Moscova: lucruri practice

Moscova: lucruri practice

by Anca @ 1001 călătorii
2953 views

De fiecare dată când mă întreba cineva astă vară unde plec în concediu răspundeam Rusia, fără să menționez țările baltice, Helsinki, Minsk sau Kiev, căci mi se părea și mie prea de tot să reușesc să parcurg tot traseul, fără cine știe ce averi la îndemână. Replica care venea cu regularitate aproape de fiecare dată era ”Moscova e scumpă!”, spusă întotdeauna de oameni care nu fuseseră niciodată acolo.

Nu știu de unde are orașul faima asta care îi oprește pe unii români să viseze la un oraș care e mult mai aproape de noi decât Londra, de exemplu, dar la un moment dat, cotrobăind pe net, am găsit un studiu al unei agenții internaționale de voiaj care comparase prețurile celor mai scumpe hoteluri din lume și ajunsese la concluzia că cele mai scumpe hoteluri sunt cel mai scumpe în Moscova.

Așa că dacă visați să stați la Ritz-Carlton în Moscova unde cea mai ieftină cameră costă 300 de dolari fără mic dejun inclus atunci puteți avea o problemă, căci Moscova e în egală măsură un oraș pentru cei foarte bogați, dispuși să își lase banii în hotelurile moscovite, magazinele cu mărfuri de lux sau prin restaurantele cele mai bune, dar și un oraș pentru oamenii obișnuiți care merg la serviciu cu metroul și își cumpără mâncarea de la magazin.

Un alt posibil impediment este viza. Ea îți poate da câteva bătăi de cap la început, dar este doar o chestiune de formulare de completat, nu e un impas de netrecut. Am scris despre cum se obține viza de Rusia, articol care sper să fi folosit măcar cuiva, căci prea am văzut în multe locuri articole care recomandă comandarea scrisorii de invitație de la nu știu ce agenție contra a 30-50 Euro, muuult mai mult decât ăia 19 USD plătiți de mine.

Am plecat spre Rusia și spre Moscova fără să mă împiedic de faima ei de oraș scump, nu îmi propuneam nici să fac shopping, nici să mănânc la restaurant, nici să dorm la hotel sau să mă plimb cu taxiul, voiam doar atât, să văd și eu Moscova în viața asta scurtă, să văd cum arată lumea în țările din fostul bloc URSS, cum sunt oamenii și dacă mă descurc de una singură timp de două săptămâni și jumătate. Călătoria a fost și un fel de test pentru mine, pentru că îmi doresc să merg tot mai spre est, prin țări în afara oricăror pachete turistice pentru seniori, și dacă nu aveam să mă descurc în Rusia, cum aveam să mă descurc altundeva?

Russian rulz!

Trăim cu impresia că lumea aparține vorbitorilor de limba engleză și culturii anglo-saxone. Complet fals! O singură limbă te poate ajuta prin toate statele din fosta URSS (inclusiv în țările baltice): rusa. Nu știi rusă, o să îți fie foarte greu să comunici cu rusul obișnuit, dar și cu funcționarii de la gară, magazin sau mai știu eu unde.

Dacă nu știi rusă învață măcar alfabetul chirilic și câteva cuvinte și înarmează-te cu un zâmbet, răbdare și ceva îndrăzneală. Eu am purtat lungi conversații cu ruși, belaruși, ucraineni fără să știu mai mult de 7 cuvinte în rusă, am insistat, am repetat, am vorbit în engleză, ei mi-au răspuns în rusă, prin semne, mi-au zâmbit și, până la urmă, orice am avut de rezolvat prin țările astea, am rezolvat.

Am întâlnit din partea rușilor, și nu numai, foarte multă bunăvoință față de un turist care nu se poate exprima în limba lor și am rămas surprinsă cât de ușor este, totuși, să te înțelegi cu oameni care vorbesc o altă limbă. Învățasem și la facultate că oamenii folosesc comunicarea non-verbală mult mai mult decât cea verbală, dar până nu te afli într-o situație ca asta nu realizezi cât de adevărat e. Pentru că turiștii ajung în general la Moscova prin diverse agenții / pachete turistice și sunt foarte ușor de recunoscut, mi se întâmpla mai tot timpul să fiu luată drept o localnică și să mă întrebe ruși sadea unde e strada cutare sau cât este ora.

Există însă și ruși care vorbesc, mai bine sau mai prost, limba engleză: dacă vă găsiți într-o situație în care să vă adresați cuiva în engleză, uitați-vă după cei de 20 și ceva de ani, sunt șanse să știe măcar câteva cuvinte și să vă înțeleagă.

Chiar dacă nu știți rusă, nu faceți din asta un obstacol pentru vizitarea unei țări așa de fascinante ca Rusia!

Prețuri

Că tot pomenisem de oamenii care cred că Moscova este un oraș scump, ia vedeți mai jos câteva prețuri în ruble (1 Euro=40 ruble rusești): 1 călătorie cu metroul=28 ruble (0.70 Euro), 1 sticlă de apă de ½ l cumpărată într-o zonă turistică=50.5 ruble (1.26 Euro), 1 plimbare cu vaporașul=400 ruble (10 Euro), cea mai ieftină pâine=18 ruble (0.45 Euro), dar erau și pâini la 50, 100 sau 200 de ruble, în funcție de cât de fandosită era; 1 iaurt cu fructe=30 ruble (0.75 Euro), 1 kg mere=120 ruble (3 Euro; ca o paranteză, fructele și legumele mi s-au părut mult mai scumpe decât la noi), 1 înghețată mai bună=60 ruble (1.5 Euro), 1 matrioska=cea mai ieftină era la 100 ruble (2.5 euro), dar majoritatea prețurilor începeau de la 250 ruble (6.25 Euro); 1 timbru pentru România=25 ruble (0.6 euro) și o vedere=20 ruble (0.5 Euro).

Comparați apoi prețurile astea cu cele din Europa de Vest și vedeți și voi dacă sunt sau nu mai mari în Moscova. Mie mi se pare că nu.

Cazare

Moscova e un oraș imens cu o ofertă generoasă de cazare. Cel mai mic preț găsit de mine a fost de 10 Euro pe noapte la Hostel Bananas unde eu m-am simțit foarte bine. Era la 20 de minute de mers pe jos de Piața Roșie, aveau internet și ceai gratis și fetele de la recepție vorbeau bine engleza și te ajutau cu informații.

Seara mă recuperam acolo după drumurile lungi încercând să mă loghez pe Facebook unde până la urmă postam de pe email și citeam mesajele voastre care zău că picau foarte bine, așa departe cum eram. Colegii mei de cameră erau în general ruși care nu vorbeau engleză, ce nu mi-a plăcut e că am prins niște zile în care unii plecau și alții se cazau și asta se făcea pe la ore ori foarte târzii, ori foarte matinale. Dar e hostel, e de așteptat…

Mâncarea

Pentru cineva care își cumpără mâncare de la supermarket ca să mai salveze niște bănuți, nu prea mi-a plăcut ce am găsit în Moscova. În general am observat că rușii pun zahăr în orice: pâinea era prea dulceagă și foarte uleioasă, de regulă ajungeam să hrănesc porumbeii cu ea, laptele bătut era dulce și n-am putut să îl mănânc, fructele de mare, care la italieni sunt conservate cu ulei și oțet, aici pluteau într-o zeamă făcută din apă și zahăr – oribil, a trebuie să le arunc.

În Moscova, spre deosebire de Sankt Petersburg, am observat ceva ciudat, nu prea erau supermarketuri de cartier, fie găseai magazinașe mici cu câteva produse de bază, fie supermarketuri luxoase, cu prețuri mai mari, unde găseai de toate. Mâncarea de pe stradă e la fel ca peste tot, patiserie, hot-dog și pizza, iar la Mac este tot timpul plin, dar am avut ceva dificultăți să comand (cartofi prăjiți=cartofen, vă spun… noroc că știam să citesc pe rusește). Se poate plăti cu cardul cam peste tot, dar e mai bine să întrebați, decât să vă treziți că n-aveți cu ce achita cumpărăturile. La bancomate e mai simplu, că au meniu și în engleză.

Organele de ordine

Am ajuns în Moscova destul de speriată de vize, atentate cu bombă, înregistrare la poliție, etc., de vedeam la început în fiecare polițist un om de care trebuie să mă feresc să nu cumva să vadă că nu sunt rusoaică. În realitate nimeni nu se sinchisește că ești din altă țară, de înregistrat mi s-a spus că trebuie doar dacă stau mai mult de 6 zile (într-un oraș sau în țară? nu m-a lămurit nimeni…), de fotografiat am fotografiat peste tot și așa făceau și rușii.

Singurul lucru diferit este în gări. Acestea sunt păzite de soldați și la intrare există detectoare de metale, dar am văzut aparatul ciripind o dată și soldatul n-a făcut decât să se uite după călătorul respectiv. Apropo, rușii au, de la începutul anului, poliție în loc de miliție, dar cică li se permite până în 2012 să folosească vechiul nume de milițian când se referă la organul de ordine. Așa, fără supărare…

Orientare și siguranța orașului

Pentru că majoritatea obiectivelor turistice sunt în interiorul ring-ului moscovit (un bulevard care înconjoară zona centrală a orașului) și orașul are multe bulevarde largi care îl secționează, mi s-a părut ușor să te orientezi în el. Da, auzisem și eu poveștile unora care s-au plâns că fără ghidul lor rus nu ar fi putut găsi drumul nici până la colțul străzii, dar mie mi s-a părut simplu din prima noapte când am sosit acolo. În zona centrală am văzut chiar indicatoare de străzi atât cu caractere chirilice, cât și latine. Nu vă bazați pe ele, totuși, cunoașterea alfabetului chirilic prinde bine în Rusia.

Metrourile circulă până la ora 1 dimineața și acoperă tot orașul, bulevardele sunt luminate, circulate și pline de oameni în zona centrală. De fiecare dată când mi-a fost teamă în călătoria asta, am realizat că o adusesem singură de acasă, laolaltă cu diverse prejudecăți personale, și că n-am avut, de fapt, motive obiective să mă simt așa.

Dacă mi-a plăcut în Moscova? O, da, motiv să mai ajung pe acolo cine știe când, poate când m-oi hotărî să fac transsiberianul 😊 Aș încerca o vizită și iarna, dar pentru asta îmi trebuie mai mult curaj. Și o căciulă mare rusească 😊

40 comentarii
0

40 comentarii

Claudia Mihaila 27 august 2011 - 11:51 am

Foarte util acest articol. Multumim!:)

Răspunde
alicee 27 august 2011 - 1:16 pm

Si eu auzisem ca preturile sunt foarte mari, dar vad ca sunt chiar mai mici decat la Paris! Ce ti-e si cu etichetele astea! :)))

Cat despre dulce, asa e si in Maroc la produsele lactate, si inebuneam cand vedeam iaurt natur cu sucre, lapte cu sucre, tot cu sucre!!!!! :(((

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 27 august 2011 - 1:31 pm

Da, preturi mai mici decat in multe orase vest-europene…

Răspunde
Ioana 27 august 2011 - 2:52 pm

De inregistrat nu mergi tu sa te inregistrezi la politie, de regula te inregistreaza unitatea de cazare (hotelul). Banuiesc ca e valabil si pentru hosteluri, nu vad de ce nu ar fi 🙂

In Moscova nu am fost, dar dupa experienta cu St. Petersburg pot confirma ca Rusia nu este scumpa, ci al naibii de scumpa! Si nu cred ca e chiar relevanta (doar) comparatia preturilor la vederi, paine, lapte si timbre, ca doar scopul tau principal cand te duci in Rusia este sa vizitezi cat mai mult, sa vezi poate si un spectacol, sa gusti un fel traditional etc. Ce vreau sa spun e ca pentru turisti Rusia este foarte scumpa, chiar daca in supermarket preturile or fi similare sau chiar mai mici decat in Romania :-). Am stat 4 zile in St. Petersburg si am dat 500 eur/persoana doar pe ghid si sofer plus bilete la toate obiectivele turistice din si din afara St. Petersburg si bilete la balet, si pe cuvantul meu ca nu m-am dus la fitze (si nici nu am stat la Ritz Carlton :-P), ci la invatat si absorbit cat mai multe cunostinte din cat mai multe directii, zau ca a meritat fiecare banut! Unde mai pui ca am vazut in astea 4 zile cat altii in 2 saptamani, asa ca nu consider ca am facut risipa 🙂 Deci daca vrei sa gusti cu adevarat din Rusia nu e ieftin, deloc chiar, si asta fara sa fii vreun nabab care arunca cu banii in dreapta si in stanga! Iertata-mi fie interventia daca nu e pe placul tau, dar e parerea mea bazata pe experienta de la fata locului si mi-o mentin 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 27 august 2011 - 3:39 pm

Dar de ce aveai nevoie de ghid si sofer?! Intrarea la Ermitaj & Peterhof costa in jur de 10 Euro, ma indoiesc ca sunt alte obiective turistice mult mai scumpe sa justifice 500 euro in 4 zile…

Răspunde
Ioana 27 august 2011 - 5:03 pm

Anca, dupa cum ziceam am avut doar 4 zile la dispozitie (si nici alea intregi), timp in care vroiam sa vedem cat mai mult din St. Petersburg plus cele doua palate din afara lui, la care nu ajungi chiar asa usor daca nu ai masina proprie, sunt la cel putin o ora distanta de oras fiecare, in directii diferite. Iar biletele la balet erau la Mariinsky, crede-ma ca nu e putin lucru, am avut lacrimi in ochi cand am intrat in sala, nu credeam ca o sa ajung vreodata sa vad cu ochii mei baletul Kirov la el acasa. Soferul era inclus, ca sa zic asa, dupa cum stii benzina e foarte ieftina la ei, dar la ghida nu as fi renuntat in ruptul capului. Dupa cum probabil stii in multe muzee nu ai traducere in engleza, te uiti ca la… hieroglife daca nu ai ghid cu tine care sa iti explice ce si cum. Unde mai pui ca cele mai misto detalii si "secrete" le afli din gura lor, a localnicilor, nicidecum de pe internet. Or pentru mine calatoria in Rusia a fost una la care nu indraznisem sa sper vreodata si din care am vrut sa scot maxim de informatii in timpul pe care l-am avut la dispozitie, adica fff putin pentru un oras cum e St. Petersburg.

Sunt de acord cu calatoriile low-budget, nu ma intelege gresit, dar nu poti spune ca un oras e ieftin pana ce nu imi demonstrezi (nu mie neparat, in general vorbind, mie personal nu tb sa imi demonstrezi nimic) ca ai facut cu mult mai putini bani exact ceea ce eu am facut cu mai multi…

Sincer, cred ca esti unul dintre foarte putinii oameni care afirma ca Rusia e ieftina 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 27 august 2011 - 5:52 pm

Presupun ca unul dintre palate este Petergof la care eu am ajuns cu trenul local (1 euro si ceva) si un autobuz local (0.50 euro), asa cum procedeaza si rusii. Da, stilurile de calatorie sunt diferite si un oras e atat de scump pe cat vrea fiecare sa fie, eu nu prea mai cred in muzee, tururi organizate si secrete aflate din gura unui ghid turistic in schimbul unor sume de bani. Vreau sa descopar o tara asa cum este ea privita de pe strada, sa calatoresc cu metroul laolalta cu localnicii, sa ii observ si sa ies un pic de pe traseele turistice. Nu-mi iese de fiecare data pentru ca, nu-i asa, “trebuie” sa vizitez Hermitage-ul ca sa ma plictisesc uitandu-ma la tablouri cu rusi morti, in loc sa incerc sa stau de vorba cu unii vii. De ce ar fi cei 500 de euro ai tai mai relevanti decat cei 50 ai mei atata vreme cat am stat 3 zile in Sankt Petersburg, am fost la Petergof, Lomonosov si la Hermitage si m-am plimbat cam prin tot orasul? Se poate si asa, daca nu te intereseaza foarte mult confortul personal, ci doar sa vezi lumea…

Răspunde
Ioana 27 august 2011 - 6:42 pm

In viata nu "trebuie" nimic decat sa mori, nu ti-a contestat nimeni stilul de a calatori, fiecare alege ce e mai important pentru el dintr-o calatorie si, mai ales, ce il imbogateste spiritual. Degeaba tii mortis sa ma incluzi intr-un cliseu ca sa iti fie mai usor sa ma pui la zid cu cei "500 eur ai mei" (scandaloasa suma, intr-adevar, avand in vedere ca inseamna 20 mil. cu care in Romania nu stai prea multe zile la mizerabila noastra mare :-D), Rusia este singura tara in care am simtit nevoia sa am ghid permanent, din motivele pe care ti le-am spus deja si asupra carora nu are rost sa mai insist. E minunat daca tu ai descoperit "THE recipe" pentru ca toata lumea sa poata vedea Rusia, le doresc asta tuturor, chiar merita! 🙂

Ramane la alegerea fiecaruia daca ii este suficient sau nu sa vada Rusia "peste gard" sau din afara obiectivelor ori chiar vrea sa ramana cu ceva daca tot a facut economii nu stiu cat timp ca sa poata vizita in sfarsit un loc de exceptie la care a visat de cand se stie…pentru mine Rusia (si orice alt oras de fapt) nu este un loc pe care doar sa il bifez, daca tot ma duc vreau sa ma si intorc cu ceva, nu crezi?

Cat despre "rusii morti" (btw, stii ca nu sunt doar rusi in Ermitaj, nu?), ma tem ca n-ai sa te intalnesti cu Dostoievski, Bulgakov, Pushkin si altii ca ei pe strada, pacat, mare pacat 🙁 Dar hei, sunt sigura ca si cei vii se ridica la inaltimea mortilor, din ce in ce mai mult parca, nu?

Imi pare rau ca ai tratat asa discutia, ceea ce doream sa subliniez era faptul ca nu e cazul sa isi faca lumea iluzii ca se duce in Rusia ca la…bulgari, pentru ca nu e asa, nici pomeneala…

Răspunde
Ioana 27 august 2011 - 6:45 pm

"(si orice alta tara)", am scris la repezeala, dar oricum nu e chiar gresit avand in vedere ca deocamdata nu am fost decat in St. Petersburg :-)))

Răspunde
Liliana 27 august 2011 - 8:19 pm

Am fost si eu in Skt Petersburg acum cativa ani, e drept ca mergeam cu autobuzul din Finlanda si cu colegii de acolo, eram oarecum organizati cu "scoala". As vrea sa zic ca in principiu orice masina in Rusia poate fi taxi, deci daca faci un semn, oricine opreste, intr-un limbaj non-verbal ii arati pe o harta unde vrei sa ajungi si intrebi cat, ca sa fie negocierea clara de la inceput.

Am inteles la vremea respectiva de la ghidul nostru ca daca avem probleme cu politia, e de dorit sa sunam ca sa se inteleaga cineva cu ei in rusa. N-a fost cazul, desi in 3 insi ne-am plimbat si dupa miezul noptii, e drept pe bulevardul principal. In zona garii arata putin mai dubios si am grabit pasul, dar in rest, am intalnit doar betivani duhnind a votka, dar nu s-au luat de noi. Poate pt ca eram blonzi :D.

La teatrul ala si nu numai biletele pentru straini costa diferit decat costa pentru rusi. La vremea aia pretul la un balet rusesc a fost 25e, de 16 ori mai mult decat pentru un rus get beget. Noi, venind din Finlanda, cu preturi de Finlanda, ni s-a parut ieftin. Dar nu imi mai amintesc de ce :). Adica oricum nu in cifre. In mod sigur pentru ca o bere nu mai costa peste 6 euro …

Mie imi place grozav ca ai ales sa mergi singura incolo, si eu am plecat in Islanda cu aceeasi incarcatura de prejudecati – ca e groaznic de scump. Probabil oriunde e loc de orice buget.

Răspunde
Liliana 27 august 2011 - 8:25 pm

ps. excursia pentru 4 zile, in afara de taxa de viza (60e) ne-a costat 100e/pers, si am stat la un hotel din capatul bulevardului. Cred ca era la ult statie de metro a ringului. In banii astia a intrat cazarea si plimbarile cu autobuzul si intrarile la obiective. Nu stiu daca la mijloc au fost ceva reduceri studentesti sau a faptului ca mergeam organizat, cum ziceam.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 27 august 2011 - 8:40 pm

Liliana, da, preturile la multe muzee sunt mai mari pentru straini. Si e loc de orice buget, asta incercam si eu sa spun.

Răspunde
Liliana 27 august 2011 - 8:41 pm

Deci a ramas la fel … ma gandeam ca s-or mai fi schimbat intre timp ;). Pe mine m-ai facut sa visez Moscova si sa visez sa merg amarul ala de ore cu trenul!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 27 august 2011 - 8:52 pm

Lasa, ca tu poti merge si cu masina 😛

Răspunde
Liliana 27 august 2011 - 9:15 pm

Nope, ca nu mai pot citi, lenevi, privi pe geam, etc ;).
Nu ma refeream la preturile de pe strada, ci la cele oficiale, cum era ex cu piesa de balet de la teatru. Trebuia sa te legitimezi odata cu biletul si erau locuri speciale in sala, pentru straini.

Răspunde
Ioana 27 august 2011 - 8:57 pm

Bine, nu ne mai ambalam de acum incolo, ok? 🙂 Pana la urma fiecare cu stilul si bugetul lui, asta e clar. Si da, sunt convinsa ca in orice oras poti calatori mai ieftin sau mai scump, in functie de ce si cum sacrifici sau la ce poti sau nu renunta…avem asteptari diferite si e bine sa fie asa, ne putem completa, nu? 🙂

Lili, Rusia nu e singura tara unde preturile sunt mult mai mari pentru turisti decat pentru rusi, sa vezi in India diferente! De genul bilet la muzeu pentru indieni 5 rupii, bilet la acelasi muzeu pentru straini 150 (!) rupii :-))))

Răspunde
Dana 27 august 2011 - 9:12 pm

Ti-as da 20 de like-uri daca as putea 🙂

Răspunde
raluca 28 august 2011 - 8:36 am

Buna, voiam sa te intreb daca alegi sa mergi cu avionul, sa nu stai la hostel ci la un hotel de 2-3 stele, eventual cu o masa pe zi si restul de prin oras, dar fara restaurante, Moscova este tot ieftina? Te intreb pentru ca probabil ai cercetat si posibilitatea de a merge cu avionul. Eu vreau sa ajung in Moscova de cand eram mica si au fost parintii mei si au adus poze si carti si evident rigle din alea miscatoare si tot ce se mai gasea acolo si pentru noi erau minuni, doar ca totdeauna mi-am inchipuit ca e scumpa, din cauza avionului. Trenul pentru mine iese din discutie pentru ca niciodata nu mi-as putea lua atat de multe zile libere cat sa pot merge cu trenul. Oricum, iti multumesc ca mi-ai deschis ochii si asupra posibilitatii de a vizita Moscova candva in viata asta.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 28 august 2011 - 9:02 am

Raluca, daca biletul de tren doar dus a costat 93 euro, un bilet de avion dus-intors costa vreo 200 Euro, chiar 160 Euro, cu Malev, cumparat cu cateva luni inainte, desigur (eu am mers cu trenul si pentru ca am avut un traseu mai lung, cu retur prin Kiev). Poti compara oferte de bilete de avion online, ca sa gasesti cel mai bun pret. Mai adauga la asta cam 50 euro cheltuieli cu viza si cheltuielile cu cazarea 50/70 euro pe zi pentru o camera dubla (gasesti oferte pe http://www.booking.com) si iti poti face o imagine despre cati bani ai avea nevoie. Pentru restul cheltuielilor depinde de tine ce buget iti stabilesti, mie Londra mi s-a parut mai scumpa, cel putin la capitolul cazare…

Răspunde
Mihaela M 4 septembrie 2011 - 5:39 pm

Cand te hotararasti la transsiberian anunta:)

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 septembrie 2011 - 6:02 pm

Ok 🙂

Răspunde
gabi 3 decembrie 2011 - 6:51 pm

Referitor la banii pe care as putea sa-i folosesc in Moscova….euro sau dolari?
sau e nevoie sa -i schimb in tara si sa cumpar ruble?
multumesc

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 3 decembrie 2011 - 8:20 pm

Poti schimba acolo atat Euro cat si USD, sau sa platesti direct cu cardul in magazinele mai mari. In Bucuresti nu se tranzactioneaza ruble, ma interesasem si eu inainte de plecare.

Răspunde
viviana 27 mai 2012 - 8:58 am

Foarte util acest articol, mai ales ca si eu as avea Rusia pe lista de vizitat. Informatiile financiare sunt extrem de binevenite. In orice caz, stilul tau de calatorie e mai apropiat de al meu. Adevarul e ca poti vizita orice tara la preturi mai mult decat rezonabile, daca te organizezi putin inainte. Si nici eu nu cred in tururi organizate si cazari scumpe. Multumim pt articol,

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 27 mai 2012 - 1:23 pm

Cu ocazia asta am recitit ce am scris anul trecut si m-a cuprins asa un dor de estul indepartat…

Răspunde
Alina 31 mai 2013 - 11:26 pm

Buna Anca. am fost la o editie a Povestilor din LumeaMare si acolo ai mentionat ca ai plecat in Rusia cu trenul. Imi poti spune te rog, de pe ce site ti-ai cumparat biletele? Caci as dorii sa fac si eu o plecare in vara aceasta si mi se pare ca cel mai practic e sa imi iau biletele online, la fel cum ai facut-o si tu. Multumesc anticipat si o seara cat mai placuta iti doresc :*

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 1 iunie 2013 - 10:10 am

Buna, Alina. Biletul Bucuresti-Moscova l-am cumparat de la Wasteels Romania, au birou in Gara de Nord si poti cumpara de la ei bilete la trenuri internationale. Aceasta cursa poate fi cumparata si de la CFR, e acelasi pret. Tot de la ei poti cumpara si bilet Moscova-Sankt Petersburg, dar acum doi ani nu imi putea asigura si loc (doar bilet de baza si locul il luai de acolo), asa ca eu mi-am luat biletul asta de pe sitee-ul rusilor: http://rzd.ru/. Problema aici e ca sectiunea de vanzare bilete tren online e doar in rusa. Trebuie sa iti faci cont, cumperi si platesti biletul online si primesti o chitanta. Cu chitanta iti ridici biletul din gara din Rusia din care iti pleaca trenul. Succes 🙂

Răspunde
abcd 11 februarie 2014 - 10:38 pm

pana la urma daca nu stii rusa deloc, te descurci? trebuie sa inveti alfabetul lor si niste cuvinte de baza? cum te descurci cu strazile, cu metroul, cu busu si cu transportul in general?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 12 februarie 2014 - 9:28 am

Eu nu stiu rusa deloc si m-am descurcat, dar am invatat alfabetul chirilic (cat de cat), ca sa ma pot orienta prin Moscova. Tablite bilingve sunt foarte putine, iar la metrou e scris doar cu chirilice.

Răspunde
necula mihai 22 octombrie 2014 - 11:05 am

ginditi ce fac chinezii in europa nu a murit nici unul

in feb cu 24 euro cu wizz am ajuns la moscova pe aeroportul vnukovo din budapesta plecarea
30 minute control vamal pina la urma a scris politista cartonul de intrare si a fost bine
1 ora pina am schimbat banii miscarea face bine
am ajuns cu trenul in statia kievskaya de metrou care de fapt sunt trei statii jos sus inca o ora am luat la nimereala metroul dupa 3 statii te prinzi si treci dincolo nu e stress
apoi un trolebuz pina la capat 3 ore unde a vrut el am vazut asa si periferia
la kfc am mincat ce o vrut ei care e problema
la intoarcere nici musca nu iese din russia patru controale pe culoare de sticla si apoi se mai uita si in avion o data
bineinteles singurii romini eram cu fica 4 italieni si in rest rusoaice la shoping in budapesta
nimeni nu a auzit de rominia acum sincer nici eu nu prea stiu de kirghistan si e de 4 ori mai mare cred
am stat 1 noapte la hotel cosmos . automatele de suc erau in capatul coridorului pina ajungeam inapoi in camera ne era din nou sete
la muzeul cosmonauticii 200 ruble biletul pentru copii 2 ruble inca au idei comuniste
ceva interesant decolezi la ora 12 din russia si am ajuns la ora 11 in ungaria tare nu ?

curaj si la drum nepotii o sa va asculte povestile lasatii pe ameriicani sa mearga in croaziere organizate inpecabil cu ghid

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 22 octombrie 2014 - 11:28 am

Felicitari pentru curaj 🙂

Răspunde
OleG 9 noiembrie 2014 - 11:43 pm

Rusi morti nu gasesti in Ermitage din simplul motiv ca e plin de lucrari straine. Alea rusesti se gasesc la Galeria Tretiakoff-Moscova. Asta am aflat-o de la un ghid . Vizitele low-cost au dezavantajul de a afla multe de la un ghid specializat.Daca nu ti-l permiti e simplu–te atasezi de un grup cu ghid
:))))

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 10 noiembrie 2014 - 11:39 am

Aha, deci trebuie sa ma intorc la Moscova intr-o zi 🙂

Răspunde
Liliana 15 decembrie 2014 - 12:05 pm

Am recitit, acum ca plecam la drum… esti minunata, Anca! tu si calatoriile tale, tu si rusia ta.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 15 decembrie 2014 - 12:12 pm

Lasa ca si voi sunteti 🙂 Am inceput sa ma gandesc la transsiberian, datorita calatoriei voastre…

Răspunde
faust 23 ianuarie 2015 - 1:21 pm

Am fost in Moscova in 1992 cu 120 kg de ciocolata !!! in spatele gari kievschibogzal (internationala) , era bazar .. dimineata la vanzare ! o rusoaica langa mine vindea de toate si intru in vorba cu ea in …engleza ! cunostea binisor … ii dau o ciocolata , imi propune sa stau sa vand langa ea .ok pana aici ! de aici incepe distractia … vin 2 pusti si le dau o bucatica de ciocolata , le pace ,imi propun un pret pentru toata marfa , eu sunt de acord , vin cu banii ,le dau marfa ,bag banii frumos in buzunar (profit 300 % ) si …incepe circul !! rusoaica imi spune fugi spre gara de urgenta ,ea deja era racheta in acea directie , inclusiv tot bazarul , cred ca vreo 4000 de oameni …HAOS GENERAL… marfa lasata si calcata de altii in fuga,, 6 vitanse ( masini cu care se scoate continutul toaletelor ) mergeau in viteza in jurul acelui bazar improscand cu furtunul, tinut de raketi , mizeria din toalete peste oameni ,marfa ….un miros de de sa cazi jos , tipete …si alti raketi , vreo 100, furau marfa lasata si o carau in microbuze si camioane……CAND m-am vazut in trenul spre Cernauti , mi-am facut o cruce mare si mi-am propus ca nu o sa mai calc prin Rusia !..deh 22 de ani in urma … ce e Ucraina acum , imi intareste opinia de atunci !

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 23 ianuarie 2015 - 2:12 pm

Asta-i o scena demna de un roman! Insa cred ca Rusia s-a schimbat de atunci, la fel ca Romania, de altfel…

Răspunde
Noemi 3 februarie 2015 - 12:46 pm

Moscow, here I come! De ceva ani tot zicem să mergem și noi la Moscova, și, citind articolul ăsta, îmi aduc aminte ce temeri aveam și noi în privința prețurilor înainte să vizităm Norvegia și Suedia. Dacă am rezistat acolo, facem și Rusia! 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 3 februarie 2015 - 3:37 pm

V-ati luat bilet la promotia TAROM? 🙂 Bravo, ma bucur pentru voi 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: