München, Germania München, Germania

München: în căutarea wurstilor de Crăciun

Mini-vacanța de 1 decembrie la München: Marienplatz, St. Peter’s church, Residenz, Palatul Nymphenburg, Castelul Blutenburg, Dachau, Lacul Starnberg și BMW Welt & Muzeul BMW.

Ce poți face la München, iarna?

München e mai degrabă o destinație de business, decât una turistică, dacă e să compar cu Viena sau orașe mai mici din Germania, ca Heidelberg, sunt mai atractive. Dar asta nu înseamnă că nu m-am bucurat de tot ce are München de oferit unui turist ocazional.

München e potrivit pentru shopping, găsești acolo absolut orice, de la produse de masă până la produse de lux, tot felul de curiozități, manufacturieri specializați într-o anumită gamă, mari retaileri, dar și mici producători. Toată frenezia asta a cumpărăturilor pe care o vedeam peste tot mi-a dat și o stare de saturație. De câte lucruri poți avea nevoie, de fapt? Am văzut bunăstare și oameni mai relaxați – chiar dacă nu își permit o mașină de lux, tot își pot umple sacoșa la Lidl.

Orașul e meticulos organizat, am fost impresionată de transportul lor public, de varietatea de tipuri de abonamente și bilete, de faptul că puteam afla, online, toate combinațiile de mijloace de transport de la A la B, la nivel de minut! Oamenii s-au gândit la toate nevoile pe care le poate avea cineva, astfel încât să alegi transportul public în locul mașinii personale.

Chiar nu mi s-a părut că sunt atât de multe mașini într-un mare oraș care găzduiește sediul unui producător de mașini. Mă uitam la clădirile de locuințe de lângă hotelul în care am stat – nu aveau parcare subterană sau alte parcări separate, oamenii își parcau mașina pe stradă, în niște zone delimitate, însă nu erau atâtea mașini în circulație care să sufoce peisajul urban, ca în București.

Dar ce poți face la München, iarna? Mie mi-a plăcut să mă plimb aiurea prin oraș (într-o zi am luat la întâmplare tramvaie, autobuze și trenuri doar ca să văd și alte cartiere decât cele centrale), mi-au plăcut magazinele cu antichități (de unde mi-am luat o broșă veche cu 6 euro) și muzeele. Sunt multe muzee în München și poți petrece o zi doar vizitând unele dintre ele. Apoi, opririle repetate în câte o cafenea, pentru o prăjitură și o cafea, nu au fost deloc neplăcute 😊 Iată ce am vizitat:

Marienplatz

Totul începe aici, lângă clădirea ornată a primăriei și ceasul cu păpuși care dansează. E o zonă pietonală plină de magazine și ispite culinare, cu zeci de tarabe care vând cârnați, vin fiert, cartofi prăjiți și o mie de alte lucruri. Am descoperit că nemții fac și ei niște turtițe din cartofi de care îmi pregătea și bunica mea – le spunea tocinei și erau mai buni decât ai nemților pentru că punea și usturoi și mărar, în timp ce la München turtițele astea se serveau cu sos de mere alături.

4 euro o porție cu 3 bucăți, tot 4 euro costă și-un cârnat simplu sau un vin fiert (la care mai plătești 3 euro garanție pentru cană). Un pont: în curtea primăriei există o cantină cu prețuri mai decente decât la restaurant, un fel de mâncare caldă costă în jur de 10 euro, plata doar cash.

Am intrat și în interiorul primăriei, înainte să aflu că au obibliotecă publică extrem de frumoasă pe care aș fi putut-o vizita (Juristische Bibliothek). Am revenit sâmbăta, dar era închis.

München, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, Germania

St. Peter’s church

Sunt mai multe turnuri în care te poți urca pentru o vedere panoramică, unul este cel din parcul olimpic (deschis doar până la ora 12), însă am preferat turnul bisericii Sfântul Petru din Centrul Vechi. Nu există lift, doar niște scări înguste, însă priveliștea merită efortul, chiar dacă nu poți sta foarte mult pe platforma aceea, că este frig al naibii.

Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 3 euro

München, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, Germania

Residenz

Residenz a fost reședința prinților electori, este o clădire cu încăperi opulente unde cele mai interesante încăperi sunt Antiquarium, o sală de banchete lungă și decorată cu statui, și o colecție de moaște (au inclusiv un craniu și diverse mâini mumificate).

Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 7 euro, iar un bilet combinat (Residenz, trezorerie, Teatrul Cuvilliés) costă 13 euro.

München, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, Germania

Viktualienmarkt (Farmers’ Market)

München, Germania

Palatul Nymphenburg

În ziua anterioară fulguise, așa că a doua zi am avut parte de un simulacru de iarnă. Palatul Nymphenburg a fost reședința de vară a conducătorilor Bavariei, se poate vizita interiorul, dar am zis pas, văzusem deja destule încăperi la Residenz.

Grădina botanică de alături, pustie și înghețată, a fost decorul perfect pentru o plimbare de iarnă – în mod normal se plătește intrarea pentru grădina botanică (4 euro), dar în ziua aceea friguroasă nu era nimeni la nici una dintre intrări.

Accesul și vizitarea: intrarea în parc este liberă, biletul de intrare pentru interiorul palatului costă 8.5 euro iarna (16 oct – 31 martie) și 11.5 euro vara.

München, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, Germania

Castelul Blutenburg

Este un fost castel ducal, actualmente centru cultural. Nu e mare lucru de vizitat acolo, în afară de biserica pustie, care arată ca orice biserică a sașilor din Ardeal, dar te poți plimba pe pășunea din jurul castelului, admirându-i silueta romantică. Blutenburg e la câteva stații de autobuz de palatul Nymphenburg.

Accesul și vizitarea: intrarea în curtea castelului și în biserică este liberă.

München, GermaniaMünchen, Germania

Dachau

Nu mai vizitasem nici un lagăr de concentrare transformat în muzeu memorial, așa că am profitat de faptul că Dachau e în apropierea Münchenului ca să mă opresc acolo. Muzeul memorial prezintă, cu ajutorul fotografiilor, filmelor, documentelor și obiectelor păstrate, istoria lagărului de concentrare și a nazismului.

Dachau a fost primul lagăr construit de naziști și era destinat deținuților politici, dintre acești doar o treime erau evrei, restul erau polonezi, ruși, ucraineni (plus multe alte nații, inclusiv nemți), martori ai lui Iehova, rromi, comuniști și homosexuali. Muzeul nu e un loc sinistru și poți foarte bine să sari anumite fotografii, dacă te știi mai sensibil din fire. Un pont: la centrul de informare turistică au și o cantină cu prețuri rezonabile, pentru două feluri de mâncare am plătit vreo 10 euro.

Accesul și vizitarea: intrarea este liberă.

München, GermaniaMünchen, Germania

Lacul Starnberg

Ziua în care am vizitat palatul Nymphenburg, castelul Blutenburg și Dachau a fost o zi foarte prolifică, așa că am vrut să o închei cu altă destinație și m-am dus la lacul Starnberg. Starnberg este capăt de linie pentru o linie suburbană, inclusă în abonamentul de o zi pentru zona München XXL (care se întinde mult în afara orașului).

Tot plimbându-mă prin orășel am dat peste o biserică în vârf de deal cu o grădină a castelului de alături și vedere spre lac, perfect pentru o zi de iarnă. Abonamentul de o zi pentru zona München XXL costă 8.8 euro și acoperă toate mijloacele de transport în comun, inclusiv autobuzele locale din Dachau.

Alte locuri din împrejurimi: Palatul Schleissheim din Oberschleißheim (și acesta e acoperit de abonamentul pentru zona München XXL)

München, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, GermaniaMünchen, Germania

BMW Welt & Muzeul BMW

BMW Welt, showroom-ul companiei, și Muzeul BMW sunt chiar lângă parcul olimpic unde poți urca în turn (intrarea 7 euro, deschis până la ora 12).

Accesul și vizitarea: biletul de intrare pentru Muzeul BMW costă 10 euro.

München, GermaniaMünchen, Germania

Pinakothek

Ultima zi am dedicat-o muzeelor de artă: Neue Pinakothek, cu artă europeană din secolele 18 și 19, și Pinakothek der Moderne, cu artă modernă și contemporană. La Neue Pinakothek au câteva tablouri Van Gogh, plus alți impresioniști (preferații mei), la Pinakothek der Moderne mi-a plăcut expoziția temporară Does Permanence Matter?

Ephemeral Urbanism, dedicată unor așezări urbane efemere, care apar pentru un anumit festival sau târg sau în alte scopuri și dispar la fel de ușor cum au apărut. Mai voiam să vizitez o colecție privată, Sammlung Goetz, vizitarea se face doar pe bază de programare, dar când le-am scris mi-au răspuns că muzeul este închis până în februarie.

Accesul și vizitarea: duminica intrarea la Alte Pinakothek, Neue Pinakothek, Pinakothek der Moderne, Muzeul Brandhorst și Sammlung Schack costă doar 1 euro. Un pont: taxa pentru garderobă este 0.7 euro, dar boxele (lockers) sunt gratuite.

Buget pentru un citybreak la München

Am zburat la München cu TAROM, care a devenit un fel de low-cost, la plecare/sosire din/în București aeronava a parcat departe și ne-au transportat cu autobuzul. Cazarea în München a fost la Hostel Haus international, o cameră privată pentru 3 nopți, cu mic dejun inclus, a costat 87 de euro.

Transferul de la aeroport: am luat trenul (linia S1), un bilet simplu costă 11.8 euro sau 13 euro dacă îți cumperi un abonament de o zi care acoperă și linia pentru aeroport. Accesul în gări și la metrou se face fără verificarea biletului, nu știu cât de des fac controale, eu am prins unul când am plecat spre aeroport (amenda e 60 de euro dacă ești prins fără bilet).

Alte locuri din împrejurimi

Castelul Neuschwanstein (l-am lăsat pentru zile mai lungi și mai calde, e la 2 ore și jumătate cu trenul), Palatul Linderhof, Rothenburg, Berchtesgaden și Hitler’s Eagle’s Nest, Zugspitze, Nuernberg, Bamberg, Palatul Herrenchiemsee, Landsberg am Lech, Castelul Hohenzollern din Hechingen, Landshut, muntele Wendelstein, Würzburg și Regensburg.

Ce am vizitat în Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *