Muzeul Ceasului, Ploiești Muzeul Ceasului, Ploiești

…tic-tac: Muzeul Ceasului și Casa de Târgoveț din Ploiești

Declar deschis sezonul pentru plimbări de weekend: un pic mai târziu anul ăsta, încă mai sunt grămezi murdare de zăpadă ici și colo, dar azi am văzut primii muguri de flori, tocmai au pocnit, așa că lucrurile merg bine. Am fost la Ploiești pentru că de ceva vreme îmi tot propun să ajung acolo: e aproape de București, sunt multe trenuri până acolo și sunt destule locuri interesante de vizitat.

Muzeul Ceasului

Auzisem că Muzeul Ceasului e interesant, dar mi-a depășit așteptările: e splendid! Musai să îl vizitați, merită un drum până la Ploiești doar pentru asta. Știați că fondatorul muzeului a ținut acolo primul revelion din Ploiești? Oare ce făceau oamenii înainte de a se inventa revelionul? Se uitau la ceas? Sunt și niște ceasuri cu cuc pe acolo și am fost martor la ieșirea cucului la ora 13: este foarte timid, și-a făcut apariția o dată, scurt, și asta a fost tot 🙁

Adresa: Strada Nicolae Simache 1, Ploiești.
Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 8 lei, taxa foto este 25 lei.

Muzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, Ploiești

Casa de târgoveț

Un alt muzeu la care merită să vă opriți e Casa de târgoveț. A fost casa lui Ivan Hagi Prodan, e micuță și cu multe influențe orientale. La intrare are un sacnasiu – o încăpere cu divane, narghilele și pipe în care musafirii stăteau la taifas. Faină este povestea icoanei de hagiu, pe care Hagi Prodan a adus-o de la Ierusalim: e unicat în România, mai sunt șase astfel de icoane răspândite prin lume, dar cu picturi diferite.

Ce e interesant e că la astfel de ”investiții” cumpărătorul primea ceva special, un spațiu în icoană pentru el însuși: Hagi Prodan apare în pătrățica sa, deschizând o ușă și privind spre Ierusalim. O notă în plus pentru muzeografa de acolo, care mi-a povestit multe despre casa respectivă. Păcat că alături se găsește un bar care a primit licență să funcționeze în spațiul muzeului. Trist, vorbim de un muzeu, nu de orice casă.

Adresa: Strada Democrației 2, Ploiești.
Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 8 lei.

Muzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, Ploiești

Alte locuri

De vizitat altă dată: Muzeul de Artă, Muzeul Memorial I.L.Caragiale, Muzeul Naţional al Petrolului, Muzeul Omului, Muzeul Memorial Paul Constantinescu (cu cel mai vechi pian din sud-estul Europei), Casa memorială Nichita Stănescu, Conacul Stere din Bucov.

Muzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, PloieștiMuzeul Ceasului, Ploiești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *