New York, cât am așteptat să fiu aici!

New York

După viața pe plaje, îmi lipsise viața într-un oraș mare, energia unei metropole, diversitatea urbană, străzile și gălăgia lor, până și mersul cu trenul. New York! Trebuia să fie în 2020, în luna martie: cea mai fericită zi dinainte de pandemie a fost când am luat viza de SUA. Câteva săptămâni mai târziu, aflam cu neîncredere că Trump a închis granițele. Pentru scurt timp, mă gândeam… A trebuit să treacă un an și jumătate ca să ajung la New York, dar până la urmă am făcut-o.

Din Aruba în New York

După două săptămâni în Aruba, am luat avionul spre New York via Fort Lauderdale: ce atâta plajă și workation în Caraibe, când într-o altă parte a lumii sunt zgârie-nori?

Aruba e un loc ciudat, are legături cu Europa, dar dolarul american e aproape monedă națională. Sunt mulți turiști americani și am descoperit uluită că, dacă pleci din Aruba spre State, granița cu SUA este acolo, pe aeroportul din Aruba!

După controlul pașapoartelor și controlul de securitate „arubanez”, am ajuns la US Border and Customs și la al doilea control de securitate. Intrarea în SUA se face în Aruba, după care zborul e tratat ca unul domestic: la sosirea în Fort Lauderdale și New York nu a mai fost absolut nicio verificare.

Newark nu este New York

A fost un pic confuz să aflu că Newark nu este New York și nici New Jersey nu este New York, ele fiind atât de apropiate, o zonă metropolitană imensă, pe care o străbați cu trenul.

Nici n-am realizat cât de mult îmi lipsiseră trenurile în acel an! De la luna petrecută în Berlin și, ceva mai târziu, cea din Maroc, nu mă mai urcasem într-un tren: America de Sud și America Centrală înseamnă aproape exclusiv autobuze și avioane.

Zgârie-nori, cea mai frumoasă gară din America și Bryant Park au fost locurile din prima zi: New York e o metropolă, dar e una cu istorie și o mulțime de bijuterii arhitecturale. Prima zi în New York a fost scurtă: am fost atât de obosită încât a trebuit să mă retrag repede în Chelsea, unde am stat câteva nopți.

New York e un oraș scump, dacă vrei să stai în Manhattan trebuie să te pregătești să plătești mult sau să mai reduci din pretenții. Am ales un hostel și o cameră pe care ar fi trebuit să o împart cu o altă fată, dar până la urmă nu s-a mai cazat nimeni și am stat singură.

Mereu e așa de cald în New York în septembrie? l-am întrebat pe tipul de la recepție. Plecasem din Aruba de la 31°C și ajunsesem în New York la 31°C, nu-mi venea să cred ce cald era.

New YorkNew YorkNew YorkNew York

Cu feribotul spre Staten Island

Unul dintre cele mai faine lucruri pe care le poți face în oraș e să iei South Ferry spre Staten Island și înapoi. Feribotul trece pe lângă Statuia Libertății, New York: timp de jumătate de oră ai panorama întregului oraș în fața ochilor.

Călătoria e gratuită și te poți plimba cât vrei, dar de fiecare dată trebuie să cobori din ferry și să iei înapoi alt vas, nu poți rămâne pe aceeași navă.

New YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew York

Brooklyn Bridge

Manhattan se poate vizita și pe jos, așa că de la South Ferry am luat-o spre Brooklyn Bridge, o minunăție arhitectonică! Pista pietonală e pe mijlocul podului și ai niște priveliști frumoase de acolo, mai ales spre finalul zilei, când lumina e aurie.

Plin de lume, oameni pe bicicletă, turiști care își fac poze, am prins chiar și o ședință foto pentru o revistă de modă.

New YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew York

Top of the Rock

Într-un oraș ridicat pe verticală sunt multe turnuri din care poți admira orașul de sus. M-am interesat ce zic alții care le-au vizitat pe toate și, până la urmă, am ales observatorul din Rockefeller Center, Top of the Rock.

E cel mai mic dintre toate, dar are cea mai bună poziționare: poți vedea atât Central Park, cât și Empire State Building și Statuia Libertății.

Biletul costă 41 USD și, în perioada aceea, nu se putea vizita decât dacă puteai dovedi că erai vaccinat împotriva Covid și aveai un document de identitate. În New York, rata vaccinării era de 70% și intrase în vigoare o lege federală care permitea activități indoor (sală de fitness, masa la restaurant etc.) doar celor vaccinați.

New YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew York

Central Park

De la Rockefeller Center până în Central Park nu e mult, așa că restul zilei l-am petrecut acolo. Parcul e imens și plin de veverițe care se urcă pe bancă să vadă ce mănânci bun. M-am uitat la un meci de baseball între amatori, dar mă depășește acest joc, nu am înțeles nimic.

New YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew York

Chelsea

Am stat în Chelsea, Lower Manhattan, dar n-am apucat să vizitez mai bine zona decât în ultima zi. Vessel, o construcție futuristă interesantă, era închis (se pare că s-au sinucis oameni aruncându-se de la ultimul nivel și nu mai permiteau accesul), dar am descoperit High Line, o fostă pasarelă transformată în zonă pietonală suspendată, plină de plante.

New YorkNew YorkNew YorkNew YorkNew York

World Trade Center Memorial

Memorialul de la World Trade Center e un loc cu multă încărcătură emoțională: nu-mi pot imagina cum a fost acolo acum 20 de ani, într-o zonă atât de aglomerată, cu zgârie-nori.

New York e un loc atât de multicultural și divers, cu oameni din toate colțurile lumii: te duci la un magazin să-ți iei un suc și afli că vânzătorul e din Yemen, un cumpărător are origini africane, altul e hispanic, iar tu ești din România și așa e tot orașul.

New YorkNew YorkNew York

New York, obiective turistice

Mi-a plăcut mult New York, aș fi vrut să fi stat mai mult, să vizitez muzee și Bronxul sau Coney Island, să fac cumpărături (ah…), să mă opresc la o cafea în cele mai faine locuri din oraș și să mă plimb prin librării sau biblioteci.

Alte obiective turistice în New York: Empire State Building, faimos pentru priveliștile sale de pe platforma de observație, Metropolitan Museum of Art (The Met), unul dintre cele mai mari și impresionante muzee de artă din lume, Museum of Modern Art (MoMA), renumit pentru colecțiile sale de artă modernă, și American Museum of Natural History, spectaculos pentru dioramele sale și fosilele de dinozauri.

Poți vizita și Guggenheim Museum, un muzeu de artă cu o arhitectură unică, The Edge, un observator cu podea de sticlă la mare înălțime, One World Observatory, situat în clădirea construită pe locul fostului World Trade Center, sau Fifth Avenue și St. Patrick’s Cathedral.

Grand Central Terminal, nu doar o gară, ci și un simbol al arhitecturii, Wall Street cu celebrul Charging Bull, Chinatown și Little Italy, pline de restaurante și cultură autentică, Washington Square Park, un loc preferat de studenți și artiști, și Roosevelt Island, accesibilă printr-un tramvai aerian cu priveliști superbe, sunt și ele de luat în calcul.

Alte locuri sunt Coney Island, pentru parcul de distracții și hotdogii săi, Bronx Zoo, una dintre cele mai mari grădini zoologice din lume, New York Botanical Garden, o oază verde în mijlocul orașului, și The Cloisters, un muzeu medieval spectaculos, Brooklyn Botanic Garden, Dumbo, un cartier artistic cu priveliști frumoase spre Manhattan, Prospect Park, un parc întins din Brooklyn.

Pe listă mai sunt și Radio City Music Hall, celebrul teatru de spectacole, Madison Square Garden, arena unde au loc concerte și meciuri, Broadway, renumit pentru teatrele și musicalurile sale, și New York Public Library, una dintre cele mai frumoase biblioteci istorice din lume.

Bilete avion București New York

Am intrat de trei ori în State venind dinspre America de Sud sau America de Nord și, de fiecare dată, a fost ușor, interdicția pentru zona Schengen neafectându-mă în 2021.

Majoritatea zborurilor din București sunt cu escală, un zbor București – New York durează aproximativ 10-11 ore. Dacă ai o escală, durata totală poate varia între 12 și 20+ ore.

Cazare ieftină în New York: am stat la Chelsea International Hostel, 3 nopți de cazare au costat 700 de lei. Chelsea e în Lower Manhattan, aproape de Flatiron Building. Cazarea în Manhattan e destul de costisitoare.

Transportul public e excelent și e integrat cu Google Maps, așa că e foarte ușor să afli cum să ajungi dintr-o parte în alta. Vremea: neobișnuit de caldă pentru mijlocul lui septembrie.

Ce am vizitat în Statele Unite ale Americii

Publicat de Anca

Călătoresc în cele mai frumoase locuri din lume și lucrez de la distanță în același timp. Scriu despre călătorii solo pe mai multe continente, despre călătorii pe cont propriu, dar și despre workation, un stil de viață de nomad digital care îmi permite să trăiesc în orice țară îmi doresc.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *