Moscova, prima oprire: Piața Roșie & Kremlin

Moscova, prima oprire: Piața Roșie & Kremlin

by Anca @ 1001 călătorii
2320 views

După două zile de mers cu trenul de la București la Moscova, a doua zi dimineață m-am pregătit să vizitez, în sfârșit, orașul! Dar înainte de asta m-am mutat la un hostel mai ieftin: mi-am luat rucsacul, am schimba niște bani și am plecat întins acolo.

Culmea însă, aveam să mă lovesc curând de problema găsirii adresei, căci dintr-un motiv obscur rușii nu își prea numerotează casele sau le numerotează complet haotic. M-am învârtit în cerc prin tot cartierul preț de jumătate de oră întrebând în stânga și-n dreapta oameni care nu știau să mă îndrume, până când m-au observat niște fete care m-au întrebat ele dacă, întâmplător, caut hostelul Bananas. ”DA, bineînțeles că îl caut!” ”Spasiba!” 😊

Piața Roșie este roșie

Primul obiectiv al zilei a fost mult așteptata și visata Piață Roșie care cică se numește așa nu pentru că ar fi roșie, ci de la adjectivul rusesc krasnaya care înseamnă și frumos și roșu. Însă eu, în calitate de persoană care am fost acolo și m-am fotografiat în ipostaze de turistice prin toate colțurile pieței, pot spune că piața asta chiar este roșie, cu zidul Kremlinului roșu, muzeul din capăt tot roșu și biserica Sf. Vasile care e mai mult roșie decât verde sau mai știu eu cum.

Când, în sfârșit, am ajuns acolo sufletul nu mai știa să mai spună decât „Oohh… „, căci totul era foarte frumos și rusesc, chiar dacă nu se putea trece prin mijlocul pieței pentru că se amenajau niște tribune pentru un concert de la sfârșitul lunii.

Catedrala Sfântul Vasile, cea cu multe turnulețe colorate, mi s-a părut mai degrabă mică, așa cocoțată cum e pe un dâmb de pământ de lângă piață și, ciudat, parcă se zărește mai frumos din depărtare decât atunci când ești chiar lângă ea.

Moscova01.JPGMoscova02.JPGMoscova03.JPGMoscova04.JPGMoscova05.JPGMoscova06.JPGMoscova07.JPGMoscova08.JPGMoscova09.JPG

Kremlin

Din piață se poate merge pe lângă zidul Kremlinului până în partea cealaltă, unde sunt intrarea și un parc unde se odihnesc moscoviții în zilele caniculare (a se citi 29 de grade Celsius, că eu mai multe grade n-am prins acolo). Iar dacă mergi în continuare ajungi din nou în Piața Roșie, acum în capătul opus, acolo unde se strâng vânzătorii de matrioska, zmeie și excursii turistice.

Moscova10.JPGMoscova11.JPG

Cu vaporașul pe Moskva

Nu știam ce să aleg: să vizitez Kremlinul sau să mă plimb cu vaporașul pe râul Moskva? Mă așezasem la coada de bilete pentru Kremlin (350 ruble~8.30 Euro pentru ansamblul arhitectural), dar până la urmă am șters-o destul de mișelește către apă, mi-am luat bilet (400 ruble~10 Euro) și am petrecut 3 ore întregi plimbându-mă în susul și în josul râului, în mare parte pentru că nu s-a ostenit nimeni să mă dea jos după ce am ajuns la unul dintre capete.

Râul ăsta al lor care se numește la fel ca orașul este cam cât Dunărea la Budapesta, ca să vă puteți face o idee despre el, iar vaporașe sunt cu duiumul, însă în general au același traseu: de la gara Kievskaya (aia în care ajung trenurile de la Kiev, deci implicit și cele de la București), pe lângă Kremlin, care se zărește fantastic de pe apă, până la un pod de după hotelul Rossia (așa își numesc rușii țara).

După trei ore eram îmbătată de soare și priveliști și am luat-o pe jos înapoi pe lângă palate în stilul Casei Scânteii, dar care arată mult mai grozav în Moscova decât au arătat vreodată în țările satelit ale URSS.

Moscova12.JPGMoscova13.JPGMoscova14.JPGMoscova15.JPGMoscova16.JPGMoscova17.JPGMoscova18.JPGMoscova19.JPGMoscova20.JPG

Matrioska Day

Înainte de a pleca în voiaj primisem două misiuni importante de la mama, repetate de câteva ori, ca să-mi intre bine în cap: să îi aduc din Rusia o matrioska și să îi trimit o vedere cu biserica Sfântul Vasile.

Am hotărât să rezolv chestiunile astea în a doua zi și cum între timp aflasem că strada Arbat era locul cel mai potrivit din toată Moscova pentru o vânătoare de suveniruri, am luat-o într-acolo. Iar dacă tot ajungeam în zona respectivă voiam să mă plimb și pe Novy Arbat, bulevardul frate cu bătrânul Arbat, cel pietonal.

Pentru început am făcut un popas la poștă (căreia i se zice tot ”poștă” și pe rusește) unde am cerut, dva ștamp Rumini, adică două timbre România. Doamna mi-a cerut vederea, eu n-o scrisesem așa că i-am zis niet și am plecat mai departe.

Novy Arbat o arteră agitată, decorată cu clădiri ceva mai noi, blocuri turn, reclame capitaliste și, am citit undeva, cele mai tari cluburi din Moscova. Dacă mergi până la capăt ajungi la râu, dar eu am cotit-o la un moment dat spre vechiul Arbat, care are numai clădiri vechi și micuțe, foarte mulți turiști, o grămadă de magazine de suveniruri, pictori stradali și o atmosferă relaxată și veselă.

Mi-a părut rău că nu aveam mai mulți bani de cheltuială, era plin de baticuri și șaluri rusești, din lână, foarte călduroase și frumoase, erau căciuli rusești și blănuri moi, bijuterii din lemn sau chihlimbar și muuulte matrioska, de toate mărimile și prețurile și culorile. Dacă nu știți ce sunt matrioska, e vorba de o păpușă din lemn care are în dânsa alte păpușele din lemn pe același model, din ce în ce mai mici. Prețul crește o dată cu numărul de surate dinăuntru, am văzut matrioska și cu 20 de păpușele și prețuri pe măsură.

M-am plimbat prin magazine până am amețit, matrioska mi se păreau cam scumpe (văzusem lângă Kremlin unele mai ieftine), baticurile rusești nu le mai puteam privi că mă durea sufletul, pentru căciuli era prea cald. Am luat însă vederi și o broșă din lemn, iar pe la mijlocul străzii Arbat m-am oprit lângă o statuie și am scris vederile – era o zi senină, cu mult soare.

M-am întors spre hostel prin Piața Roșie, locul perfect pentru pierdut vremea, și am intrat în celebrul magazin GUM, centru comercial cu ștaif și produse străine, unde găsești absolut orice. Pe strada Pokrovka, ceva mai departe, zărisem în prima mea dimineață în Moscova, doi guzgani lângă poarta unei case, unul era mort de-a binelea, iar celălalt se învârtea amețit în jurul propriei cozi. Prea multă vodkă dăunează sănătății?

Moscova21.JPGMoscova22.JPGMoscova23.JPGMoscova24.JPGMoscova25.JPGMoscova26.JPGMoscova27.JPG

Moscova subterană – vizită oficială la metrou

Ați văzut cu toții, poate, acele ppt-uri de succes cu imagini de la metroul moscovit: „luxul”, „extravaganța”, „candelabrele”…rușii ăștia chiar au stații de metrou care arată ca niște săli de bal?!? Păi… cam da, dar numai câteva din cele 182 de stații, câte are Moscova.

Cum ultima mea zi acolo era mai degrabă de relaxare, decât de alergătură, mi-am propus să „bifez” doar două obiective micuțe: o vizită la taica Lenin acasă și una la metrou. Cu Lenin n-am avut succes pentru că, în vacanță fiind, m-am trezit prea târziu și până am ajuns în Piața Roșie se făcuse 12 trecute fix și nu mai primeau vizitatori (programul se încheie la ora 13).

Am plecat spre metrou. Mai mersesem cu trenurile lor, experiența fiind mult diferită de cea bucureșteană, dar nu din pricina candelabrelor, ci din cauza adâncimii stațiilor spre care cobori ca într-o mină, pe niște scări rulante pe care stai minute în șir până ajungi jos, la peron. Iar la capătul de jos al scării rulante stă o tanti într-o gheretă mică, cu niște monitoare lângă ea, și dacă n-ai plătit cumva biletul de metrou te înhață de guler chiar acolo, de față cu toată lumea, și te trimite sus pe altă scară nesfârșită, cel puțin așa îmi imaginez eu.

Revenind la candelabrele de la metrou, citisem că stațiile care trebuie vizitate sunt: Komsomolskaya și Novoslobodskaya pe linia ring-ului, Kropotkinskaya pe linia roșie și Mayakovskaya pe linia verde. La prima stație, Komsomolskaya, m-am simțit cumva înșelată în așteptări căci mi s-a părut destul de banală, însă de fapt sunt două stații care comunică între ele – imediat ce ajungi într-a doua te întâmpină o imagine precum cele de mai jos.

Moscova28.JPGMoscova29.JPG

Dintre cele patru stații doar Kropotkinskaya nu mi s-a părut prea grozavă, așa că n-am mai fotografiat-o. Pentru 28 de ruble (0.70 Euro) cât costă o călătorie cu metroul, merită să vă rezervați una-două ore ca să vedeți cu ochii voștri aceste stații de metrou.

Moscova30.JPGMoscova31.JPG

Final de vizită moscovită

Mi-am încheiat vizita la Moscova cu câteva dorințe: să vizitez într-o bună zi Kremlinul, care îmi scăpase de data aceasta, să vizitez mausoleul lui Lenin și, poate, să ajung într-un cartier de la periferie, să văd cu ochii mei cum e ”adevărata” Moscova în care trăiesc rușii. A doua zi urma să plec spre Sankt Petersburg, cu trenul, și să-mi continui călătoria prin Rusia și țările baltice.

