Nu am fost niciodată o amatoare de vacanțe petrecute pe plajă, am avut mereu convingerea că perioada concediilor este prea scurtă pentru toate lucrurile pe care aș vrea să le văd în această viață, însă dacă tot urma să merg în India, iar India e cunoscută pentru plajele sale din Goa, visam să petrec și acolo una-două zile pe plajă. Nu a fost să fie.
Panjim
Am fost în India în septembrie, undeva pe la coada sezonului ploios care dispare treptat întâi în nordul țării și mai lâncezește prin sud – ne-am întâlnit (eu și cu ploile torențiale) fix în Goa, când a plouat încontinuu timp de câteva zile. Norocul meu a fost că am avut cazarea în Panjim (Panaji), principalul oraș al regiunii, în ideea că voi vizita Old Goa, aflată la câțiva kilometri distanță – măcar m-am ales cu niște plimbări prin ploaia torențială, dacă nu altceva.
Goa a fost colonie portugheză până în anul 1961, iar lucrul ăsta se vede peste tot: de la numele străzilor pictate pe azulejo până la multitudinea de biserici catolice bogat ornamentate din Old Goa, dar și felurile de mâncare sau dulciurile.
Panjim are un aer decrepit, cu clădiri pe care mucegaiul se amestecă cu mușchiul verde și străduțe cu case vechi, dar încă frumoase, portuguese style – cartierul se numește Fontainhas, un alt nume păstrat de la portughezi. Am stat pe o astfel de străduță și mă simțeam de parcă eram undeva în Europa, în nici un caz în India.
Din Panjim se poate ajunge cu feribotul în alte locuri din zonă, dar am preferat să vizitez doar orașul, care e destul de măricel, și să testez mâncărurile locale: mult pește și fructe de mare, toate condimentate.
Probabil mâncarea din Goa mi-a plăcut cel mai mult dintre toate mâncărurile de pe subcontinentul indian, este mai simplă, fără sosuri grele și are cantitatea aceea de iuțeală care să te facă să îți dorești mai mult. Dacă ajungeți în Panjim încercați restaurantul Ritz Classic, mâncarea e bună și e plin de localnici – am mâncat acolo crab xec xec, foarte picant și bun.
O altă mâncare tipică regiunii este fish thali, care pe mine nu m-a atras și până la urmă în toată călătoria mea prin India nu am mâncat niciun fel de thali. Îmi mai amintesc cu plăcere de un ceai cu șofran cumpărat de la un butic care vindea doar ceaiuri – băieții de acolo l-au pregătit cu lapte și era atât de aromat și bun încât visez să îmi pregătesc și eu unul acasă.
Accesul și vizitarea: de la aeroportul se poate ajunge în Panjim cu autocarul luat din fața aeroportului, biletul a costat 100 rupii. Am ajuns în Panjim din Mumbai, cu avionul.
Old Goa
Old Goa sau Velha Goa este un oraș istoric, fostă capitală a coloniei portugheze din India. Orășelul e la câți kilometri distanță de Panjim și se ajunge acolo cu autobuzul local. Goa a fost singurul loc în care am ales transportul public local în detrimentul ricșelor sau taxiurilor, autogara principală era în Panjim și era destul de ușor să te plimbi de colo-colo cu autobuzul.
În Old Goa s-au păstrat foarte multe catedrale și biserici catolice care sunt acum monumente istorice. Majoritatea sunt încă în folosință, altele sunt doar o ruină și toate sunt concentrate în zona centrală și se pot vizita în câteva ore, maxim o zi.
La vizita mea acolo a plouat torențial, atât de tare încât la un moment dat a încetat să-mi mai pese, eram oricum udă ciuculete. La una dintre catedrale au și un muzeu arheologic, singurul întâlnit în India la care nu exista tarif separat pentru străini, intrarea a costat 10 rupii.
Îmi pare rău că nu am apucat să mă bucur de plajele lor, probabil singurele locuri din India în care vezi oameni făcând plajă și bălăcindu-se în mare, activități de care localnicii se feresc. Poate cu altă ocazie o să combin o vizită în Kerala cu o alta în Goa ca să-mi satisfac și pofta asta 😊
Accesul și vizitarea: în Old Goa se ajunge cu autobuzul din Panjim, biletul costă 12 rupii