Acasă » Nouă locuri din Brazilia la care să visezi toată iarna

Nouă locuri din Brazilia la care să visezi toată iarna

by Anca

E ianuarie, a început încă un an, temperaturile se strâng în jurul lui zero grade și euforia lui 2020 pare că a trecut deja. Ei bine, și?… Toarnă-ți un pahar de vin, dă drumul la muzică (playlistul ăsta pe care îl ascult obsesiv de câteva săptămâni sau orice altceva) și visează. La ce?! La ce vrei tu! Și mai bine de atât, intră pe Skyscanner, alege la destinație Everywhere și vezi ce destinație îți iese în cale. Mie mi-a ieșit Brazilia și a fost cel mai bun leac pentru iarna asta, unul din care o să mă hrănesc până la vara următoare. Sau până la destinația următoare. Ori până în viața următoare.

São Paulo

Se spune despre São Paulo că este cel mai mare oraș din America de Sud și unul din cele mai mari din lume. I-am spus unui brazilian (Ulysses, pe care l-am învățat cum se spune ”mulțumesc” în română și alte expresii utile în eventualitatea unei vizite în România) că São Paulo mi se pare un oraș european, dar adevărul e că acolo fiind, pe Avenida Paulista, mi-am amintit mai degrabă de niște orașe canadiene: bulevarde lungi și clădiri business, mai degrabă funcțional decât estetic. Dar São Paulo e mai mult decât atât: știați că au o stradă care se numește Rua da Consolação? Consolação! Nici nu știți ce frumos sună asta într-o zi de vară în care mergi câțiva kilometri pe jos pe Rua da Consolação fără niciun plan anume. Pentru că, din când în când, îți permiți luxul ăsta, să nu ai niciun plan. Pentru mine ăsta e un motiv suficient ca să bat încă o dată drumul până acolo (12 ½ ore din Istanbul, dar ce contează…)

Brazilia02.jpg

Cascada Iguazu

După Niagara de acum doi ani, a venit și rândul lui Iguazu din America de Sud. Eu am fost doar pe partea braziliană (cascada se poate vizita și pe partea argentiniană, care e mai puțin spectaculoasă), am luat o barcă care ne-a aruncat de-a dreptul într-o cascadă mai micuță, am văzut coati, tucano și un caiman pe malul râului și, evident, cascadele. Chiar lângă intrarea în parcul național era granița cu Argentina. Argentina! Aș fi putut să mă prefac că trec granița doar o secundă ca să văd cum e pe partea cealaltă, dar mai aștept un pic pentru tango, ghețari și pinguini 😊

Brazilia03.jpg

Brasilia

În anii ’80 arhitectul Oscar Niemeyer a creat cele mai moderne clădiri pentru ceea ce urma să devină capitala Braziliei. E ca un loc de joacă pentru fotografi, nu ai cum să te plictisești acolo, printre atâtea forme neașteptate și reinventate – de exemplu clădirea ca un cort de mai jos este catedrala orașului.

Brazilia04.jpgBrazilia05.jpg

Manaus

Nordul mai sărac are și el perlele sale răsfirate prin junglă, ca Teatro Amazonas, dar și alte clădiri care și-au păstrat frumusețea un pic passé.

Brazilia06.jpg

Amazonul

Nu știam la ce să mă aștept de la întâlnirea cu Amazonul, așa că atunci când am avut ocazia să înot în Rio Negro lângă niște delfini roz n-am stat foarte mult pe gânduri. Brazilia înseamnă și întâlnirea cu multe animale pe care nu suntem obișnuiți să le vedem în mediul lor natural: am văzut maimuțe de diverse feluri, delfini, fluturi uriași și păsări ciudate și colorate. Aici mai jos e locul în care Rio Negro se unește cu Amazonul pentru a forma un singur fluviu, unul imens.

Brazilia07.jpg

Rio de Janeiro

Auzisem povești despre cât de periculos este Rio și mă gândeam cu ceva anxietate la sosirea mea acolo. În schimb am descoperit cel mai frumos oraș din lume (aparent mai sunt candidați pentru titlul ăsta, așa că mai vedem), am colindat străzile într-o stare de continuă fascinație și am ajuns încă o dată la concluzia că experiențele altora nu sunt neapărat relevante pentru ce urmează să trăiesc eu într-un loc (valabil și viceversa). În Santa Tereza, cel mai boem și cool cartier din Rio, un brazilian le-a zis celor care îl însoțeau, cu evidentă mândrie: ”This is my city!” și l-am invidiat un pic, orașul meu nu era atât de fabulos ca al lui, însă puteam povesti și eu mai departe: ”This is Rio! Mergeți să-l vedeți, e absolut minunat!”

Brazilia08.jpgBrazilia09.jpg

Ilha Grande

Ultima săptămână am dedicat-o plajelor, nu doar celor din Rio, dar și celor din împrejurimi. Ilha Grande e o insulă muito linda la sud de Rio: plaje spectaculoase, nisip fin, mult verde. Pe Praia do Aventureiro am intrat în apă și totul în jur era ireal de perfect, de la cer, plajă, apă – unul din momentele acelea pe care nu le poți fotografia sau filma, trăiesc doar în tine.

Brazilia10.jpg

Paraty

Paraty are un centru istoric colorat, cu case cu ușile și ferestrele vopsite în cele mai vii și mai diferite culori. E un orășel plin de viață (și de turiști), atât de frumos încât mi-am făcut o tonă de selfies lângă fiecare ușă colorată și fiecare colț încărcat de flori și verdeață. În Paraty dulciurile se vând la colț de stradă în niște cutii gigantice în formă de pian, poți asculta cântecele indienilor veniți acolo ca să câștige un ban, iar după ploaie vezi mici crabi ieșind și ascunzându-se între pietrele de caldarâm. Viața nu e întotdeauna bună cu toți dintre noi, dar e frumoasă în mare parte, mai frumoasă decât am crede deseori.

Brazilia11.jpg

Trindade

O ultimă plajă la început de ianuarie m-a găsit în Trindade, pe Praia de Fora, explorând stâncile gigantice din capătul plajei și privind valurile agitate, uriașe, de care nu îndrăznea nimeni să se apropie. M-am simțit acolo ca la începutul lumii, când totul era sălbatic și virgin, deși câțiva kilometri mai departe plaja era ticsită cu turiști. Am pierdut o oră doar uitându-mă la valurile care se spărgeau de țărm, mereu și mereu, și m-am gândit la Solaris.

Brazilia12.jpg

* * *

Încă nu ați pus Brazilia pe lista de dorințe? Așteptați momentul potrivit, viața potrivită, banii potriviți, partenerul potrivit? Bun și așa… Eu vreau să ajung acolo și de carnaval (”carnavau” în pronunție corectă) și până atunci poate învăț și puțină portugheză – cea mai delicioasă, erotică limbă, în care fiecare cuvânt sună a poezie, din aia bună, care te mângâie pentru toate iernile lungi și grele…

S-ar putea să îți placă și

2 comentarii

Crina ianuarie 12, 2020 - 4:57 PM

Felicitari pentru blog, este printre preferatele mele. M-ai facut sa visez la Brazilia.

Reply
Anca ianuarie 12, 2020 - 4:59 PM

Mulțumesc! 🤗

Reply

Leave a Comment