Pentru români și probabil nu numai pentru ei, două lucruri sunt un pic mai scumpe în Amsterdam față de alte destinații europene: transportul până acolo și cazarea. În plus oamenii merg ca să petreacă, îți trebuie deci buget și pentru asta, se duc să bată muzeele, așa că trebuie bani și pentru asta, astfel că o vacanță acolo poate costa mult, în funcție de buzunarul fiecăruia. Dar nu disperați, de călătorit se poate și cu bani puțini, dacă vrei și ești dispus la niște sacrificii. Dacă nu – stai acasă.
Transportul
Nu există zboruri low-cost din București până la Amsterdam, există însă două variante ocolitoare: fie zbori în Bruxelles și de acolo iei autobuzul / trenul pentru un drum de vreo 3-4 ore, fie zbori până în Eindhoven și faci același lucru. Poți ieși mai ieftin, dar e obositor și pierzi destul de mult timp.
Sau poți zbura cu KLM sau Tarom – KLM are 3 curse zilnice directe, iar Tarom una și, credeți-mă, nu duc lipsă de mușterii, la întoarcere avionul KLM era fully booked: români, olandezi, mexicani și chinezi. Apropo de KLM, nu aveam nici cea mai vagă idee până acum că se poate zbura cu această companie în toate colțurile lumii, de la Seychelles până în adâncul Africii sau America de Sud, aproape că nu este aeroport internațional pe care să nu aterizeze.
Revenind, dacă vă luați biletul din timp puteți prinde un preț bun. Altfel, trebuie să țineți cont de faptul că Amsterdam este foarte aglomerat și solicitat vara, astfel că și prețurile biletelor sunt mari luate pe ultima sută de metri.
Schiphol
Am trăit toată viața cu impresia că numele acestui aeroport se pronunță Șiphol ca să constat că ”chi” și citește ”chi” și în olandeză, deci Schiphol cum se aude. Cu trenul se fac 20 de minute până în Amsterdam Centraal, biletul costă 4.2 Euro și sunt trenuri cam la fiecare 5-10 minute.
Trenurile
Prețurile la biletele de tren sunt comparabile cu cele din Franța, de exemplu, și fiind vorba de distanțe mici nu veți plăti foarte mult. Exemple: Amsterdam – Haga 10.7 Euro, Haga – Delft 2.7 Euro, Delft – Amsterdam 12 euro. Biletele se pot cumpăra fie de la automatele de bilete (atenție, se poate plăti doar cu cardul, nu și cash), fie de la casele de bilete; dacă nu – le cumperi online. La prețul afișat se mai achită 50 cenți în plus dacă nu ai nu știu ce card de-al lor, dar nu e o sumă exorbitantă.
Apropo, mi se confirmă încă o dată că numai în țările sărace sau nu foarte bogate există mania controlului: nici măcar o dată nu am văzut vreun controlor în vreun tren sau tramvai. În Delft o cam sfeclisem pentru că am găsit casa de bilete închisă (deh, oraș mic), iar de la bancomate nu puteam cumpăra cu cash. M-am urcat în tren cu ceva teamă, dar mă gândeam că se poate cumpăra biletul direct în tren, oricum nu aveam de ales. N-a venit însă nimeni să mă întrebe de sănătate tot drumul așa că asta e, n-am mai plătit nimic.
Amsterdam Centraal
Între 1 și 5 dimineața gara se închide și doar cei care au un bilet valid sunt lăsați să intre. Eu aveam, dar nu cred că am văzut zbiri mai vigilenți decât angajații căilor ferate olandeze, nu ți se permite accesul decât pe peron, unde, vă dați seama, este cam răcoare noaptea. Am înțeles că același lucru e și pe Schiphol – aeroportul e închis noaptea și doar cei cu bilet pot intra. Lucrul e un pic ciudat, aeroporturile și gările sunt aproape întotdeauna locuri deschise non-stop.
Cazarea
Prețurile sunt similare celor din Londra, adică mari, chiar și atunci când alegi să stai la un hostel: 30 și ceva de euro pentru o noapte într-un dormitor, ceva mai ieftin în ”provincie”. La hostelul din Scheveningen am plătit 20 de Euro, dar nu era central și nici în Amsterdam 😊
Mâncarea
Cașcaval, cașcaval și iarăși cașcaval 😊 Se poate și degusta, dacă nu vreți să vă luați o roată din aia acasă. Eu, pentru că nu îndrăznesc să mănânc prea multe atunci când călătoresc, mi-am luat niște avocado copt și cremos (nu verziturile tari care se vând pe la noi) care s-a dovedit a fi un aliment foarte bun și sățios. A, și în Central Station am găsit niște cartofi pai demențiali, mult mai buni decât ăia belgieni.
În concluzie, se poate călători și cu un buget mai modest în Olanda. Secretul e același, să faci toate rezervările din timp, să găsești cea mai bună ofertă de cazare și de transport sau, eventual, să câștigi biletul de avion la un concurs 😊
12 comentarii
Sustin ceea ce ai spus. Olanda e o tara scumpa, dar se poate calatori ieftin. 🙂
Eu am luat bilet la KLM din timp si am iesit la vreo 160 de euro.
Daca mergeti cu trenul insotiti de un olandez care are abonament, va poate lua el biletul cu 40% reducere, dar trebuie sa calatoreasca alaturi de voi.
Eu am intalnit controlori pe tren.
Hotel am gasit cu 45 de euro pe noapte cu mic dejun inclus, in apropiere de Muzeul Van Gogh, dar am rezervat cu mult timp inainte pe booking si l-am "pandit".
Mancare mai ieftina am gasit pe stradutele de langa Cazino, unde unele restaurante aveau oferte la pranz-7-10 euro meniul. Tot prin zona aceasta se gaseste si Australian, o ciocolaterie MI-NU-NA-TA! Mi-am lasat acolo o parte considerabila din buget 🙂
A, bun, inseamna ca s-au ascuns de mine controlorii in perioada aia 🙂 VertAnge, ciocolateriile sunt intotdeauna minunate 😛
Ceva amuzant. Am vrut sa ma cazez in centru, ca deh, de ce sa merg cu tramvai/metro pana la cazare. De obicei asa procedez. Doar ca aici n-am intuit ca hostelul e in cartierul rosu … surpriza. Oook, asta e si tot a fost 18e patul in dormitor, dar luat mai din timp. Nasol e ca nu puteai adormi de miros de marijuana si nici de veselia cumplita a cartierului rosu noaptea. Bonus am prins ziua reginei, aia de tot Amsterdamul e portocaliu. Asa nebuneala, mai rar. Si cand intrebam la turist info, ce putem face in afara de asta, ca nu vrem sa stam in multime, ni s-a raspuns: vreti sa fiti aici! Oook si am plecat in gradina zoologica, un loc linistit si numai potrivit sa fugi din aglomeratie.
Liliana, cazare in cartierul rosu – asta da experienta 🙂 Eu am tot umblat dupa ferestrele alea indecente, dar n-am gasit decat una singura, cu un iepuras roz care se giugiulea cu un nene, era un fel de petrecere si afara, pe strada, in dreptul ferestrei statea alt tip cu un trepied si filma / poza. Da' stiu sigur ca eram in locul corect, ca era o nebunie pe strada.
cu un plan bun şi cu puţină voinţă, orice oraş poate fi vizitat cu un buget redus. chiar şi cele din Olanda. eu am ajuns în Amsterdam via Bruxelles cu un zbor low cost rezervat cu câteva luni în avans iar în ceea ce priveşte cazarea, atunci când se poate, aleg hostelurile. I like to keep it light. 🙂
Narcisa, am citit si despre calatoria voastra, initial asta era si planul meu – via Bruxelles, concursul KLM a picat exact la fix 🙂 De la o vreme eu numai la hosteluri stau, altfel nu mi-as permite sa calatoresc atat de des.
Apropo de aeroporturi deschise noaptea nici Beauveau din Paris nu e, la 11 seara te dau afara!
Alicee, la 11 noaptea?! Cred ca am fost o singura data pe Beauvais, dar sa inchizi aeroportul mi se pare de-a dreptul o cruzime.
Noaptea e animata zona, ziua e cam pustiu. Mie mi-a placut ce ziceau intr-un pliant: daca se intampla ceva, nu va fie rusine sa spuneti unde sunteti (cartierul rosu), toata lumea stie de ce ati ajuns acolo :))
Liliana, da' poate oamenii merg sa filozofeze acolo, nu? 😛
Cred ca toate aeroporturile se inchid noaptea. Am dormit o noapte la Munchen c-am pierdut legatura si de pe la 0 pana la 5 nu erau decat turisti adormiti si 2-3 de la curatenie.
Iar in Amsterdam, exista tramvaie care au bariere, si ca sa iesi trebuie sa lipesti ticketul (magnetic) de un cititor. Altfel nu poti iesi din tramvai. N-am mai vazut asa ceva nicaieri.
Tot legat de transport, in Lyon aveau niste usi glisante la metrou (cam la 1,2m inaltime), si totusi peste tot erau panouri cum ca 11% din calatori nu platesc biletul. Eu cred ca teoria ta pica :P.
PS: Amsterdam e mult mai scump daca parchezi masina, cam 5E/ora, cel mai rentabil sa parchezi in P+R unde-ti dadeau si-un bilet/pasager (doar one-way, dar puteai cere bilet de tren/tramvai).
Mihai, teoria mea poate sa pice linistita 🙂 Oricum nu ma gandeam la tari ca Franta, ci mai degraba ca Elvetia… In Franta, Belgia, Italia, Spania sunt controlori peste tot. Usi din acelea glisante la metrou am vazut in mai multe tari, cele mai naspa sunt cele care iti cer biletul si la iesire – daca esti un turist pentru prima data in tara respectiva si tocmai ai aruncat biletul, ai cam incurcat-o ca trebuie sa il cumperi din nou.
Dar aeroporturile sa stii ca nu se inchid in sensul de a-si inchide portile, eu la asta ma refeream, nu ca se inchid magazinele. Chiar daca sunt cei de la curatenie si turisti, usile sunt deschise si poate intra oricine, pe cand la Beauvais Alicee zice ca au inchis usile.