Încă de la vizita mea la Muzeul de Artă Apuseană am fost cu ochii pe muzeul de alături, cunoscut și sub numele de ”Vila cu clopoței”: Muzeul de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici.
Casa a aparținut lui Nicolae Minovici, un pionier al medicinei legale în România și unchiul lui Dumitru Minovici, proprietarul casei în stil Tudor de alături. Aflând că muzeul a fost redeschis după doi ani de renovări m-am grăbit să dau o fugă acolo – mai bine nu mă grăbeam, pentru că:
- Scopul vizitei mele acolo, adică terasa cu clopoței, nu a putut fi atins, pentru că scara care duce la clopoței (îngustă și extreeem de periculoasă pentru cei șase vizitatori, câți am fost, concomitent, ieri) nu a primit, încă, aviz ISU.
- Grădina este un șantier năpădit de buruieni. Apreciez că au făcut niște alei urâțele pe care te poți plimba, iar în jurul unor stâlpi s-au plantat o grămadă de crăițe, dar se vede de la o poștă că s-au grăbit cu redeschiderea muzeului care nu e încă gata. Un paznic binevoitor a ținut să mă informeze că în luna august se va aduce niște… gazon în grădină, așa că nu mi-e foarte clar ce fel de grădină va fi.
- Sălile muzeului sunt mai mult goale, iar ca să-i acopere goliciunea unele săli au pe pereți fotografii cu…renovarea muzeului. Mobila veche este în continuare într-un depozit, va fi adusă înapoi la muzeu în șase luni – un an.
- În urma renovării clădirea arată curată, modernă și lipsită de orice personalitate. Fântâna și banca din ciment (?) din grădină arată a ceva ieftin și prost – ce s-o fi întâmplat cu originalele care apar în fotografiile vechi?
Ce mai e de văzut:
- Obiecte de ceramică foarte frumoase, dintre care cel mai mult mi-a plăcut ceramica de Troița, care se făcea într-un atelier bucureștean.
- Într-una din săli am văzut o idee de decorare simplu de realizat: de tavan au fost prinse mai multe farfurii de lut, pictate, care aveau o gaură în mijloc prin care trecea firul pentru bec. Farfuriile, mici și mari, decorau astfel tavanul, în loc să fie înșirate pe-un perete.
- În muzeu sunt expuse fotografii de acum un secol, uitându-te la ele realizezi ce puține elemente s-au păstrat – a fost o frumusețe de casă, plină cu obiecte alese, locuită de oameni care s-au autodepășit.
- Muzeul este un pic ”creepy”, cu fotografii de la morgă și cu Minovici încercând un experiment în care s-a spânzurat. Tot acolo puteți admira instrumentele cu care făcea autopsii și câteva fotografii cu tatuaje de demult.
Sper ca la următoarea vizită să găsesc o adevărată grădină, să pot admira mobila veche și să pot asculta celebrii clopoței. Poate prin toamnă, așa…
Lucruri utile: biletul de intrare costă 5 lei, taxa foto pentru interior este 15 lei.