Muzeul „Victor Babeș” Muzeul „Victor Babeș”

Muzeul ”Victor Babeș” & Cartierul Capitalelor

O vizită la Muzeul „Victor Babeș”, ca pauză într-o zi de lucrat de la distanță, dar dintr-o cafenea? De ce nu? Am petrecut jumătate de zi în Cartierul Capitalelor, între o cafenea cozy, un muzeu și străzi cu glicină înflorită.

AM PM Specialty Coffee

Vineri, o zi fără call-uri online la job, dar în care trebuia să mă ocup de niște proiecte mai creative, pentru care nu-mi găseam deloc inspirația. Spre prânz mi-am luat laptopul și am tulit-o spre Piața Victoriei. Aveam în plan de vreo două săptămâni să trec pe la AM PM Specialty Coffee, o cafenea nou deschisă în București, soră a celei din Sibiu.

Au un spațiu micuț, cochet, cu mese afară și un colț instagramabil în interior, cafea bună și brownies, plus muzică și gazde primitoare. La final am primit și-o invitație la un festival al cafelei din București, la care am de gând să dau o fugă.

AM PM Specialty Coffee e pe Strada Paris 7A, la mică distanță de Piața Victoriei. Am fost acolo prin platforma Pluria, cafenele din rețea au un meniu inclus în abonament. Dacă mergeți pe cont propriu plătiți voi consumația.

În București sunt multe cafenele din care puteți lucra remote, din fericire Bucureștiul bate Clujul la capitolul ăsta (dacă ați ratat știrea, la Cluj multe cafenele nu îți permit să deschizi laptopul în spațiul lor, zic ei ca să te protejeze de o viață prea stresantă, lol).

Muzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor Babeș

Muzeul „Victor Babeș”

Muzeul „Victor Babeș” e un muzeu mic din capitală, dar a fost o vizită reconfortantă în universul medicului și bacteriologului român Victor Babeș. Casa a aparținut fiului său și conține piese de mobilier aparținând familiei și alte memorabilia.

Muzeul este găzduit într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, situată în partea de nord a capitalei. Sunt doar câteva încăperi, dar muzeul are o colecție dedicată operei științifice a lui Victor Babeș, ca primele ediții ale lucrărilor sale celebre, precum „Les bactéries et leur rôle dans l’étiologie, l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses” (1885).

Muzeul are și un ghid care lipsea la vizita mea, am auzit că prezentarea dânsei e mai interesantă decât o vizită pe cont propriu.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 13 lei, poți face fotografii fără bliț. Muzeul „Victor Babeș” e pe strada Andrei Mureșanu, nr. 14A.

Muzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor Babeș

Cartierul Capitalelor

Cartierul Capitalelor e zona de lângă Piața Victoriei cu străzi cu nume de capitală, ca Paris sau Ankara. E o zonă cochetă, cu multe ambasade și vile frumoase, dar și câteva muzee pe care le poți vizita acolo, ca Muzeul „Zambaccian”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și Muzeul de Artă Recentă.

Am trecut prin mica piață în care e Statuia Monseniorului Vladimir Ghika și prin parcul Parcul Khalil Gibran, pe lângă Atelier Florens, o casă decorată haios și colorat, și ciorchini de glicină (Wisteria), care decorează multe case pe acolo.

Muzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor BabeșMuzeul Victor Babeș

Alte muzee din București

Bucureștiul are câteva zeci de muzee, unele puțin cunoscute și inedite:

Prin București: Muzeul Hărților și Cartierul Capitalelor
Un muzeu fabulos: Muzeul Recordurilor Româneşti
Muzeul de Artă Recentă din București
Acasă la Bacovia într-o zi tristă de februarie
Pe strada Mărțișor, în vizită la Zdreanță
Primăvara la Muzeul de Artă Veche Apuseană
Muzeul Colecțiilor de Artă, o surpriză plăcută
Muzee din București: Casa Storck
Un muzeu, o catedrală și-un dragon albastru
Muzeul Minovici: la Vila cu clopoței
Am vizitat casa lui Ceaușescu
Mai terminați cu fotografiatul interzis în muzee, înapoiaților!
A fost o zi frumoasă în care să trăiești
Muzeul Satului: Namaste și costume coreene
Palatul Parlamentului: un milion de metri cubi de marmură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *