Muzeul Hărților, București Muzeul Hărților, București

Prin București: Muzeul Hărților și Cartierul Capitalelor

Chiar în centrul capitalei, pornind de la clădirea urâtă a Guvernului, e un cartier cochet cu vile frumoase și străzi cu nume de capitală. Sunt și câteva muzee acolo, ca Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Zambaccian și Casa Memorială Dr. Victor Babeş, și mici parcuri și piațete, ca Parcul Khalil Gibran și Piața Monseniorul Vladimir Ghika. Ca să le descoperi trebuie să o iei la pas pe tot felul de străzi lăturalnice și să le lași purtat mai degrabă de curiozitate decât de Google Maps.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Un muzeu cu hărți vechi, unele realizate de mari geografi ca Münster, Mercator şi Ortelius, cea mai veche hartă fiind de prin secolul XVI, dar și cu hărți mai noi, despre București și alte orașe și regiuni din țară și din Europa. La parter este o expoziție temporară de bijuterie contemporană, „Mapping Beauty”, expoziție care se închide azi.

Pentru că au programe și jocuri pentru copii, muzeul e vizitat și de cei mici și de părinții lor, dar am văzut și oameni pasionați care studiau hărțile cu lupa. Mi-a plăcut că muzeul se promovează bine și pe rețelele sociale și e prietenos cu vizitatorii.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 10 lei, se pot face fotografii gratuit (fără blitz); accesul este gratuit în fiecare ultimă miercuri din lună

Accesul și vizitarea: str. Londra nr.39, București. Program: miercuri – duminica: 10.00 – 18.00, luni și marți este închis (website)

Muzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, București

Cartierul Capitalelor

Hoinărind pe străzile din jur am descoperit locuri pe care nu le văzusem niciodată: majoritatea vilelor sunt din prima jumătate a secolului XX, în stiluri diferite, dar care pun accent pe estetic și mai puțin pe funcțional. La final am ajuns în Piața Monseniorul Vladimir Ghika unde e o mică biserică catolică – Biserica Franceză Sacré Coeur; în afară de o doamnă în vârstă și de mine, nu mai era nimeni acolo.

Vladimir Ghika a înființat spitalul și sanatoriul Sf. Vincenţiu de Paul, astăzi Institutul de endocrinologie „C.I. Parhon”, primul spital gratuit din România. A fost închis la Jilava și s-a stins din viață acolo – dacă vizitați Fortul 13 Jilava (se poate vizita cu un tur organizat), puteți vedea și celula în care a fost închis Monseniorul Ghika, o cămăruță mică și întunecată.

Muzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, BucureștiMuzeul Hărților, București

* * *

Fotografii realizate cu Sony RX100 IV, un compact deștept și foarte mic cu care e o plăcere să te plimbi, nici nu simți că îl ai la tine. Urmăriți-i pe cei de la HubPhoto pentru ateliere gratuite de fotografie și caravane foto la care puteți testa aparatură la care în mod normal nu ați avea acces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *