Bogatul Abu Dhabi face concurență Dubaiului cosmopolit, dar în loc să se bată pe cele mai înalte clădiri din lume, în Abu Dhabi și-a ales o direcție culturală interesantă: de la cea mai mare moschee din Emirate până la un celebru muzeu european – Louvre – care are acum o filială într-o țară arabă.
Chiar dacă nu vă interesează toate celelalte atracții din Abu Dhabi (sunt multe și mereu inventează ceva nou), mergeți să vedeți măcar moscheea: este SUPERBĂ și spun asta după ce am văzut destule moschei, mai vechi și mai noi de prin Orientul Mijlociu.
Sumar
Dubai – Abu Dhabi
Am plecat de dimineață cu autocarul din Dubai, sunt curse frecvente, iar drumul durează o oră și jumătate. Există și opțiunea de tur organizat, dar am preferat să am libertate de mișcare. Autocarul m-a lăsat în autogara centrală din Abu Dhabi, de unde știam că trebuie să iau un autobuz local până la moschee.
Ca o notă suplimentară: dacă în Dubai e mai simplu de călătorit cu transportul în comun pentru că e integrat cu Google Maps și afli rapid de mașină trebuie să iei, în Abu Dhabi nu este și m-am documentat pe site-ul firmei de transport local – au o hartă cu toate cursele și unde merg acestea. E mai dificil să îți faci un traseu așa, dar totul e în engleză și m-am descurcat: autobuzul 94 merge de la autogară la Marea Moschee, iar de acolo la Muzeul Louvre.
Ai nevoie de un card de transport (cel din Dubai nu este valabil), nu există bilete individuale: un card de transport costă 10 AED, iar o călătorie 2 AED. Era un singur automat de genul acesta în autogară și un nene care era paznic acolo îi ajuta pe toți turiștii străini să își cumpere cardul de transport.
Abu Dhabi este împrăștiat pe o suprafață mare și deși poți călători cu transportul public, pierzi mai mult timp așa. A durat o veșnicie să ajung la Marea Moschee, care e pe la marginea orașului, și am coborât cu o stație înainte pentru că voiam să fac fotografii de la distanță. Când am ajuns mai aproape mi s-a părut cam pustiu totul și chiar m-am întrebat (ha ha!) dacă nu cumva o fi închisă în ziua aia. Cât de mult aveam să mă înșel!
Ideea este că nimeni nu se ducea la moschee pe partea aceea a străzii, în afară de mine, evident. La una dintre porți un soldat mi-a făcut semn să nu mai fac fotografii, că nu aveam voie acolo (habar nu am de ce) și m-a îndrumat spre altă poartă unde era un nene cu o mașinuță ca acelea de pe terenurile de golf. M-am urcat în mașinuță și iată-mi plimbându-mă pe terenurile vaste ale moscheii, până într-o parcare ticsită cu autocare și oameni, pentru că era plin de vizitatori, firește.
Marea Moschee Șeic Zayed a fost gândită de la bun început ca un mare muzeu care urmează să primească mii de turiști zilnic. Au un pavilion de primire unde începe vizita și acolo trebuie să treci prin niște pași obligatorii: te înscrii la un dispozitiv digital (probabil pentru statisticile lor interne; eu am sărit pasul ăsta); primești o brățară de hârtie; stai la o coadă lungă și după ce treci prin mai multe culoare și urci câteva scări rulante, ajungi lângă moschee.
Ținuta decentă este obligatorie pentru femei și bărbați, iar femeile trebuie să aibă capul acoperit în preajma moscheii (în pavilionul de primire nu este obligatoriu); cei care sunt îmbrăcați prea sumar pot închiria niște robe maro cu glugă. Se verifică și bagajele, totul este foarte organizat – la numărul mare de vizitatori care vin acolo zilnic ar fi haos altfel.
Marea Moschee Șeic Zayed
La Marea Moschee Șeic Zayed totul este marmură albă cu intarsii de pietre semi-prețioase sub formă de flori și plante: curtea imensă îți ia ochii cu strălucirea și perfecțiunea sa. Un pont: turiștii sunt îndrumați spre stânga, unde este intrarea în moschee, dar dacă sunteți femeie puteți merge și în partea dreaptă, care e de regulă mai pustie – acolo este intrarea în camera de rugăciune a femeilor și pe culoarele care duc acolo poți face fotografii fără atâția oameni în jur.
Nu vă așteptați să puteți intra în interiorul moscheei. Este permis doar să arunci un ochi în interiorul ei de la mai multe uși care sunt deschise, dar accesul în interior nu este permis. Mulți vizitatori erau dezamăgiți de lucrul ăsta, dar de fapt nici nu prea ai ce vedea mai mult decât vezi din ușă: este un spațiu mare și gol, cu covoare pe jos și decorațiuni bogate. O dată terminată vizita nu ai altceva de făcut decât să pleci mai departe.
Lucruri utile: de la Dubai la Abu Dhabi se poate ajunge cu autocarele E100 (plecare din Al Ghubaiba Bus Station din Bur Dubai) și E101 (plecare de la Ibn Battuta Metro Station).
Eu am plecat de la Ibn Battuta – atenție că metroul nu circulă până la Ibn Battuta Metro Station, vreo două stații sunt închise până la mijlocul anului 2019, se construiește o nouă linie de metrou pentru Expo 2020. De la stația Jumeirah Lakes Towers există un shuttle gratuit care te duce la Ibn Battuta Metro Station, unde este și autogara.
Un bilet Dubai – Abu Dhabi costă 25 AED, dar e obligatoriu să ai NOL card; eu nu am avut, așa că a trebuit să cumpăr și un card NOL. Din autogară se ajunge la moschee cu autobuzul 94 care are stație chiar în complexul moscheii.
Muzeul Louvre din Abu Dhabi
În noiembrie 2017 a fost inaugurat Muzeul Louvre din Abu Dhabi, parte dintr-un contract încheiat între Abu Dhabi și guvernul francez. Louvre Abu Dhabi este pe Insula Saadiyat, un complex care va mai include un Muzeu Guggenheim și Muzeul Național Zayed.
Muzeul Louvre este în cu totul altă parte a orașului față de Marea Moschee, am mers peste o oră cu autobuzul de mi se lungiseră urechile. Fiind pe o insulă se vede orașul în depărtare, e o zonă mult mai liniștită în care te poți relaxa la final de zi.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 60 AED. La Muzeul Louvre se poate ajunge cu autobuzul 94, singurul care merge acolo.
Alte locuri din Abu Dhabi
Sunt mai multe atracții interesante în Abu Dhabi, printre care Ferrari World (cel mai înalt roller coaster din lume), Yas Waterworld și Insula Yas, Emirates Palace, tururi cu barca prin pădurea de mangrove, Observation Deck în Jumeirah at Etihad Towers, Qasr Al-Hosn, Spitalul pentru Șoimi, Cartierul Cultural Saadiyat, Heritage Village.
Cazarea este mai scumpă în Abu Dhabi, nu există hosteluri ca în Dubai, de aceea am ales ca Abu Dhabi să fie o excursie de o zi. Centrul orașului mi s-a părut mai puțin interesant ca în Dubai, probabil e mai fain să te plimbi pe Corniche, dar fiind iarnă și ziua destul de scurtă, nu am mai avut timp și pentru asta.
2 comentarii
Ce ai vazut intersant in “anexa” muzeului Luvru? Citisem undeva ca seicul a inchiriat exponate si picturi din toata lumea…
Cum altfel să le aducă acolo? Bani au…