Moscova32.JPGMoscova33.JPGMoscova34.JPGMoscova35.JPG

21 comentarii
0

21 comentarii

M. 24 august 2011 - 9:30 am

Wow ce frumoasa e Moscova si cat de mult ma poti oftica :D!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 24 august 2011 - 9:41 am

M., pai ia pune mana si ia-ti viza, e mai usor de ajuns acolo decat s-ar crede 🙂

Răspunde
alicee 24 august 2011 - 9:38 am

Vad ca au si cladiri albe nu numai rosii :))))

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 24 august 2011 - 9:43 am

Alicee, cladirea aia mai albicioasa este magazinul Gum, despre el in alta postare viitoare 🙂

Răspunde
Liliana 24 august 2011 - 9:54 am

Cat Rosu 🙂

Răspunde
Claudia Mihaila 24 august 2011 - 10:04 am

Mmm ce culori frumoase are Moscova! Si ce vreme buna ai avut….Astept cuminte continuarea.:)

Răspunde
nami 24 august 2011 - 12:55 pm

Abia astept sa mai scrii. Cred ca incep sa ma gandesc serios la o Moscova. Preturile cum ti s-au parut comparabil cu noi? Probleme cu fotografiatul?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 24 august 2011 - 12:57 pm

Da, preturi comparative cu cele de la noi (de asta le mai trec si in euro, ca sa va puteti face o idee), dar o sa scriu separat despre aspectul asta. Probleme cu fotografiatul? Nuuu, deloc 🙂

Răspunde
MVCaraiman 24 august 2011 - 1:46 pm

Reusite pozele. Felicitari ptr articol.
M.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 24 august 2011 - 6:37 pm

Multumesc 🙂

Răspunde
Dana 27 august 2011 - 7:41 pm

Cat te invidiez. Moscova e prima pe lista dorintelor mele, dar intotdeauna apar piedici. Trebuie sa recunosc ca n-am luat in calcul pana acum si calatoria cu trenul. Ce noroc ca ti-am descoperit blogul care e foarte fain.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 27 august 2011 - 8:50 pm

Dana, calatoria la Moscova incepe cu schitarea unui plan, apoi totul decurge mai mult de la sine 🙂 Multumesc, te mai astept pe aici 🙂

Răspunde
Mihaela Mihai 4 septembrie 2011 - 5:03 pm

Super fotografii:)arata intr-un mare fel.Ma duc la urmatoarea postare:)

Răspunde
Larisa Teodorescu 7 decembrie 2011 - 10:40 pm

Wow!!! Pozele tale sunt superbe!!!!! Moscova si Sankt Petersburg sunt si pe lista mea de vazut (sper cat mai curand). Sunt niste locuri impresionante (cred). Rusia cu totul mi se pare o tara ce merita vazuta…

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 8 decembrie 2011 - 11:41 am

Iti doresc sa ajungi acolo, sunt orase foarte frumoase si destul de accesibile pentru noi (ca distanta, preturi).

Răspunde
Anonim 20 aprilie 2012 - 7:05 am

Din pacate Rusia, Belarus, Ucraina si Rep.Moldova sunt tari putin vizitate de romani, dar care merita multa atentie. Cei care vor merge in Rusia de exemplu, vor fi placut surprinsi de multe lucruri. Nu numai de frumusetile oraselor mari dar si felul de a fi al rusilor care nu sunt deloc cum ne imaginam noi! In aceste tari, oamenii sunt foarte ospitalieri, omenosi, see you simtul umorului. Abia dupa ce vei vizita o familie din aceasta zona, iti vei the seama ce inseamna see you adevarat ospitatiltate! Daca aveti ocazia, vizitati-le, nu veti regreta!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 20 aprilie 2012 - 11:05 am

De acord, si mie mi-au lasat o impresie buna locurile si oamenii din Rusia. O tara pe care doresc sa o vizitez mai pe indelete…

Răspunde
Mihaela 1 septembrie 2014 - 9:21 pm

Apropo de ospitalitatea rușilor, nu mi-a venit să cred că o rusoaică m-a dus gratuit cu mașina de la aeroport la metrou pentru că voia să ajute și avea ceva timp liber.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 2 septembrie 2014 - 12:38 pm

Da, oamenii sunt mult mai buni decat le acordam noi credit…

Răspunde
Andreea Francu 13 noiembrie 2014 - 7:54 pm

Nu stiu de ce – poate din cauza copilăriei mele comuniste, poate din cauza rușilor pe care i-am cunoscut – Rusia nu ma atrage deloc ca destinație. Poate ca o să-mi schimb părerea după ce recitesc postările tale 🙂

Răspunde
sticlea jeana 16 octombrie 2015 - 4:16 am

EU AM FOST ACOLO IN ANI 1990 IMEDIAT DUPA REVOLUTIA ROMINA AM RAMAS INPRESIONATA DE CREMNLIN DE STATILE DE METROU CARE SUNT ADEVARATE MUZEE SI DE SPATILE DINTRE BLOCURI ACOLO CASELE NU SUNT INGHESUITE INTRE BLOCURI AU MULT SPATIU VERDE

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: