Voiam să mă plimb pe străzile Cotroceniului fără sutele de oameni care s-au adunat zilele astea la ”Cu bastonul prin București” (deși mi-ar fi plăcut să ascult poveștile). Poate altă dată, cu oprire la La petite bouffe. Apropo, cât costă o casă acolo?
Frumos cartier mai este Cotroceniul, îmi amintesc casa cu lei de langa scările din parc.Interesant mai este Kiseleff-ul și cartierul Armenesc.Multe zone frumoase le-am descoperit prin turul pietonal de pe BucureștiulIntr-oZi sau Geocaching.
Casa cu lei? Cred că am ratat-o pe asta.
Si eu am dat, de curand, o raita, prin zona, in asteptarea fiului meu, ocupat cu un examen. Din pacate, anterior, nu am gasit prea multe informatii despre casele interesante din cartier, asa ca am mers cam la intamplare, insotit doar de parfumul eminescian al teilor locali, la umbra vilelor iederate si a platanilor falnici. Am dat, din intamplare, de sus numita casa cu lei:https://goo.gl/maps/9627vpJAmEvO vila mai aratoasa ajunge la cca 870.000 Euro:http://evz.ro/mitrea-si-a-vandut-vila-din-cotroceni-si-s-a-mutat-la-bloc.htmlInsa, eu m-as multumi si cu o casuta mai modesta! Daca nu, nici prin spate pe la Guvern n-ar fi rau!
Aha. Pe la Parcul Romniceanu n-am ajuns, deși aș fi vrut.
Eu vreau să merg week-end-ul viitor cu cei de la A.R.C.E.N. la turul organizat în cartierul Cotroceni, pentru că îmi doresc să ascult și poveștile caselor de acolo. Altfel, da, aș prefera să mă plimb nestingherită pe acolo și să admir în ritmul meu casele.
În poze recunoasc clădirea realizată de Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România.O altă clădire interesantă este pe lângă Obor, casa lui Alexandru Dimitriu cu un cavaler de aramă pe acoperiș.
Poza care se numește Cotroceni 12 e a clădirii construite de Virginia Andreescu Haret? De cavaler nu știam, o să-l caut 🙂
Acum ca revăd poza 12 este posibil sa ma înșel si sa nu fie aceeași cladire, cea construita de Virginia Andreescu este Casa ing. Spiru Haret din Aleea Spătarului nr.8.Casa cu lei este in fața scărilor dinspre Piata Eroilor, cum mergi spre Parcul Romniceanu. In Cotroceni sunt multe străzi cu nume de doctori si scriitori, găsești Casa Memoriala Ion Barbu dar si case care au numele pe perete: Villa Tesar, Villa Trifoi, Villa Mimi etc.Pe bucurestiulintrozi.ro găsești câteva trasee pietonale iar pe scribd sunt pdf-uri cu traseul pietonal, numai bun de pus pe tableta si descoperit istoria Kiseleff, Calea Victoriei si zona Centrul Vechi.Pentru Centrul Vechi din București exista articolele pe strazi pe turistinbucurestiro.blogspot.com/p/bucuresti-centrul-vechi.html dar si 2 aplicații Android: Bucuresti Centrul Vechi si Bucuresti Calea Victoriei. Alte harti utile sunt: monumenteromania, wikimapia si Open Street Maps care au mai multe zone de interes decat Google Maps.Alte clădiri interesante in București si mai putin cunoscute: Palatul Nunțiaturii Apostolice a Sfântului Scaun , Palatul Ghica Tei, Casa Monteoru- Catargi, Scoala Centrală, Casa Trajanescu si Palatul Woroniecki – zona Kiseleff, Vila D.Ionescu, Casa cu heruvimi zona Coltea, Str. Slănic 2, Vasa Niculescu Dorobantu etc.Zona Mântuleasa si Armeneasca sunt zone încărcate de istorie si de clădiri interesante, numai bune de fotografiat iarna sau toamna când copacii sunt fără frunze si poți observa mai bine casele.Printre preferatele mele este tot o casa cu lei din zona Kiseleff, de pe lângă ambasada Poloniei cred ca Aleea Alexandru, o poza mai veche de prin 2011: https://goo.gl/e3vJsQ
Mi-ai dat de lucru acum, cu toate casele astea frumoase… Casele le găsești, mai greu e cu poveștile lor – sunt zeci de cărți despre București, la un moment dat le inventariasem, dar nu am răbdare să le citesc pe toate. Al doilea link funcționează.
Dacă nu funcționează linkul: https://goo.gl/wrnPHx
Haha, in lista ta de cărți am găsit un comentariu de al meu din 2013… ce vremuri.’Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi – de Gheorghe Crutzescu’ este prin primele cărți care mi-au deschis apetitul pentru istoria capitalei. Cartea era pe Scribd în format PDF.Poți participa la tururile pietonale Arcen și mai era un tur pietonal gratuit pe Tripadvisor cu plecare din Parcul de la Unirii.Eu îmi printasem turul BucureștiulIntroZi de pe Scribd și în weekendurile însorite ieșeam la Explorare Urbană cu harta și foile cu explicații. O surpriză plăcută a fost turul din Kiseleff, zonă despre care știam puține lucruri.
Mi-am mai amintit alte câteva case faine in București, le las aici sa rămână moștenire nepoților: Casa breslelor, de remarcat Vulturul de pe cupola Palatului Patriarhiei, opera a tinichigiului Alexandru Dimitriu, Biserica Domnita Bălașa, statuile de pe Palatul de Justiţie, zeii de pe Casa de pensii a CEC de lângă Blocul Agricola-Fonciera, emblemele de pe Blocul Rosenthal, zona Domenii, Palatul Cretulescu din Cișmigiu, Palatul Ministerului Agriculturii si Domeniilor (lângă Coltea), Casa Maria Mihaescu (Mita Biciclista), Muzeul National al Hărților și Cărții Vechi, Vila Filipescu-Brâncoveanu, Casa Radu Arion, Casa Universitarilor, Foișorul de Foc, Castelul Țepeș de lângă Parcul Carol , Clădirile gemene de pe strada Logofăt Luca Stroici, Biserica Greceasca Buna Vestire (bd. Pache Protopopescu), Muzeul MNAC (Casa Poporului), strada Dumbrava Rosie, Biserica Sf. Nicolae – Mihai Vodă – (1591) translatata în 1985 pe o distanță de 289 m, Casa Radu Arion, Vila Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Candiano Popescu (pe Kiseleff), Casa Gradisteanu-Ghica, Strada Xenofon, Muzeul de Arta Storck, Casa Maură ( strada Corbeni nr 3) ..Am uitat de Vânătoarea de comori organizata de Viajoa, au câteva trasee faine.Am găsit si o poză în care apare Casa cu lei (Vila MIMI & TITI) de pe strada Dr.Romniceanu 54: https://www.flickr.com/photos/alinutza_photo/2343750870