Musai list Musai list

Musai list: luxul înseamnă timp liber

Dacă ai pierdut timpul, acela nu mai poate fi recuperat, orice ai face. Fiecare zi care trece, fiecare lună și fiecare an sunt de nerecuperat. Și cu toate că timpul nostru e viața noastră, iar banii sunt niște resurse valoroase, dar care pot fi recuperate și multiplicate, de multe ori acordăm mai multă atenție protecției banilor noștri decât protecției timpului de care dispunem.
Musai List, Octavian Pantiș

Musai list e o carte despre cum să-ți organizezi și folosești mai eficient timpul, dar nu pentru acest scop utilitar o recomand, ci pentru ideile despre valoarea timpului. Nu prea se vorbește despre timp și valoarea pe care o are acesta pentru noi, oamenii, decât în contexte oarecum banalizate și prin pansee din înțelepciunea populară.

Scopul nostru poate că n-ar trebui să fie să tragem tare pentru ca apoi să ne retragem pe dreapta la o anumită vârstă, înaintea celei normale de pensionare, ci să ne luăm vacanțe mult mai frecvent. Luxul nu mai e dat azi de bani în primul rând, ci mai ales de posibilitatea de a ne desprinde pentru o vreme de rutina zilnică. Luxul înseamnă timp liber. Dar asta e valabil nu numai în planul unei zile, adică plec mai repede de la serviciu, ci și în planul mai de ansamblu al vieții noastre, adică îmi pot lua liber o zi, o săptămână sau o lună.

Metoda promovată de alții, să tragi tare în prima parte a vieții și să te bazezi pe iluzia că vei avea timp mai târziu să faci tot ce ai visat în tinerețe, nu prea funcționează. Pe de o parte vei constata că munca a devenit viața ta și fără ea nu prea știi cum să-ți petreci timpul liber la care visai până atunci. Pe de alta, nu te mai poți bucura de lucrurile de care voiai să te bucuri pentru că s-a schimbat contextul, s-au schimbat prioritățile și te-ai schimbat și tu.

Soluția e să îți construiești fericirea în porții mici, zi de zi, să pui zilnic ceva în pușculița stării de bine, ca să ai de unde să faci retrageri când se întâmplă ceva rău și îți rânjește depresia după colț. Încearcă să faci azi sau măcar în weekedul ăsta ceva care să te facă fericit, în loc să aștepți momentul perfect din viitor, care s-ar putea să nu vină niciodată. Contul tău de economii cu momente bune e mai important decât contul de economii în bani și asta va pune în perspectivă și alte alegeri din viață.

S-ar putea să constați că mai mulți bani câștigați + mai mult timp muncit e o afacere păguboasă pentru tine, că valoarea banilor câștigați raportată la valoarea timpului pe care îl ai pe Pământ este foarte mică și că ți-ai vândut timpul foarte ieftin. Că cineva care câștigă mai puțin decât tine, dar își folosește banii mai înțelept e mai bogat decât tine, chiar dacă nu-și permite lucrurile pe care ți le permiți tu.

A te gândi la timp și la bani din perspectiva valorii amândurora, nu doar cea a banilor, pune în altă lumină și pierderile financiare sau prețurile mai mari pentru unele servicii sau produse. Am preferat să plătesc mai mult pentru servicii care rezolvau rapid o nevoie decât să plătesc mai puțin și să pierd o oră sau mai multe așteptând ceva, irosind timpul inutil.

Economiile de bani care presupun o cheltuială prea mare de timp sunt dezavantajoase. Am plătit montajul mobilei, dar trebuia să aștept 3 săptămâni ca să o monteze? Am plătit dublu și a doua zi aveam toată mobila montată. Am cumpărat bilet de tren online, dar în ziua respectivă s-a schimbat ceva și voiam să mă întorc mai repede acasă? Am renunțat la primul bilet și m-am întors mai repede, fără să aștept câteva ore în gară. Am pierdut ceva, un obiect, un serviciu? În loc să mă enervez (= consum de timp + retragere din pușculița stării de bine), am acceptat situația care nu se putea schimba.

Abordarea asta are și un dezavantaj: nu îmi place să aștept, în general, și nu îmi place să îi aștept pe alții, în particular. Pentru că timpul meu are valoare, am iluzia că și alții își valorizează timpul propriu în egală măsură și îl respectă pe al altora, iar apoi constat că nu e așa.

Timpul e infinit doar în Univers, pentru oameni este cât se poate de finit și limitat. Nu știe nimeni cât timp are la dispoziție în această viață, așa că hai să-l prețuim cum merită și să ne bucurăm de el câtă vreme îl avem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *