O sâmbătă de februarie la Vălenii de Munte

O sâmbătă de februarie la Vălenii de Munte

by Anca @ 1001 călătorii
1452 views

Casa Memorială „Nicolae Iorga”

Vălenii de Munte, un mic orășel din apropiere de Ploiești, are câteva locuri faine de vizitat într-o excursie de o zi din București: primul și cel mai important este Casa Memorială „Nicolae Iorga”, casa în care savantul român a trăit timp de 40 de ani și în care a locuit cu a doua sa soție, Ecaterina, care i-a fost colaboratoare de-a lungul vieții. Cu Ecaterina a avut 7 copii, de la prima soție a mai avut 4, dar numele de Iorga nu s-a păstrat, băieții neavând urmași. Istoricul Andrei Pippidi este nepotul lui Nicolae Iorga și mai sunt câțiva nepoți prin Italia, care au fost în vizită la Vălenii de Munte vara trecută.

Nicolae Iorga a locuit la Vălenii de Munte până la cutremurul din 1940 care a afectat casa și din cauza căruia s-a mutat, temporar, la Sinaia. Era la locuința din Sinaia când a fost informat de un grup de legionari că trebuie să meargă la București, a fost dus în Pădurea Strejnic și împușcat cu nouă gloanțe. Soția lui, Ecaterina, a mai trăit un an după moartea soțului.

Casa este foarte frumoasă, cu o pasarelă care exista și pe vremea lui Iorga și care unea locuința familiei de bucătărie și sala de mese. S-a păstrat și o parte din mobila originală, mobilă din paltin făcută la comandă la Câmpulung Moldovenesc – sunt folosite culorile tricolorului pe lângă auriul discret la lemnului. Câteva tablouri sunt pictate de una dintre fiice, iar altele sunt cadouri de la prieteni apropiați. Sunt și câteva icoane foarte frumoase. În fostele camere ale copiilor și în sala de mese nu s-a mai păstrat mobila originală, sunt organizate diverse expoziții permanente sau temporare. La vară înțeleg că vor avea o expoziție de păpuși în costume tradiționale.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 16 lei, taxa foto este exorbitantă ca la majoritatea muzeelor din județul Prahova (25 lei / obiect sau 50 lei / sală). În exterior se pot face poze fără taxă.

ValeniiDeMunte02.JPGValeniiDeMunte03.JPGValeniiDeMunte04.JPGValeniiDeMunte05.JPGValeniiDeMunte06.JPGValeniiDeMunte07.JPGValeniiDeMunte08.JPGValeniiDeMunte09.JPGValeniiDeMunte10.JPG

Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului

Muzeul se găsește în sediul clădirii anexe a “Școlii de misionare”, școală înființată de Nicolae Iorga în 1922.

ValeniiDeMunte11.JPGValeniiDeMunte12.JPG

Zi de târg

În centrul orașului se găsește piața, cel mai animat loc într-o zi de sâmbătă.

ValeniiDeMunte13.JPGValeniiDeMunte14.JPGValeniiDeMunte15.JPGValeniiDeMunte16.JPGValeniiDeMunte17.JPGValeniiDeMunte18.JPGValeniiDeMunte19.JPGValeniiDeMunte20.JPG

Biserica Nica Filip

În apropiere de Muzeul Natura Văii Teleajenului se găsește o biserică de zid acoperită cu șindrilă datând din 1808. Eu am găsit-o închisă și n-am putut s-o vizitez și în interior.

ValeniiDeMunte21.JPGValeniiDeMunte22.JPG

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Chiar în centrul urbei e o altă biserică ce se remarcă prin poarta de lemn frumos sculptată – biserica a fost ctitorită în 1680 de Hagi Stoian Clucerul, pe vremea domniei lui Șerban Cantacuzino, și a fost refăcută de mai multe ori. Fiind construită pe un dâmb cu depozite de sare în subsol, a fost grav afectată de cutremure, precum cele din 1940 și 1977.

ValeniiDeMunte23.JPGValeniiDeMunte24.JPG

Cu trenul la Vălenii de Munte

La Vălenii de Munte ajunge și linia de cale ferată, dar din București trebuie să schimbi trenul în Ploiești. Gara pare abandonată.

ValeniiDeMunte25.JPGValeniiDeMunte26.JPG

Biserica Sfântul Spiridon Berevoiești

Ceva mai departe de centrul orașului și celelalte obiective turistice este o altă biserică veche – Biserica Sfântul Spiridon Berevoiești – conform studiilor istoricului Nicolae Iorga crucea de piatră din vecinătatea bisericii, datată din 1726, reprezintă dovada existenței bisericii încă din secolul 18. Micuța bisericuță e mutilată de construcțiile moderne – o clădire în construcție ridicată chiar lângă turnul de lemn, zeci de cabluri care atârnă de un stâlp, ba chiar și ceea ce pare să fi fost un suport pentru panouri publicitare.

ValeniiDeMunte27.JPG

Casele din Vălenii de Munte

Plimbându-te pe străzile din Vălenii de Munte mai dai peste câteva case frumoase, în stil românesc, cu elemente de decor din lemn sculptat.

ValeniiDeMunte01.JPGValeniiDeMunte28.JPGValeniiDeMunte29.JPG

Cimitirul

Dacă tot era în apropiere de autogară și mai aveam timp la dispoziție, m-am dus până la cimitir atrasă de o postare pe net despre crucile foarte vechi care s-ar găsi acolo. Probabil era vorba de alt cimitir, acesta e unul nou și n-am găsit decât o singură cruce care părea foarte veche.

ValeniiDeMunte30.JPGValeniiDeMunte31.JPGValeniiDeMunte32.JPG

Lucruri utile

Din București se poate ajunge la Vălenii de Munte cu trenul (schimbare în Ploiești) sau cu autocarul. Un bilet cu autocarul costă 17 lei, la dus cursa a durat nesfârșit de mult, 2 ore și 45 de minute și cu o grămadă de opriri în București, la întoarcere cred că a fost altă companie, am ajuns în capitală într-o oră și jumătate.

Am mai fost la Vălenii de Munte în primăvara lui 2017, când am vizitat și alte locuri din zonă. Dacă vă opriți în Ploiești puteți vizita fabulosul Muzeu al Ceasului.

0 comentariu
2

Leave a Comment

O să îți placă și: