, așteptați până ajungeți acolo. La plecare, înapoi în stația de autobuz, știrile false ale taximetriștilor au început să circule din nou: ”a început Sabatul, nu mai circulă nici un autobuz, dar pot să vă duc eu cu taxiul până la punctul de control, de acolo sunt multe mașini”.

Fals! Sabatul este sărbătorit de evrei, autobuzele erau ale arabilor, conduse de arabi. După vreo 15 minute de așteptare a sosit și autobuzul despre care ni se zicea că nu mai circulă în ziua aceea din cauza Sabatului, m-am urcat și am plecat înapoi spre Ierusalim.

Cum ajungi la Bethlehem

La Bethlehem se ajunge cu autobuzul 21, din autogara de lângă Poarta Damascului, Ierusalim, un bilet costă 7 NIS. Trebuie să aveți pașaportul la voi, împreună cu acel entry permit primit pe aeroport, ambele sunt verificate de către forțele israeliene de la punctul de control.

“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,“Bethlehem,

Lasă un comentariu