Ohrid, un lac cât o mare

Ohrid, un lac cât o mare

by Anca @ 1001 călătorii
1508 views

În Macedonia, dacă vrei să vizitezi un singur loc, alegi Ohridul – se spune că e printre cele mai bătrâne și adânci lacuri din Europa, iar apele sale liniștite sunt tăiate în două de granița cu Albania. Acolo, în orășelul omonim de pe malul lacului, mi-am petrecut ultimele două zile de vacanță.

Atmosfera e una dulce-provincială: pe promenada lacului oamenii (mai toți macedoneni, destul de puțini turiști străini) făceau plajă chiar acolo, pe băncuțele înșirate pe mal sau se bălăceau în apă. Ohridul nu prea are plaje – este una la câțiva kilometri depărtare, la Sveti Naum, dar în orașul Ohrid, dacă e musai să faci plajă și baie, te mulțumești cu ce găsești.

La apusul soarelui, când cerul e mai lăptos și umbrele mai lungi, te-ai putea crede cu ușurință la mare – nu se zărește deloc țărmul albanez, doar stuful des și ici-colo câte o barcă rătăcită ce pare că s-a contopit cu apa. Pescarii vânează turiști să îi plimbe o oră, două, în jur, în timp ce populația orașului se plimbă agale prin centrul pietonal.

Ohridul e foarte frumos – dacă aveți ocazia, mergeți să îl vedeți și neapărat căutați drumul spre Biserica Sfântului Ioan Kaneo. S-a întâmplat așa: pe fiecare carte poștală din Ohrid vedeam o biserică din piatră pe un vârf de stâncă, având marea în spate. Crezusem tot timpul că este Mănăstirea Sveti Naum, dar iată că după vizita acolo m-am lămurit că nu e ea. Apoi, într-o zi, plimbându-mă prin centrul vechi m-am luat după niște oameni, am ajuns pe un drum cu chiparoși ce urca pe malul lacului și apoi în cel mai frumos loc din tot Ohridul: Biserica Sfântului Ioan Kaneo.

Sunt minunate priveliștile de acolo, stâncile din lac de pe care lumea se aruncă în apă, bărcuțele colorate pitite lângă țărm, biserica veche din piatră (construită înainte de 1447), apoi, din nou, drumul ce șerpuiește și mai sus și te conduce la Fortăreața din Ohrid, proaspăt renovată, de unde se zărește tot orașul.

Orașul vechi, labirintic și cocoțat pe deal, e perfect pentru plimbări sau cumpărături, orașul nou este liniștit și nu foarte mare, așa că Ohridul e perfect pentru un sejur de odihnă. În plus cazarea este ieftină și abundentă într-un oraș care supraviețuiește din turism – din păcate Macedonia (singura țară care s-a desprins de fosta Iugoslavie fără război) este o țară săracă, în care salariile sunt foarte mici, cum aveam să aflu de la una din doamnele care lucrau la pensiune.

Dacă o călătorie trebuie să se încheie neapărat, atunci Ohridul e un loc foarte bun în care să prinzi putere înainte de a te întoarce acasă. Când soarele apune e suficient să te sui pe digul din port și să privești în zare – undeva acolo se țese o nouă poveste, o altă dorință, un viitor drum.

De vizitat: Biserica Sfântului Ioan Kaneo, Biserica Sfânta Sofia, Fortificațiile din Ohrid (intrarea 30 denari), Vechiul Bazar.

Cum se ajunge acolo: cu microbuzul din Skopje, drumul durează 3 ½ ore și costă 450 / 500 denari (7.40 / 8.20 Euro).

Ohrid01.JPGOhrid02.JPGOhrid03.JPGOhrid04.JPGOhrid05.JPGOhrid06.JPGOhrid07.JPGOhrid08.JPGOhrid09.JPGOhrid10.JPGOhrid11.JPGOhrid12.JPGOhrid13.JPGOhrid14.JPGOhrid15.JPGOhrid16.JPGOhrid17.JPGOhrid18.JPGOhrid19.JPGOhrid20.JPG

10 comentarii
0

10 comentarii

Dudian 23 noiembrie 2012 - 5:40 pm

Si pentru mine Ohrid e un loc magic. Si poate putin mai frumos decat biserica Jovan Kaneo este micul cartier pescaresc Kaneo, cu ale sale barcute uitate pe strazi si pe plaja, cu casele vechi atingandu-si fruntile si cu salciile plangatoare de un verde crud contrastand cu duritatea si fermitatea stancilor ce se pravalesc in lac.

Răspunde
Traveling Hawk 1 februarie 2013 - 8:29 pm

Kaneo e intr-adevar un lc cu privelisti frumoase asupra lacului. Acolo jos, in stanga, bisericii, se afla si o plaja micuta, cu mai putin nisip si mai multe pietre, cu un mic restaurant si muzica buna.

Am fost in Ohrid de doua ori si am locuit in cetate, chiar vis-a-vis de fortareata, deasupra teatrului. Orasul e destul de ieftin si se gasesc multe locuri de cazare. Vara ti s eofera camere la particulari, cum era pe vremuri la noi, la mare (poate e si acum?!).

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 2 februarie 2013 - 10:37 am

Da, eu am stat la unul din particularii astia cu “camere” 🙂 E o atmosfera linistita, mi-a placut Ohridul.

Răspunde
Anonymous 9 august 2013 - 4:29 pm

Este fabulous. Si eu sunt indragostita de Ohrid si am de gand ca si anul acesta sa poposesc acolo macar 2 zile. Este incredibila istoria prezenta la fiecare pas in jurul tau. Este un loc mirific. Va sfatuiesc sa vizitati satul de pe apa, sau manastirea Sf. Naum, cetatea, amfiteatrul, vechea fabrica de hartie din centrul orasului istoric, nenumaratele biserici si moschee. Pentru acest an mi-au ramas de vazut orasul Struga, despre care am citit ca este la fel de impresionant, si Parcul National Galicica. Cazare gasiti peste tot si foarte ieftina. Pe mine m-a acostat la semafor un domn care ne-a oferit un apartament de 2 camere chiar la intrarea in orasul vechi, pentru care am platit 20 euro/noapte(pentru 4 persoane)si am avut si parcare asigurata pentru masina.
In concluzie va sfatuiesc sa nu ratati o vizita in Ohrid! Este nemaipomenit!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 21 august 2013 - 2:16 pm

In Struga nu am fost, poate alta data… 🙂

Răspunde
danailie2004 10 decembrie 2013 - 12:00 pm

Alta enamorada de Ohrid aici! 😀 Intr-un an am fost de 4 ori, cate o data pentru fiecare anotimp, si parca tot ma mai trage ata sa ma mai duc!
O singura mentiune la articol, ca pentru plaja nu e nevoie sa te duci pana la Sveti Naum (30km) departare cu masina. Ohridul se continua in dreapta, pe malul lacului, cu Sveti Stefan, unde gasiti o salba de hoteluri si plaje mai mari si mai mici.
Si mai zicea cineva de Struga. Am fost, e simpatic, dar complet diferit, nici pe aproape fata de Ohrid. Are, intr-adevar, varsarea Crni Drim-ului in lac, o promenada pe malul raului, un centru dragut si halva buna, dar cand am fost eu era o atmosfera sumbra, posomorata, cumva. E posibil sa fi fost doar o parere de-a mea, dar nu m-am simtit deloc confortabil acolo.
PS: Perle v-ati luat? 😛

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 decembrie 2013 - 12:10 pm

Nu mi-am luat perle 🙂 Multumesc pentru completari, am stat cateva zile acolo, dar parca nu suficient…

Răspunde
necula mihai 22 octombrie 2014 - 12:34 am

de serpii din apa nu a zis nimeni nimic

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 22 octombrie 2014 - 11:26 am

Ce e cu ei?

Răspunde
necula mihai 22 octombrie 2014 - 5:09 pm

este plin lacul cu serpi de apa

stiu ca nu musca dar nu am intrat in apa din cauza lor

la fel e si in partea albaneza

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: