Oltenița, capăt de drum

Oltenița, capăt de drum

by Anca @ 1001 călătorii
873 views

Oltenița e unul din orașele acelea în care, după ce cu greu strângi câteva atracții turistice minore, le găsești și pe alea închise în weekend. Orașul e la o oră și jumătate cu trenul de București, lângă granița cu Bulgaria și două mari cursuri de apă pe malul cărora nu te poți plimba. Centrul orașului, mic, cu două străzi principale care se intersectează, era mai degrabă pustiu duminica. Îți vine să te întrebi de ce ar locui cineva acolo? Dacă nu ai avut inspirația să evadezi în tinerețe, o dată cu facultatea, sunt slabe șanse să te mai poți desprinde după aceea.

Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, amenajat într-o clădire cândva frumoasă, acum dărăpănată, avea grilajul tras; programul e de luni până vineri până la ora 16, program de școlari, probabil printre singurii care merg acolo, turiștii având prostul obicei să se plimbe mai mult în weekend. Turnul de apă, renovat în 2015 pentru a găzdui expoziții și alte evenimente culturale, era și el închis. Casa Bărbulescu, aflată lângă muzeu, nu se poate vizita și nici prea multe informații despre ea nu erau disponibile, deși este monument istoric.

Pentru un oraș aflat la confluența a doua mari cursuri de apă – Dunărea și Argeșul, te-ai aștepta să existe o promenadă amenajată pe care să te poți plimba pe malul apei. Nu am găsit așa ceva. Am căutat drumul care duce la portul Oltenița și am găsit un drum izolat cu trotuare sparte, așa că mi-a pierit cheful de plimbare. Păcat, chiar voiam să văd Dunărea și Turtucaia de pe malul celălalt, dar e de mers în grup, nu de unul singur. Acum un an am încercat să aflu dacă există un feribot care să treacă în Bulgaria, nu mi-a răspuns nimeni niciodată.

După ce am luat masa la un restaurant libanez care vindea mâncăruri de orice fel, dar mai puțin libaneze, m-am întors la gară. Singurul tren care trece pe acolo este Transferoviarul care merge la gara Titan Sud, bifând toate haltele de pe drum (majoritatea în plin câmp). Nu se pot cumpăra bilete din gara Oltenița, doar din tren. Am avut noroc cu soarele ca de început de primăvară, a fost o zi faină pentru o plimbare.

Oltenita01.JPGOltenita02.JPGOltenita03.JPGOltenita04.JPGOltenita05.JPGOltenita06.JPGOltenita07.JPGOltenita08.JPGOltenita09.JPGOltenita10.JPGOltenita11.JPGOltenita12.JPGOltenita13.JPGOltenita14.JPGOltenita15.JPG

2 comentarii
2

2 comentarii

Cristina 21 februarie 2019 - 1:58 am

Acolo se ascunde secretul vieții veșnice, doară de acolo e Ion Iliescu :))

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 21 februarie 2019 - 8:12 am

Ah, da, uitasem de dumnealui 😀

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: