”When I’ll be old and frail and dying, will I remember I’ve been alive one day?” Sau o să-mi amintesc doar zilele reci, vorbele indiferente sau oboseala de a trăi?
Parcul Național Doi Inthanon: sunt mereu uimită de cât de frumos e micul nostru univers de pe planeta asta medie care se învârte în jurul soarelui. De cascade și curcubee, de cărările care coboară de pe munte, de rododendronii care înfloresc la altitudine, de vânt și aer liber.
Cascada Wachirathan
Una din cele mai frumoase cascade din Thailanda e la intrarea în parcul național: nu mă așteptam să fie atât de spectaculoasă, mai văzusem cascade și la Erawan, dar Wachirathan e mult mai mare, are 80 de metri înălțime.
Traseu de hiking prin Parcul Național Doi Inthanon
Doi Inthanon e la o oră și jumătate de Chiang Mai, dar e cu totul altă climă acolo: în cel mai înalt punct din Thailanda, la 2.565 metri altitudine, sunt doar 7C și îngheți de frig, dar inima ți se încălzește de bucurie.
Traseul amenajat este în circuit și durează 2 ore să îl parcurgi: prima parte e prin pădure, dar după 30 de minute cărarea ajunge pe culme și începe să coboare lin prin peisaje verzi punctate de rododendroni roșii. Vântul e teribil și e răcoare, așa că e bine să vii pregătit, nu ca mine, în rochie subțire.
King & Queen Pagodas
După traseu, mașina ne-a lăsat la cele două pagode construite în cinstea regelui și a reginei: rânduri de verze decorative și flori galbene înconjoară cele două pagode cu vedere spre văile din jur.
Trufandalele din Chiang Mai
Mai văzusem pe marginea drumului semne cu o căpșună care indicau ferme, dar de data asta ne-am oprit la o piață cu multe trufandale produse în zonă: căpșune (se cultivă doar în lunile mai reci, cum e și ianuarie), baby morcovi crocanți, vrejuri de dovleac bune pentru stir fry, salate proaspete și diverse tipuri de nuci, printre care miez de migdale cu gust de ciocolată. Am cumpărat niște căpșune, au fost delicioase, așa cum demult n-am mai găsit pe la noi.
Cafea Thailandeză în tribul Karen
Ultima oprire a fost la tribul Karen, care cultivă cafea. În Thailanda, cafeaua a fost introdusă acum 80 de ani de către regele țării, cu scopul de a înlocui cultivarea de opium din nord cu un produs mai curat, care să scoată din sărăcie populația locală.
Și strategia a funcționat! E o întreagă cultură a cafelei în Thailanda, care se cultivă cu succes în munții din nord. Tribul Karen, originar din Mongolia și cu ramificații în Myanmar, cultivă cafeaua într-un fel de cooperative: unii curăță cafeaua de pielițe, alții o usucă, alții o prăjesc.
Fun fact: în tribul Karen majoritatea sunt creștini catolici, nu budiști, și femeile sunt cele care îi cer în căsătorie pe bărbați. Karen e unul din cele cinci triburi de lângă Chiang Mai și vorbesc propriul dialect, deși bineînțeles că știu și thai. Foarte bună cafeaua, rotundă și cu gust blând chiar și aceea care era foarte tare.
Cum ajungi la Doi Inthanon
Excursia a costat 1534 baht (204 lei) și am cumpărat-o de la Click2goThailand. Prețul include și masa de prânz și toate biletele de intrare.
Se poate ajunge acolo și cu songthaew, autobuzele thai, le-am zărit în toate locurile în care ne-am oprit.
Alte locuri din împrejurimi
Ayutthaya, Bangkok, Chiang Mai, Erawan, Kanchanaburi, Lampang, Sukhothai.
Ce am vizitat în Thailanda
- Cum vizitezi Thailanda în 2022
- Phuket, o săptămână în „sandbox-ul” thailandez
- Insulele miniaturale Khai
- Mi-am prelungit visa on arrival pentru Thailanda!
- O zi de splendoare: insulele Similan
- Bangkok: pregătește-te să fii uimit
- Kanchanaburi: cascadele de la Erawan și podul de pe râul Kwai
- Temple și Buddha în Ayutthaya
- Drumul spre nord trece prin Sukhothai
- Lampang, capitala templelor și a câinilor agresivi
- Chiang Mai: nordul meu cu temple și khao soi
- Bonbon! În vizită la giganții blânzi din Thailanda
- Maya Bay și priveliști panoramice în Koh Phi Phi
- Zile lenevoase în Krabi
- Buget pentru o lună și jumătate de workation în Thailanda
- Patru luni prin Asia