Nairobi, Kenya Nairobi, Kenya

Nairobi: patru locuri cu mult verde și-un exces de frumos

Locuri de vizitat în și pe lângă Nairobi, pentru o experiență mai răsfățată în capitala kenyană: Karen Blixen Museum, Karen Blixen Coffee Garden and Cottages, Kiambethu Tea Farm și Karura Forest.

Două săptămâni și jumătate în Nairobi

Am ajuns în Nairobi din Seychelles și, după ce am terminat un safari de cinci zile, m-am întors în metropola kenyană pentru o ședere mai lungă. Inițial am rezervat un apartament în Kilimani, o zonă mai bună din Nairobi, cu zone verzi și complexuri de locuințe confortabile.

Însă internetul s-a dovedit foarte slab și după o noapte acolo a trebuit să caut iute ceva ca să pot lucra remote fără să aștept minute în șir să se încarce o pagină. M-am mutat mai central, într-un studio care arăta mai bine în fotografii decât în realitate, dar cu internet rapid și o gazdă foarte promptă.

Am stat într-un bloc de șapte etaje cu o piscină la ultimul etaj (n-am folosit-o niciodată), pază la intrare și…bidon cu apă filtrată în apartament, ceea ce a fost minunat! În Africa nu bei apă de la robinet, mai ales că o știre recentă anunța câteva cazuri de holeră în Harare, Zimbabwe.

Karen Blixen Museum

Am citit cartea Out of Africa, am văzut și filmul, așa că prima mea vizită a fost la Karen Blixen Museum, casa în care scriitoarea a locuit și în care s-au filmat și scene din film.

Karen Blixen e o daneză care s-a măritat cu vărul ei, el a avut niște idei proaste de business și a și înșelat-o, ea a trăit cu Denys Finch Hatton care a murit într-un accident aviatic, apoi ea a declarat faliment și s-a întors în Danemarca.

Soții Blixen plănuiau să cultive cafea lângă Nairobi, dar terenul nu e bun pentru așa ceva, au investit o grămadă de bani degeaba până când familia lui Karen a refuzat să mai finanțeze proiectul. În instalația de uscat cafea de pe vremuri și-a făcut casă un tree hyrax, un animăluț rudă cu rock hyrax pe care i-am întâlnit la Hell’s Gate.

Cum ajungi la Karen Blixen Museum

Karen Blixen Museum nu e în interiorul orașului Nairobi, ci la periferie, în zona care acum se numește chiar Karen, cu proprietăți mari și grădini generoase. Am ajuns acolo cu Uber și tot cu Uber m-am întors din zonă, așa că nu ai nevoie de ceva organizat pentru a vizita muzeul.

Biletul de intrare costă 1200 KES (8 USD) și ce e important de știut e că biletul se cumpără doar online. Nu cash, nu cu cardul la POS! Se pare că turiștii nu știu asta, căci eram mai multe persoane la intrare, chinuindu-ne să trecem prin procesul ăsta de cumpărare a biletului.

Trebuie să fii înregistrat pe eCitizen (eu eram, acolo am aplicat și pentru viză), apoi să completezi formularul, apoi să plătești online cu cardul. Revolut a dat eroare, doar cardul BT a funcționat. Biletele se cumpără pe acest site și e mai bine să îl cumpărați în avans, fără stres. La Karen Blixen Museum au și WiFi, dacă nu aveți internet mobil în Kenya.

Fiecare vizitator, fie că e o persoană sau un grup, primește un ghid propriu. Ghidul meu a fost unul bun, mi-a povestit o mulțime de lucruri despre Karen Blixen și a fost impresionat că am citit și cartea 😀 Costul ghidului e inclus în bilet, dar câțiva dolari bacșiș sunt bine primiți.

Nairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, Kenya

Karen Blixen Coffee Garden and Cottages

La 900 de metri de muzeu este Karen Blixen Coffee Garden and Cottages, un restaurant cu o grădină splendidă și camere de închiriat. Am făcut drumul de la muzeu până acolo pe jos, Karen e o zonă în care te poți plimba fără grijă. La un moment dat s-a oprit un motociclist și s-a oferit să mă ducă acolo, dar deja eram foarte aproape.

Karen Blixen Coffee Garden arată grozav! Am luat prânzul acolo și apoi m-am învârtit prin grădină pentru fotografii, au un Jacaranda foarte frumos (Jacaranda e un copac care face flori mov, l-am întâlnit în Israel, Australia, dar și în Kenya), iar în sala principală se țin diverse festivități.

E un loc elegant cu servicii bune, îl recomand pentru o experiență diferită în Nairobi. Cu o săptămână înainte fusese ziua mea, fără vreun meniu special atunci, așa că m-am răsfățat la Karen Blixen Coffee Garden and Cottages.

Cum ajungi la Karen Blixen Coffee Garden and Cottages

La Karen Blixen Coffee Garden and Cottages poți ajunge cu un Uber din Nairobi. Deși e ambele locații sunt la ceva distanță de centru, am plătit 2000 KES (13 USD) pentru dus-întors.

Nairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, Kenya

Kiambethu Tea Farm

Kiambethu Tea Farm: verde cât cuprinde, dealuri și mici păduri ancestrale, maimuțe colobus, mâncare cu legume din grădina de veggie, peisaje verzi ca în Toscana! Nu așa îți imaginezi Africa!

Am aflat de Kiambethu Tea Farm de pe Viator, căutând o excursie din Nairobi care să nu presupună un drum de câteva ore, ca un safari în Parcul Amboseli, la care am renunțat din acest motiv.

Kiambethu Tea Farm părea drăguț, intrarea acolo avea inclusă și masa de prânz și explicații despre ceai, părea o alegere bună pentru o zi de weekend. În schimb, mi-a depășit așteptările! Dealurile astea de lângă Nairobi sunt ireal de frumoase, verde peste tot, peisaje parcă desenate de un artist, o viață rurală liniștită, cu drumuri de țară pe care te poți plimba în siguranță chiar și singură.

Cel mai complicat a fost să găsesc transport până la fermă. Teoretic poți ajunge cu Uber, dar dacă șoferul nu te așteaptă, ai încurcat-o, nu vine nimeni să te ia. Cei care se duc acolo ajung cu un tur organizat și șoferii așteaptă în parcare de dimineața până după ora 3 PM.

Am cumpărat un tur de pe Viator care includea doar transportul până acolo, iar la fermă am plătit separat pachetul lor turistic. Cei de la agenție probabil nu știau că turul la ferma de ceai începe la ora 11, nu la 9 dimineața, și deși inițial părea o problemă (gazda de la fermă a fost agitată când a văzut că am ajuns așa devreme), pentru mine s-a dovedit ideal!

Am avut două ore doar pentru mine ca să mă plimb într-o parte și-n alta și după ce am văzut unde sunt, am fost în al nouălea cer! Toate dealurile de lângă Kiambethu Tea Farm sunt cultivate cu ceai, sunt cărări pe care te poți plimba, iar priveliștea e de vis, nu exagerez!

Unul din câinii de la fermă m-a adoptat imediat și s-a plimbat cu mine toată dimineața. După ce m-am plimbat două ore, a început turul oficial și au mai venit alți turiști, gazda zicea de 50 de oameni cu tot cu șoferii.

Fiona, proprietara fermei, e de origine britanică, dar a trăit toată viața în Kenya și a moștenit afacerea familiei, deși nu voia asta și nu știa nimic despre ceai. Bunicul ei a fost un pionier în regiune, a plantat câteva semințe de ceai primite din India, nici el nu știa nimic despre ceai, venise de tânăr în Kenya, pe vremea aia îți încercai norocul în tot felul de locuri îndepărtate.

Acum, Fiona ține tururi la plantația de ceai, te invită în casa ei cu fotografii vechi și îți povestește vreo două ore despre cultura ceaiului în Kenya. Kiambethu Tea Farm e mult redusă ca suprafață, urmașii bunicului nu au fost interesați de ceai, așa că la un moment dat terenul a fost în mare parte vândut unui kenyan.

În Kenya nu prea mai există mari plantații de ceai, sunt mici cooperative ale localnicilor, iar industria ceaiului e destul de complicată, nu bănuiam că e atâta bătaie de cap cu frunzele de ceai.

Înainte de masa de prânz s-a organizat o plimbare oficială în pădurea ancestrală prin care deja trecusem și m-am întâlnit cu o americancă mai în vârstă, micuță și agilă, cu care m-am plimbat iar pe dealuri, ea practic gonind în fața mea. Copiii ei trăiau în Kenya și a trebuit să recunoaștem amândouă că dealurile acelea verzi de lângă Nairobi arătau ca în Toscana, nicidecum cum îți imaginezi Africa.

Vizita la Kiambethu Tea Farm s-a încheiat cu o masă de prânz pe care am luat-o în grădină, cu mâncare pregătită cu legume din propria grădină de veggies. La final, a venit momentul în care maimuțele colobus au primit și ele banane – maimuțele astea sunt probabil cele mai frumoase dintre toate speciile de monkeys, au o coamă albă și o coadă cu fire albe lungi.

Cum vizitezi Kiambethu Tea Farm

Poți ajunge la Kiambethu Tea Farm cu transport propriu sau cu un tur de pe Viator, unele includ doar transportul, altele și biletul de intrare.

Am cumpărat doar transportul, a costat 80 USD și șoferul care m-a luat dimineața de la hotel a stat acolo toată ziua. Am citit în recenzii că unele agenții nu sunt foarte serioase, eu am fost cu UST Kenya și totul a fost în regulă.

Intrarea la Kiambethu Tea Farm a costat 4200 KES (28 USD) și poți plăti cu cardul la fermă. Recomand să plătiți pachetul când ajungeți acolo – online, acest tur costă 45 USD, e posibil ca în ziua vizitei mele să fi fost mai mulți turiști cu un pachet negociat, altfel nu îmi explic de ce pe site-ul lor apare alt preț.

La Kiambethu Tea Farm nu se țin tururi decât patru zile pe săptămână, verificați înainte să nu fie închis, eu am fost în weekend. Tururile la fermă încep la 11 AM și se termină pe la 3-3.30 PM. Dacă vreți să vă plimbați mai mult pe dealurile din jur, mergeți acolo de dimineață ca să aveți măcar 1-2 ore pentru hoinăreală, merită!

Nairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, Kenya

Karura Forest

Karura Forest e alt loc fain din Nairobi: are trasee, o cascadă, terenuri de sport și o cafenea – The River Café. Pădurea e păzită și plătești intrare, așa că te plimbi în siguranță, deși ești la doi pași de centrul orașului. E plin de străini și localnici acolo, câini de companie și…noroi roșu, care îți pătează sandalele.

Sunt mai multe trasee de drumeție care duc la o cascadă și poate m-aș fi plimbat mai mult dacă nu era atâta noroi peste tot. Plouase în timpul nopții, iar aleile sunt de pământ, dar pământ african lipicios și roșu care a devenit repede neplăcut.

După plimbare, am luat masa de prânz la The River Café, era plin de străini și acolo, mulți cu câini de companie. Mâncarea e decentă, dar nu extraordinară, așa că după prânz am chemat un Uber și am plecat.

Cum ajungi la Karura Forest

Intrarea la Karura Forest costă 600 KES pentru străini (4 USD). Pădurea e păzită și e înconjurată de un gard pentru mai multă siguranță, așa că vezi mulți străini care fac jogging sau se plimbă cu familia. Am văzut și un animal ierbivor mic, dar nu sunt multe animale acolo.

La Karura Forest poți merge cu un Uber din centrul Nairobi. Sunt mai multe intrări în pădure, dar șoferul meu nu le cunoștea și ne-am plimbat pe la mai multe intrări până l-a lămurit un paznic. La plecare, pentru că era ceva distanță între cafenea și intrarea păzită, am mers pe jos până acolo și abia după aceea am chemat un Uber, dar cred că pot intra și în complex.

Nairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, KenyaNairobi, Kenya

Cazare în Nairobi

Am stat într-un Airbnb în Nairobi, pentru 12 nopți într-un studio propriu am plătit 268 USD. Emeli Hotel e lângă Muzeul Național din Nairobi și a fost foarte convenabil să iau Uber de /până acolo, e ușor de găsit.

La sosirea în Kenya am stat într-un hotel lângă aeroport, Kozi Suites Nairobi Airport – două nopți au costat 42.5 USD. A fost bine și acolo.

Magazine și cafenele

Nairobi e un oraș cu contraste, sunt cartiere elegante, ca Westlands și Kilimani, în care stau mulți expați, și zone sărace, în care e aglomerație și praf. Nu e un oraș în care să ieși la pas în centru pentru o plimbare, cel mai probabil te duci în mall-uri, în care găsești de toate, iar la intrarea acolo se face un control ca la aeroport și se uită și în geantă sau rucsac.

Mall-urile frecventate mai des de străini sunt Westgate și Sarit Centre, ambele au un hipermarket Carrefour cu de toate, magazine cu branduri cunoscute ca Miniso, LC Waikiki sau Mango. Prețurile în Kenya nu mi se par foarte diferite de cele din Europa de Vest, mai ales dacă vrei produse de calitate sau de import.

Pentru cafenele, există Artcaffé cu servire bună și cafea premium, au și WiFi acolo și am mai lucrat de câteva ori, când mă săturam să stau doar în casă. Am avut SIM card de la Safaricom (10GB) și un eSIM de la Airalo.

Nu am găsit ceva demn de fotografiat în centrul Nairobi, într-o zi am ajuns în zona centrală mai veche și m-am panicat când am văzut aglomerația de acolo: zeci de autobuze vechi care dădeau peste tine, oameni care vindeau haine vechi pe marginea drumului, aglomerație pe trotuar. Am mers pe jos vreun kilometru ca să ies de acolo, dacă așteptam un Uber cred că stăteam vreo două ore.

Nairobi, KenyaNairobi, Kenya

Siguranță

Nairobi a văzut câteva atacuri teroriste, dar e un oraș în care poți călători fără probleme, dacă ai grijă de tine. Am fost un pic angoasată de gândul unei șederi acolo, dar a fost mult mai bine decât mă așteptam eu.

Pentru transport am mers peste tot cu Uber, e foarte ieftin și convenabil în Kenya, pentru un drum până la un supermarket la 1-2 kilometri plăteam 5-6 lei.

Clădirile sunt în general păzite și au garduri, fie ghimpate, fie electrificate, cu cât e o zonă în care stau mai mulți străini, cu atât securitatea e mai bună.

Ca femeie albă care a călătorit singură, n-am avut probleme nicăieri. Kenyenii nici nu se uită la tine, cum mă temeam eu de acasă, că voi atrage atenția prea mult. Localnicii sunt foarte amabili, există supermarketuri bine aprovizionate, toată lumea vorbește engleza, care a una din limbile oficiale în Kenya, așa că a fost o călătorie ușoară, care se poate face ușor pe cont propriu.

Alte locuri din Nairobi

Nairobi are și un parc național – Nairobi National Park, așa că poți face un safari de o zi chiar în capitală, dacă nu ai timp pentru Masai Mara. Mai sunt Giraffe Centre, David Sheldrick Wildlife Trust pentru elefanți, Kenyatta International Conference Centre pentru a vedea orașul de sus, Ngong Hills, unde e înmormântat Denys Finch Hatton, și muzee ca Nairobi National Museum și Railway Museum. Se fac și tururi organizate într-o favelă kenyană, dar sărăcie vezi oricum și fără o vizită acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *