Acasă » Montréal și Mont Royal

Montréal și Mont Royal

by Anca

Montréal mi-a fost gazdă la sosirea și plecarea din Canada și poate de aceea impresiile mele despre oraș sunt amestecate: de la o primă impresie de ne-stranietate la dezamăgirea ulterioară că am ajuns într-un oraș pe care îl percepeam ca fiind prea puțin spectaculos până la aprecierea de la sfârșitul vacanței, când deja așteptam cu nerăbdare să pierd vremea în Old Montréal cu o poutine în brațe, să mai admir o dată casele elegante din Plateau și să mă plimb aiurea prin Gay Village.

Ce nu am surprins în fotografii sunt diminețile răcoroase pe care le începeam cu clătite americane și sirop de arțar (vag dulce), prima întâlnire cu mâncarea națională canadiană – poutine (cartofi prăjiți cu brânză cronțănitoare și sos) și multele întâlniri cu veverițele de acolo, omniprezente și bine adaptate traiului la oraș.

Rue Sherbrooke

Ultimul lucru la care mă așteptam când am ales Canada ca destinație de vacanță era să îmi placă atât de mult casele lor: din piatră sau din lemn, cu scări exterioare sau nu, cu spații verzi mai generoase sau mai înghesuite, toate erau diferite și cu personalitate proprie. Însă nicăieri nu am văzut case ca în Montréal, cu scări exterioare care se unduiesc elegant, cu elemente de decor vopsite în culori diferite și cu ferestre înalte și largi. Te făceau să visezi cum ar fi să stai și tu acolo, într-un apartament umbrit de la etajul unu, cu veverițe care să se aventureze pe pervaz și cu bicicleta parcată undeva sub scara largă.

Montreal01.JPGMontreal02.JPGMontreal03.JPG

Mont Royal

Dealul de la care și-a luat numele orașul oferă priveliști panoramice asupra downtownului cu blocuri turn și a râului Saint Lawrence în depărtare, același râu care trece și prin Quebec. Ajungi acolo urcând o scară de lemn – nu e cine știe ce urcuș, dar dă bătăi de cap unor vizitatori. Pe deal e un parc care poate fi parcurs dintr-un capăt în altul, dar nu e așa interesant încât să merite prea mult timp.

Montreal04.JPGMontreal05.JPGMontreal06.JPGMontreal07.JPGMontreal08.JPGMontreal09.JPGMontreal10.JPGMontreal11.JPG

Downtown

Pe străzile din downtown am simțit pentru prima dată undeva în a doua zi pe tărâm canadian că am ajuns în America de Nord: străzi drepte și numerotate, blocuri de sticlă, o senzație de imensitate controlată. Paradoxal, blocurile turn cu zeci de etaje stau alături de clădiri mai vechi, într-o armonie specific americană.

Montreal12.JPGMontreal13.JPGMontreal14.JPGMontreal42.JPG

Vechiul Montréal

Cuvântul vechi e relativ în Lumea nouă, dar spre deosebire de alte orașe canadiene Montréal se poate lăuda cu un centru vechi plin de viață, în care vechiul se amestecă cu noul. Dacă vrei să te relaxezi seara și să te cufunzi în mulțimea de turiști și localnici, Old Montréal e perfect pentru asta.

Montreal15.JPGMontreal16.JPGMontreal17.JPGMontreal18.JPGMontreal19.JPGMontreal20.JPGMontreal21.JPGMontreal38.JPGMontreal39.JPGMontreal45.JPGMontreal46.JPGMontreal47.JPGMontreal48.JPGMontreal49.JPGMontreal50.JPG

Vechiul port

Zona de pe malul râului e amenajată pentru promenadă și te conduce la un turn cu ceas în care se poate urca gratuit. Lângă turn este o plajă artificială cu nisip și câteva șezlonguri cu vedere către podul de peste râu, în timp ce nu foarte departe de vechiul port e un parc de distracții.

Montreal22.JPGMontreal23.JPGMontreal24.JPGMontreal25.JPGMontreal26.JPGMontreal27.JPGMontreal28.JPGMontreal29.JPGMontreal30.JPGMontreal31.JPGMontreal32.JPGMontreal33.JPGMontreal34.JPGMontreal35.JPGMontreal36.JPGMontreal37.JPG

Chinatown

E cartierul care miroase cel mai îmbietor, e plin ochi cu tot felul de localuri care vând toate varietățile de mâncare asiatică și care îți fac o poftă nebună să te urci în primul avion către China, Thailanda sau orice altă țară de acolo!

Montreal40.JPGMontreal41.JPG

Gay Village

Colorat, vesel, cu multe magazine și lume care se plimbă în zona pietonală.

Montreal43.JPGMontreal44.JPG

Lucruri utile

De la aeroport se ajunge în oraș cu autobuzul 747, din aeroport nu se poate cumpăra decât un abonament de o zi care costă 10 CAD. Coada la autobuz este foarte lungă și procesul este ineficient, am așteptat vreo 8 autobuze până am reușit să mă urc într-unul.

O călătorie cu autobuzul costă 3.25 CAD și se plăti cash șoferului, dar trebuie să ai suma exactă, nu se dă rest. Mai avantajos este abonamentul de o zi, valabil și pe metrou, costă 10 CAD.

Am stat la Le Gîte du Parc Lafontaine, într-un dormitor de fete, cazarea pentru două nopți a costat 76 CAD. La plecare am stat la Hostel Alexandrie, cazarea a costat 40 CAD.

Alte prețuri: poutine 8 CAD, înghețată 5 CAD, o sticlă de apă 1.25 CAD, o cafea 8-10 CAD. Prețurile afișate sunt fără taxe, foarte rar am plătit un preț care era și cel final.

S-ar putea să îți placă și

1 comentariu

Vali Constantinescu septembrie 20, 2018 - 5:16 PM

Splendid oras! Splendida relatare! „M-am plimbat” si eu pe strazi, asa cum le-am vazut in fotografii si nu-mi puteam lua ochii de la cladiri, de cat de curat era peste tot. Ce frumuste! Ferice de dvs. ca reusiti sa ajungeti prin atat de multe tari.

Reply

Leave a Comment