Muzeul Golești Muzeul Golești

Muzeul Golești și Vila Florica de lângă Pitești

O excursie de o zi care se poate face ușor cu plecare din București, chiar și pentru cei care nu au mașină, este traseul București – Muzeul în aer liber de la Golești – Vila Florica Brătianu – Pitești – București. L-am ales special pentru zilele astea de primăvară pentru că la Golești au și un muzeu în aer liber unde e plin de pomi înfloriți, e o bucurie să îl vizitezi acum.

Muzeul Golești

Dimineața am luat trenul de 7.30 spre Pitești și pe la 9 și ceva eram în gara din Golești. Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești e la vreo 500 de metri de gară, m-am bucurat că am ajuns de dimineață pentru că mai târziu a sosit un autocar cu turiști și nu aș mai fi avut tot conacul doar pentru mine.

Muzeul a fost restaurat acum doi ani și de atunci a tot crescut numărul de vizitatori, ceea ce e de înțeles, e minunat acolo: conacul, parcul, muzeul în aer liber, țarcul cu ponei și cai și toți pomii aceia înfloriți de care nu mă mai săturam.

La Golești se găsește prima școală din Țara Românească – „Școala slobodă obștească”, înființată de Dinicu Golescu. Alături este turnul în care a fost închis Tudor Vladimirescu în ultimele zile de viață, în timp ce peste drum este biserica Sfânta Treime a curții Goleștilor pe care eu am găsit-o închisă, e deschisă doar dimineața devreme, pentru slujbă.

Casa Goleștilor a fost construită în 1640 și a avut musafiri faimoși ca Paul de Alep sau Carol I care a poposit la Golești la sosirea sa în țară. Printre piesele care s-au păstrat și sunt expuse la Golești sunt tronul lui Carol I și biroul lui, adus de la Viena. Sunt multe nume cunoscute pe care le regăsești la Golești, ca niște piese de puzzle pe care le credeam disparate, dar nu sunt deloc așa.

Muzeul Satului este mai mare decât mă așteptam, au gospodării din toate zonele țării, iar în capăt este țarcul cailor. Sunt și ponei prietenoși pe acolo, dar am văzut și câteva vaci și oi cu miei. Mi-a plăcut mult la Golești, o să mai merg și altădată.

Muzeul Golești: Strada Banul Radu Golescu, Nr. 1, Golești, județul Argeș
Accesul și vizitarea: la Golești se poate ajunge cu trenul din București, muzeul e la mică distanță de gară. Biletul de intrare costă 7 lei, iar taxa foto pentru aparate foto (nu și pentru telefoane) este 30 de lei.

Muzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul GolestiMuzeul Golesti

Vila Florica Brătianu

La câțiva kilometri de Golești, în Ștefănești, se găsește Vila Florica a Brătienilor. Planul meu era să merg pe jos până acolo, sunt doar câțiva kilometri, dar până la urmă m-a dus cu mașina un domn care se plimba cu nepoțica și îi vorbea acesteia doar în franceză. Vila Florica a fost casa Brătienilor, numită după Florica, fetița lor care a murit la 3 ani.

Actualmente centru cultural, casa a fost mai puțin norocoasă ca a Goleștilor. Brătianu a fost un mare iubitor de cărți, avea vreo trei biblioteci în casă și multe cărți valoroase, dar nu s-a mai păstrat nici una – în anii ’40, după naționalizarea casei, localnicii au ars toate cărțile. Nici mobilă nu s-a păstrat la fel de multă, se remarcă însă biblioteca suspendată construită pentru copiii familiei – pe mine m-a dus cu gândul la Hogwarts 🙂

Spuneam că Vila Florica este acum centru cultural, dar în sat toată lumea o știe de Vila Florica. Vilă Florica oferă și cazare, dar trebuie să te adresezi Consiliului Județean, nu se pot face rezervări online. Sus pe deal e un ansamblu statuar ”La vulturi”, iar jos, lângă poartă este uzină electrică, acum închisă, unde pe vremuri exista și un observator astronomic.

După vizitarea vilei am coborât la fosta fermă, acum abandonată. Poarta de la intrare nu era încuiată și m-am strecurat înăuntru. Clădirea e într-o stare avansată de degradare, e mizerie peste tot, dar încă se mai observă frumusețea vechii clădirii, cu un mic bazin în centrul curții. Nu m-am aventurat foarte departe, dar am urcat scara năpădită de iederă uscată și am văzut că în camere a fost smulsă până și dușumeaua.

Tot în apropiere este și capela familiei. Alături de aceasta a apărut un schit de măicuțe care au grijă și de capelă. Inițial am găsit capela închisă, dar a venit o măicuță să o deschidă, eram mai mulți vizitatori pe acolo. La subsol sunt înmormântați mai mulți membri ai familiei Brătianu.

Vila Florica: Str. Aleea Stațiunii, nr. 37, Ștefănești, județul Argeș
Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 6.5 lei. De la Ștefănești sunt curse regulate cu maxi-taxi spre Pitești, imediat cum cobori de la Vila Florica, la dreapta, se găsește stația. Biletul costă 2 lei.

Vila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica BrătianuVila Florica Brătianu

Pitești

Deși inițial voiam să vizitez și Piteștiul – ruinele închisorii, Muzeul de Artă și Parcul Trivale, până la urmă am renunțat la idee și am luat trenul spre casă. Culmea e că din tot ce am zărit prin Pitești cel mai mult mi-a plăcut gara – nouă, modernă, luminoasă.

Am zărit și câteva case monument istoric de pe care se desprindea tencuiala, erau multe anunțuri cu ”Aveți grijă, cad bucăți de tencuială” de parcă tot orașul se dezintegra. Nu m-am putut abține să nu compar Piteștiul cu Craiova, un oraș mult mai mare, e drept, dar care arată foarte bine.

Alte obiective turistice de lângă Pitești: Conacul boierilor Budișteanu din Budeasa Mare, Mânăstirea Vieroși, Cula Racoviţă din Mioveni, Mănăstirea Cotmeana.

PiteștiPitești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *